Odchudzanie wcale nie musi oznaczać konieczności rezygnacji z deserów i słodkości. Osobom, które chcą schudnąć, polecamy zamiast wysokokalorycznych sklepowych słodyczy, smakołyki przygotowane samodzielnie w lżejszej wersji. Przedstawiamy przepis na lekki i prosty serniczek!
Spis treści:
- Znaczenie błonnika pokarmowego w diecie
- Lekki i prosty serniczek – jak przygotować?
Znaczenie błonnika pokarmowego w diecie
Błonnik pokarmowy to niestrawne fragmenty tkanek roślinnych, które nie ulegają trawieniu przez enzymy układu pokarmowego człowieka. W niewielkim stopniu podlega trawieniu z udziałem bakterii zasiedlających jelito grube. Błonnik jest niezbędnym składnikiem zbilansowanej diety. Ma korzystny wpływ na zdrowie i może zapobiec rozwojowi wielu groźnych chorób.
Zobacz też:
Dieta wysokobłonnikowa - zasady, przeciwwskazania, źródła błonnika
Spożywanie odpowiedniej ilości błonnika przyczynia się do mniejszego wchłaniania cholesterolu, obniża ciśnienie tętnicze krwi, reguluje rytm wypróżnień, przyspiesza perystaltykę jelit i sprawia, że po posiłku dłużej czujemy się syci. U osób stosujących dietę ubogą w produkty zawierające błonnik pokarmowy, odnotowuje się znacznie większe ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, w tym raka przewodu pokarmowego i jelita grubego.
Bogate źródła błonnika to przede wszystkim świeże owoce i warzywa, rośliny strączkowe, razowe pieczywo, makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż i kasze. Jednak rekordzistą, jeśli chodzi o zawartość włókien pokarmowych, są otręby pszenne. W 100 gramach tego produktu znajdziemy aż 42,4 gramów błonnika! Warto stosować je w codziennej diecie, dodając na przykład do owsianki, sałatki, domowego pieczywa, ciasta, jogurtu czy smoothie.
Sprawdź także:
Jakie warzywa i owoce jeść wiosną?
Dodatek otrębów pszennych w lekkim serniczku sprawia, że deser jest bardziej sycący. Naturalny serek homogenizowany i jajko to doskonałe źródła pełnowartościowego białka – jednego z trzech podstawowych makroskładników, który również jest niezbędny do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo. Zastąpienie tłustego twarogu lekkim serkiem homogenizowanym to doskonały sposób na to, by nasz deser był równie pyszny co tradycyjny sernik, ale zawierał znacznie mniej kalorii. Dzięki temu z powodzeniem mogą sięgać po niego nawet osoby będące na diecie niskokalorycznej. Warto też zauważyć, że serek homogenizowany stanowi bogate źródło wapnia, natomiast daktyle – potasu.
Lekki i prosty serniczek – jak przygotować?
Składniki (na 8 porcji):
Masa serowa:
- 800 g naturalnego serka homogenizowanego o obniżonej zawartości tłuszczów,
- 40 g proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym bez cukru,
- 4 jajka,
- 50 g erytrytolu.
Spód ciasta:
- 100 g daktyli,
- 60 g otrębów pszennych lub mieszanki różnych rodzajów,
- 1 łyżka masła lub oleju rzepakowego.
Wykonanie:
- Daktyle zalej wrzątkiem i ostaw na ok. 10 minut, aż zmiękną. Następnie zblenduj je z odrobiną wody na gładki krem i wymieszaj z otrębami oraz roztopionym masłem. Tak przygotowanym ciastem wyłóż spód blaszki z papierem do pieczenia. Wstaw go do zamrażarki na czas przygotowywania masy serowej.
- Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z erytrytolem na sztywną pianę.
- Żółtka wymieszaj z serkiem homogenizowanym i proszkiem budyniowym do połączenia składników. Następnie do serka dodawaj pianę z białek po 1-2 łyżkach i delikatnie mieszaj, dzięki czemu sernik będzie puszysty.
- Masę serową wyłóż na spód. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 45-60 minut.
Dowiedz się więcej:
Zamienniki cukru. Poznaj te najzdrowsze!
Smacznego!