Zmagasz się z insulinoopornością lub cukrzycą? A może chcesz zadbać o siebie i stosujesz dietę o niskim indeksie glikemicznym? Przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie przepis na muffinki o niskim indeksie glikemicznym z borówkami.
Spis treści:
- Słodycze o niskim indeksie glikemicznym
- Przepis na muffinki o niskim indeksie glikemicznym z borówkami
- Składniki:
- Przygotowanie:
Słodycze o niskim indeksie glikemicznym
Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest dedykowana osobom ze stanem przedcukrzycowym, insulinoopornością czy PCOS. Jej menu skomponowane jest w oparciu o produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym:
- chude mięsa,
- ryby,
- warzywa,
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- orzechy i pestki,
- owoce o niskim i średnim IG.
Dowiedz się więcej:
Dieta dla diabetyka - co jeść, a czego unikać?
Nie oznacza to jednak, że musisz zapomnieć o słodkościach. Dobór odpowiednich składników i ich proporcji pozwoli na przygotowanie smacznego deseru, który jednocześnie nie będzie powodował wahań poziomu glukozy we krwi.
Sprawdź także:
Zamienniki cukru. Poznaj te najzdrowsze!
Przepis na muffinki o niskim indeksie glikemicznym z borówkami
Składniki:
- mąka owsiana - 120g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- erytrytol - 40g
- jajko - 1 sztuka
- masło - 50g
- skórka pomarańczowa - 1 łyżka
- mleko - 60g
- borówki amerykańskie lub jagody - 120g
Przygotowanie:
1. Roztopione masło wymieszaj z mlekiem oraz jajkiem. Dodaj startą skórkę pomarańczową.
2. Przesiej mąkę przez sitko, dodaj erytrytol oraz proszek do pieczenia.
3. Delikatnie połącz wszystkie składniki.
4. Piecz około 25 minut w 180 °C.
Zobacz również:
Zespół policystycznych jajników - przyczyny, objawy, leczenie
Smacznego!