28.12.2022

Przepis na dietetyczną pizzę na spodzie z ciecierzycy

przepis na fit pizzę na spodzie z ciecierzycy

Pizza na spodzie z ciecierzycy to propozycja na sycące i odżywcze danie, które wbrew pozorom jest łatwe w przygotowaniu. Spód dietetycznej pizzy  jest wykonany z ciecierzycy, dzięki czemu ma lekko orzechowy smak, niższy indeks glikemicznym i jest bezglutenowy. Pizzę na spodzie z ciecierzycy możesz przygotować w towarzystwie swoich ulubionych składników – aromatycznych oliwek, krążków cebuli, kremowej mozzarelli czy słodkiej kukurydzy. Jeśli jesteś zainteresowany poznaniem przepisu, zapraszamy do dalszej lektury.

Choć pizza przeważnie kojarzy się z wysokokalorycznym daniem, warto wiedzieć, że modyfikując przepis można przygotować to danie w lżejszej wersji. Mamy dla Was przepis na dietetyczną pizzę, która jest sycąca, pełna smaku, ale też bogata w składniki odżywcze, ponieważ jej spód jest wykonany z ciecierzycy.

Spis treści:

  1. Dlaczego warto jeść ciecierzycę?
  2. Dietetyczna pizza na spodzie z ciecierzycy

Dlaczego warto jeść ciecierzycę?

Ciecierzyca, nazywana też cieciorką lub orzechem włoskim, jest przedstawicielem nasion roślin strączkowych. To żółto-kremowe okrągłe kuleczki, nieco większe niż ziarna zielonego groszku, o lekko orzechowym posmaku. W sklepie mamy do wyboru suche nasiona przeznaczone do ugotowania w domu lub ciecierzycę z puszki, która jest gotowa do spożycia po opłukaniu z zalewy. Tej nie warto wylewać, gdyż przyda się do przygotowania wegańskich kremów i ciast. 

Dowiedz się więcej:  Wegańskie źródła białka - białko roślinne w diecie wegańskiej

Warto podkreślić, że ciecierzyca jest wartościowym źródłem białka roślinnego, węglowodanów złożonych oraz błonnika pokarmowego. Zapewnia też żelazo, cynk, potas i magnez, a także witaminy z grupy B. Warto uwzględnić ją w swojej diecie jak urozmaicenie codziennego jadłospisu i wzbogacenie go o cenne składniki odżywcze.

Zobacz również:  Właściwości warzyw strączkowych

Dietetyczna pizza na spodzie z ciecierzycy

Z podanych składników przygotujesz pizzę dla dwóch osób.

Zobacz też:  Co jeść przed treningiem?

Składniki na spód:

  •  opakowanie ciecierzycy z puszki – 240 g po odsączeniu z zalewy,
  •  małe jajko,
  •  łyżka oleju rzepakowego – 10 ml,
  •  ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
  •  przyprawy: sól, pieprz i kmin rzymski do smaku.

Składniki na sos pomidorowy:

  •  ¼ puszki pomidorów krojonych – ok. 100 g,
  •  łyżka koncentratu pomidorowego – ok. 20 g,
  •  przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz.

Dodatki do pizzy w stylu włoskim:

  •  kulka mozzarelli light – 125 g,
  •  3 plastry szynki prosciutto – ok. 45 g,
  •  pół małej cebuli – ok. 40 g
  •  2 pieczarki – ok. 100 g,
  •  kilka oliwek,
  •  rukola do ozdoby.

Sposób przygotowania: 

  1. Ciecierzycę odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą. Osusz ją za pomocą ręcznika papierowego i przełóż do miseczki.
  2. Ciecierzycę zblenduj z jajkiem na gładką masę, dodaj olej rzepakowy, przyprawy i sodę oczyszczoną. Wymieszaj do połączenia składników. 
  3. Powstałą masę wylej do formy wyłożonej pergaminem i piecz przez około 15 minut w 190°C. 
  4. Wymieszaj koncentrat pomidorowy z pomidorami z puszki oraz ziołami. Pieczarki, oliwki i cebulę pokrój w plasterki, a mozzarellę odsącz z zalewy i porwij na mniejsze kawałki rękoma.
  5. Spód posmaruj sosem pomidorowym, a następnie obłóż kawałkami sera i pozostałymi dodatkami. 
  6. Ponownie wstaw foremkę z dietetyczną pizzą do piekarnika i zapiekaj do zarumienienia sera w 200°C przez 5-8 minut. 
  7. Przed podaniem pizzę posyp rukolą.

Smacznego!

 

Twarożek ze szczypiorkiem
Przepisy, Porady dietetyka
27.02.2025

Dieta przy zakrzepicy – założenia, wyłączenia i jadłospis

Zakrzepica – a właściwie żylna choroba zakrzepowo-zatorowa i powiązana z nią zatorowość płucna – występuje stosunkowo często. Choć choroba może dotyczyć osób w każdym wieku, z czasem ryzyko znacząco wzrasta. Aby je zmniejszyć, warto utrzymywać prawidłową masę ciała, dbać o regularną aktywność fizyczną i zdrowo się odżywiać. Dowiedz się, jaką dietę przy zakrzepicy żył polecają dietetycy.

Dieta przy zakrzepicy – założenia, wyłączenia i jadłospis
koktajl malinowy
Przepisy, Ciekawostki
26.02.2025

Dieta strukturalna – zasady, możliwe efekty oraz jadłospis

Dieta strukturalna to sposób żywienia mający na celu poprawę zdrowia, redukcję masy ciała i zwiększenie energii poprzez spożywanie odpowiednio skomponowanych posiłków. Jakie są jej dokładne zasady i czy rzeczywiście przynosi oczekiwane efekty?

Dieta strukturalna – zasady, możliwe efekty oraz jadłospis
kanapki z chleba żytniego na zakwasie z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem
Przepisy, Ciekawostki
24.02.2025

Dieta ubogoenergetyczna – zasady, możliwe efekty oraz przykładowe menu

Dieta ubogoenergetyczna jest najczęściej stosowana przez osoby, których celem jest redukcja masy ciała. Często jest również wykorzystywana jako składowa terapii otyłości. Jednak aby przyniosła upragnione efekty, musi być odpowiednio zbilansowana i mieć właściwą kaloryczność. Dowiedz się, jakie są produkty zalecane i przeciwwskazane w diecie ubogoenergetycznej i jak skomponować jadłospis.

Dieta ubogoenergetyczna – zasady, możliwe efekty oraz przykładowe menu

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję