Święta Wielkanocne to dla wielu z nas czas biesiadowania przy suto zastawionym stole. Pojawiają się na nim również pyszne i słodkie ciasta – mazurki, babki piaskowe, ciasta drożdżowe i wiele innych łakoci. Ponieważ nawet będąc na diecie nie trzeba rezygnować ze smacznych deserów przedstawiamy Wam dziś przepis na sernik. Pyszny i do tego dietetyczny, bo bez cukru!
Spis treści:
- Przepis na sernik z jogurtu greckiego – składniki
- Przepis na sernik z jogurtu greckiego – sposób wykonania
Przepis na sernik z jogurtu greckiego – składniki
Składniki na spód ciasta
• 1 szklanka otrębów owsianych
• 4 łyżki erytrytolu
• 3 jajka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 3 łyżki kakao bez cukru
• pół szklanki mleka 0.5 %
Składniki masy jogurtowej
• duże opakowanie jogurtu greckiego (500 ml)
• 3 jajka
• 5 łyżek erytrytolu
• 4 łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym bez cukru
• szczypta soli
• esencja waniliowa według uznania
Zobacz też:
Wielkanoc na diecie - porady dietetyka
Przepis na sernik z jogurtu greckiego – sposób wykonania
Sposób przygotowania spodu
1. W jednym naczyniu połącz suche składniki tj. otręby, erytrytol, proszek do pieczenia i kakao.
2. W drugim naczyniu wymieszaj za pomocą rózgi mleko z jajkami do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wymieszaj, by uzyskać jednolite ciasto. W razie potrzeby dodaj trochę mleka lub otrębów.
4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż ciasto i podpiecz ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Następnie lekko wystudź spód.
Dowiedz się więcej:
Wielkanoc bez glutenu i laktozy
Sposób przygotowania masy jogurtowej
1. Żółtka oddziel od białek. Żółtka ubij z erytrytolem do uzyskania kremowej konsystencji.
2. Białka ze szczyptą soli ubij w oddzielnej misce na sztywną pianę.
3. Do masy z żółtek dodaj jogurt grecki (najlepiej o temperaturze pokojowej) i esencję waniliową. Delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
4. Do masy jogurtowej dodaj pianę z białek i wymieszaj. Następnie dodaj proszek budyniowy i ponownie, delikatnie wymieszaj.
5. Masę jogurtową wylej na podpieczony spód i ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 15 minut, a następnie obniż temperaturę do 160°C i piecz kolejne 30-40 minut.
6. Po upieczeniu delikatnie uchyl drzwiczki piekarnika, pozostawiając w nim ciasto do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego!