Kasza jaglana oraz gryczana jako jedyne spośród kasz mają działanie zasadotwórcze, a więc odgrywają ważną rolę w przywracaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Kasza jaglana charakteryzuje się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka oraz największą zawartością witamin z grupy B: tiaminy, ryboflawiny i pirydoksyny, a także żelaza i miedzi. Kasza gryczana obfituje natomiast w błonnik pokarmowy oraz potas, w związku z czym jej spożycie jest wskazane u osób borykających się z nadciśnieniem. Ponieważ obie kasze nie zawierają glutenu, są polecane jako wartościowy składnik diety osób z celiakią, czy nietolerancją tego białka. Dziś proponujemy przepis na jaglano-gryczaną sałatkę z grzybami!
Dowiedz się więcej:
Witaminy przyspieszające odchudzanie
Przepis na sałatkę z grzybami, kaszą jaglaną i gryczaną
Składniki:
- kasza jaglana - 80 g,
- kasza gryczana - 60 g,
- bulion warzywny - 550 ml,
- mrożone podgrzybki lub świeże pieczarki - 160 g,
- czerwona cebula - 100 g,
- suszone śliwki - 80 g,
- oliwa z oliwek - 10 g,
- natka pietruszki - 2 g,
- sól, kminek, mielony imbir, majeranek do smaku.
Sprawdź również:
Kasza jaglana - właściwości kaszy jaglanej
Wykonanie:
Kaszę jaglaną wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie przelać wrzątkiem. Zagotować część bulionu (ok. 300 ml), dodać kaszę i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut, wyłączyć i pozostawić pod przykryciem przez kolejne 5 minut. W osobnym garnku zagotować pozostałą część bulionu, a następnie dodać kaszę gryczaną. Gotować przez ok. 15 minut, wyłączyć i pozostawić pod przykryciem na kolejne 10 minut. Grzyby gotować przez ok. 10-15 minut w osolonej wodzie, następnie odcedzić i drobno pokroić. Cebulę skroić w kostkę i zeszklić na patelni podlanej niewielką ilością oliwy. W trakcie smażenia dodać grzyby i dusić do czasu, gdy grzyby zmiękną, a część płynu odparuje. W naczyniu połączyć kasze, pokrojone w kosteczkę suszone śliwki, grzyby oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku.