Świąteczna uczta nie musi rujnować dotychczasowej diety i obciążać dodatkowymi kilogramami. Podpowiadamy, jak obniżyć kaloryczność i sprawić, żeby tradycyjne potrawy były zdrowsze, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się ich smakiem bez wyrzutów sumienia.
Spis treści:
- Unikaj dużej ilości majonezu i śmietany
- Mądrze wybieraj wędliny
- Nie byle jaka biała kiełbasa
- Jedz chrzan
- Doprawiaj potrawy pieprzem i ziołami
- Wybieraj ciemne pieczywo
- Posiej rzeżuchę
- Odchudź domowe wypieki
- Lekki pasztet
- Delektuj się
- Spaceruj
Unikaj dużej ilości majonezu i śmietany
Wielkanocne potrawy to przede wszystkim dania jajeczne i sałatki z solidną ilością majonezu i śmietany, a te zawierają dużo tłuszczu i dlatego są wysokokaloryczne. Zamiast tych składników możemy dodać jogurt naturalny lub twarożek. Dobrym rozwiązaniem będzie również przynajmniej częściowe zastąpienie wysokokalorycznych produktów ich mniej kalorycznymi zamiennikami – na przykład poprzez wymieszanie majonezu z jogurtem. Na sklepowych półkach warto poszukać majonezu w wersji light, o dobrym składzie, który może dostarczać nawet połowę kalorii mniej niż w wersji tradycyjnej. Odradzamy również zabielanie barszczu. Jeśli jednak dodatek śmietany jest dla kogoś niezbędny, polecamy wybór śmietany 12% tłuszczu lub zastąpienie jej jogurtem greckim.
Sprawdź także: Jak nie przytyć w Wielkanoc? Dietetyk radzi
Mądrze wybieraj wędliny
Tłuste wędliny wieprzowe, czy też boczek zastąp chudszymi wędlinami drobiowymi. Dobrym pomysłem będzie zrobienie wędliny samemu, na przykład upieczenie indyka, który idealnie będzie nadawał się do kanapek i świątecznych sałatek. Aby nadać mu ciekawy smak warto skorzystać z aromatycznych dodatków, jak czosnek, suszone pomidory czy zioła. Aby mięso nie było suche polecamy pieczenie go w foliowym rękawie.
Nie byle jaka biała kiełbasa
Dobrej jakości biała kiełbasa ma krótki skład recepturowy. Przed jej zakupem warto również zwrócić uwagę na zawartość białka i tłuszczu. Im więcej protein tym więcej mięsa użyto do jej przygotowania. Ponieważ biała kiełbasa jest kaloryczna, warto spożywać ją z umiarem.
Jedz chrzan
Chrzan wspomaga trawienie, co jest szczególnie pomocne podczas obfitych świątecznych posiłków. Kupując chrzan sprawdź, czy nie ma w składzie majonezu albo śmietanki lub innych zbędnych dodatków. Dobrej jakości ma krótki, nieskomplikowany skład. Możesz też przygotować chrzan samodzielnie. Nie tylko będzie miał bardziej wyrazisty smak, ale również nie będzie zawierał sztucznych konserwantów, które dodawane są do przemysłowych produktów.
Doprawiaj potrawy pieprzem i ziołami
Dzięki temu zrezygnujesz z nadmiernej ilości soli, która zatrzymuje wodę w organizmie. Ponadto dodatek bazylii, oregano, majeranku czy koperku wspomaga trawienie pokarmów.
Wybieraj ciemne pieczywo
Zamiast kajzerek i białego pieczywa, postaw na wypieki razowe lub pełnoziarniste, które są bogate w węglowodany złożone oraz błonnik pokarmowy, dzięki czemu są bardziej sycące.
Posiej rzeżuchę
Rzeżucha idealnie nadaje się jako dodatek do świątecznych sałatek, sosów, kanapek i jajek. Jest prawdziwą skarbnicą witamin, a przy tym wspomaga trawienie i pracę trzustki.
Odchudź domowe wypieki
Ciasta na świąteczny stół najlepiej upiec samemu. Wówczas kaloryczny cukier możemy zastąpić erytrytolem, który nie dostarcza kalorii lub ksylitolem, który zapewnia ich o ok 40% mniej niż cukier. Ponadto część wysokokalorycznego oleju można wymienić na jogurt lub mleko – krowie albo roślinne.
Zobacz również: Bezglutenowa babka wielkanocna - sprawdzony przepis
Lekki pasztet
By znaleźć dobrej jakości pasztet trzeba się naszukać! Dlatego dobrym pomysłem będzie upieczenie go samemu wykorzystując chude mięso drobiowe, dobrej jakości wątróbkę i warzywa korzeniowe. Polecamy wypróbować również przepisy na wegetariańskie pasztety , których smak może zachwycić niejednego mięsożercę.
Delektuj się
Pamiętaj, że jedzenie ma być przyjemnością. Staraj się jeść powoli, dokładnie przeżuwaj każdy kęs. Wtedy zjesz mniej i będziesz mieć czas, żeby delektować się smakiem, zapachem i wyglądem spożywanych potraw, a Twój układ pokarmowy łatwiej poradzi sobie ze świątecznym szaleństwem.
Dowiedz się więcej: Wielkanoc bez glutenu i laktozy
Spaceruj
Nawet krótki spacer może okazać się zbawienny dla dobrego samopoczucia po świątecznej uczcie. Dlatego jeżeli tylko pogoda pozwoli namów bliskich na odejście od stołu. Już krótka aktywność fizyczna ma korzystny wpływ na metabolizm oraz obniżenie poziomu cukru we krwi. Jest to też sposób na pozbycie się senności po obfitym posiłku
Zastosuj się do powyższych rad i ciesz się zdrowymi oraz pysznymi świętami. A jeśli nie chce utracić swoich dotychczasowych efektów odchudzania zamów catering dietetyczny ze świątecznym menu.