Fasola jest doskonałym źródłem białka. Pod tym względem zajmuje trzecie miejsce zaraz po soi i grochu, jest więc ważnym produktem w dietach wegetariańskich i wegańskich. Fasola biała dostarcza organizmowi witamin z grupy B, witaminę A i PP a do tego lecytynę, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację. Jest też dobrym źródłem składników mineralnych, przede wszystkim żelaza i magnezu. Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe są dobrym rozpuszczalnikiem dla witamin i ułatwiają organizmowi ich przyswajanie. Fasola zawiera też rozpuszczalny błonnik wpływający na obniżenie złego cholesterolu, lekkostrawną skrobię, a także inhibitory proteazy, które hamują rozrost tkanek nowotworowych. Ponadto obniża ciśnienie krwi a u osób, które nie mają poważnych problemów żołądkowych, poprawia perystaltykę jelit i ułatwia przemianę materii. Poniżej prezentujemy przepis na smaczną sałatkę z białej fasoli.
Sprawdź także:
Białko w diecie - rola, niedobór, nadmiar
Przepis na sałatkę z białą fasolą
Składniki:
- biała fasola w puszcze - 350 g,
- cebula - 50 g,
- czosnek - 2 g,
- pestki dyni - 60 g,
- curry - 10 g,
- cynamon - 5 g,
- gałka muszkatołowa - 1,5 g,
- świeży imbir - 1,5 g,
- sok z połowy limonki,
- oliwa z oliwek - 5 łyżek.
Dowiedz się więcej:
Właściwości warzyw strączkowych
Przygotowanie: Fasolę odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskam przez praskę. Pestki dyni prażymy na suchej patelni przez około 5 minut, a następnie studzimy. Przyprawy mieszamy z sokiem z limonki, oliwą z oliwek oraz startym na drobnych oczkach imbirem. Na koniec wszystkie składniki sałatki mieszamy z przygotowanym dressingiem. Możemy posypać ulubionymi kiełkami lub natką pietruszki
Smacznego!
Zobacz również:
Wegańskie źródła białka - białko roślinne w diecie wegańskiej