Te znane wszystkim owoce są często niedoceniane. To doskonałe źródło potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu, miedzi, żelaza, jodu i boru. Są też kopalnią witamin. Znajdziemy w nich między innymi witaminę A, B1, B2, B6, C i PP. Ich regularne spożywanie może poprawić pracę mózgu, obniżyć poziom cholesterolu we krwi, poprawić trawienie i uregulować funkcjonowanie tarczycy.
Spis treści:
- Właściwości gruszki
- Orzechy włoskie na pamięć i koncentrację
- Zalety cynamonu
- Kakao – skarbnica przeciwutleniaczy
Właściwości gruszki
Te znane wszystkim owoce są często niedoceniane. To doskonałe źródło potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu, miedzi, żelaza, jodu i boru. Są też kopalnią witamin. Znajdziemy w nich między innymi witaminę A, B1, B2, B6, C i PP. Ich regularne spożywanie może poprawić pracę mózgu, obniżyć poziom cholesterolu we krwi, poprawić trawienie i uregulować funkcjonowanie tarczycy.
Orzechy włoskie na pamięć i koncentrację
Znane są przede wszystkim z tego, że poprawiają pracę mózgu, pamięć i koncentrację. Dodatkowo działają przeciwzakrzepowo, chronią układ krążenia, regulują pracę układu trawiennego i wpływają na piękny wygląd cery. To wszystko dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3, fosforu, potasu, magnezu, żelaza, witamin z grupy B i E.
Sprawdź także:
Właściwości orzechów - porównanie
Zalety cynamonu
Nie tylko pięknie pachnie i nadaje potrawom niepowtarzalnego aromatu, lecz także ma wiele cennych właściwości. Wspomaga prawidłową pracę przewodu pokarmowego, zmniejsza poziom cholesterolu i cukru we krwi, reguluje gospodarkę węglowodanową w organizmie, łagodzi bóle reumatyczne. Wykazuje też działanie antybakteryjne i zapobiega rozwojowi zmian nowotworowych.
Dowiedz się więcej:
Rozgrzewające przyprawy na odchudzanie
Kakao – skarbnica przeciwutleniaczy
Jego właściwości znali i doceniali już starożytni Aztekowie, przez których nazywane było napojem bogów. Kakao to skarbnica przeciwutleniaczy neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników. Chroni przed rozwojem chorób serca, cukrzycy i nowotworów. Poprawia pamięć i usprawnia pracę mózgu, a także wpływa na dobry nastrój i samopoczucie. Jest bogatym źródłem magnezu, potasu, żelaza i fosforu.
Zobacz też:
Antyoksydanty w żywności – czym są przeciwutleniacze?
Składniki:
- gruszka 800 g
- orzechy włoskie 200 g
- cynamon 2 łyżeczki
- słodzik 180 g
- mąka pszenna 200 g
- mąka pełnoziarnista 160 g
- jajko 6 szt.
- proszek do pieczenia 4 łyżeczki
- kakao 6 łyżek
- mleko 200 ml
- olej pół szklanki
- skórka z pomarańczy 60 g
- szczypta soli
Wykonanie: Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, słodzik, cynamon, proszek do pieczenia i posiekane orzechy włoskie, a w drugiej mokre: mleko, olej i jajko. Następnie płynne składniki łączymy z suchymi. Dodajemy pokrojoną gruszkę i skórkę pomarańczową i wszystko delikatnie mieszamy. Otrzymaną masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.