20.11.2019

Przepis na ciecierzycę w stylu orientalnym

przepis ciecierzyca w stylu orientalnym

Orientalna kuchnia zyskuje coraz więcej zwolenników. Charakterystyczne dla azjatyckich państw potrawy to przede wszystkim bogactwo smaków i aromatów, które zawdzięczają chętnie wykorzystywanym mieszankom przypraw. Bazą wielu z nich są warzywa strączkowe takie jak cieciorka, soczewica czy soja. Nasza propozycja to ciecierzyca w stylu orientalnym – sycące danie o niskiej kaloryczności, które sprawdzi się doskonale nie tylko w jadłospisie osób, które chcą schudnąć, lecz także wszystkich fanów kuchni Wschodu.

Ciecierzyca – królowa wśród strączków

Ciecierzyca, znana także jako groch włoski, jest jednym z najbogatszych odżywczo nasion strączkowych. To bardzo dobre źródło wartościowego białka (w 100 gramach cieciorki znajdziemy prawie 9 gramów białka). Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, A, E i K. Dostarczy nam też sporo magnezu, fosforu, cynku, manganu, miedzi, wapnia, potasu, żelaza i sodu.

Zobacz również:  Wegańskie źródła białka - białko roślinne w diecie wegańskiej

Bogactwo witamin i minerałów sprawia, że ciecierzyca ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jej regularne jedzenie pomoże zapobiec zaparciom, obniży poziom złego cholesterolu, ureguluje ciśnienie krwi, a także wspomoże odchudzanie. Warto wspomnieć także, że warzywo to ma niski indeks glikemiczny (IG=30) i z powodzeniem mogą sięgać po nie cukrzycy oraz osoby stosujące dietę Motignaca. Cieciorka nie zawiera glutenu i może stanowić zamiennik tradycyjnej mąki do wypieku niektórych ciast i pieczywa. Stanowi też doskonałe źródło błonnika pokarmowego, dzięki któremu na długo zapewnia uczucie sytości, reguluje pracę układu trawiennego i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Dodatkowo warzywo to sprzyja wiązaniu kwasu solnego w żołądku, dlatego zalecane jest także jako element diety przeciwko refluksowi.

Sprawdź także:  Właściwości warzyw strączkowych

Podobnie jak większość warzyw strączkowych, ciecierzyca może powodować wzdęcia. Powodują je oligosacharydy gazotwórcze, których człowiek nie trawi. Aby temu zapobiec, nasiona przed gotowaniem należy namoczyć w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej przez przynajmniej 10 godzin. Do potraw z dodatkiem grochu włoskiego warto także dodać majeranek, tymianek lub oregano, aby ułatwić proces trawienia.

Cieciorka ma delikatny, lekko słodki smak, dzięki któremu znalazła wszechstronne zastosowanie w kuchni. To nie tylko obowiązkowy składnik hummusu, lecz także doskonały dodatek do sałatek, curry, a nawet ciast i ciasteczek.

Zobacz też:  Co jeść przed treningiem?

ciecierzyca w stylu orientalnym

Składniki:

  • Ciecierzyca 25 g
  • Cukinia 50 g
  • Cebula 10 g
  • Papryka 20 g
  • Mieszanka chińska 70 g
  • Orzechy arachidowe 7 g
  • Sos sojowy 5 g

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry, kurkuma

Wykonanie: Namoczoną przez noc ciecierzycę płuczemy i gotujemy na małym ogniu przez 1-1,5 godziny. Cukinię, cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z mieszanką chińską na patelni, do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodajemy sos sojowy i przyprawy oraz ugotowaną wcześniej cieciorkę. Wszystko mieszamy i posypujemy posiekanymi orzeszkami arachidowymi. Smacznego!

 

Brązowe jajka ze słomą na drewnianym tle
Przepisy, Ciekawostki
24.10.2024

Dieta jajeczna 3-dniowa — na czym polega oraz jakie daje efekty?

Próbujesz różnych diet odchudzających i masz wrażenie, że żadna dieta nie działa? Popularnym sposobem na szybką utratę masy ciała jest 3-dniowa dieta jajeczna, w różnych wariantach. Dowiedz się, czy dieta jajeczna jest najskuteczniejsza w przypadku odchudzania i jakie są jej konsekwencje dla zdrowia.

Dieta jajeczna 3-dniowa — na czym polega oraz jakie daje efekty?
kasza jaglana na drewnianej łyżce
Przepisy, Ciekawostki
22.10.2024

Dieta jaglana – co to za rodzaj diety? Efekty oraz przykładowe menu

Dieta jaglana staje się coraz popularniejsza. Często stosowana jest jako detoks, który ma oczyścić organizm z toksyn. Sięgają po nią także osoby, które pragną zrzucić nadprogramowe kilogramy. Efekty diety jaglanej mogą być korzystne zarówno dla zdrowia, jak i sylwetki.

Dieta jaglana – co to za rodzaj diety? Efekty oraz przykładowe menu
Nóż i widelec związane miarką
Porady dietetyka
21.10.2024

Dieta głodówkowa – czy jest zdrowa? Efekty i skutki uboczne

Głodówki wywołują liczne kontrowersje. Niektórzy uznają je za skuteczną metodę na szybką utratę wagi, ale wpływ na zdrowie bywa kwestionowany. Dieta „głodówka” występuje w różnych wariantach zakładających stosowanie okien żywieniowych, kilkudniowych postów lub menu skrajnie niskokalorycznego. Dowiedz się więcej i przekonaj się, czy warto w ogóle interesować się tym, jakie są efekty głodówki po tygodniu.

Dieta głodówkowa – czy jest zdrowa? Efekty i skutki uboczne

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję