Koktajle to także doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który zapewnia nam uczucie sytości na dłużej i poprawia perystaltykę jelit, dlatego nie powinno zabraknąć ich w jadłospisie osób odchudzających się oraz antyoksydantów neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników. Nasza propozycja to koktajl malinowo-brzoskwiniowy. Jest delikatny, kremowy i pełen zdrowych składników.
Spis treści:
- Maliny
- Brzoskwinie
- Maślanka
- Przepis na koktajl malinowo-brzoskwiniowy
Maliny
Lubimy je za słodki smak, niepowtarzalny zapach i intensywny kolor. Te bardzo bogate w cenne dla naszego zdrowia wartości odżywcze owoce nazywane są często „lekarstwem na wszystko”. Są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu zapewnią nam młody wygląd i zmniejszą ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. W malinach znajdziemy mnóstwo witaminy C oraz witamin z grupy B. Zawierają także sporo potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Wzmacniają odporność, usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego i układu krążenia, mają działanie rozkurczowe i łagodzą bóle menstruacyjne. Są niskokaloryczne (33 kcal w 100 gramach), a dodatkowo dostarczają dużo błonnika pokarmowego, przez co polecane są dla osób pragnących pozbyć się zbędnych kilogramów. Sezon na świeże maliny trwa bardzo krótko, ale w pozostałych porach roku z powodzeniem możemy sięgać po te mrożone.
Sprawdź także:
Witamina K w diecie: jakie ma znaczenie i skąd ją czerpać?
Brzoskwinie
Korzystne właściwości brzoskwiń znane były starożytnym Chińczykom już 4000 lat temu. Obecnie to jeden z najpopularniejszych owoców na świecie. Brzoskwinie składają się w aż 90% z wody, dzięki czemu sprzyjają usuwaniu toksyn z organizmu i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego. Pomagają także uregulować poziom ciśnienia tętniczego krwi i cholesterolu. Są również bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit i pozwala na pozbycie się problemu z zaparciami. Dodatkowo wspierają produkcję czerwonych krwinek, dlatego szczególną uwagę powinny zwrócić na nie osoby zmagające się z anemią.
Dowiedz się więcej:
Dieta wysokobłonnikowa - zasady, przeciwwskazania, źródła błonnika
Maślanka
To produkt, który niestety często bywa niedoceniany. Jest źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K. Jest to produkt lekkostrawny, stosunkowo niskokaloryczny i stanowi doskonałe źródło wapnia – pierwiastka niezbędnego do utrzymania mocnych kości i zębów. Maślanka, podobnie jak kefir i jogurt, zawierają naturalne bakterie probiotyczne, dlatego, jeśli chcemy zachować odpowiedni skład mikroflory jelitowej, powinniśmy regularnie sięgać po te produkty.
Zobacz również:
Witamina D - źródła i rola w organizmie
Przepis na koktajl malinowo-brzoskwiniowy
Składniki:
- maślanka naturalna 180 g
- maliny 50 g
- brzoskwinia konserwowa 30 g
Wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do wysokiego naczynia i dokładnie blendujemy, aż do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji. Smacznego!