Ciasto marchewkowe to placek z tartą marchewką, rozpowszechniony szczególnie w krajach anglosaskich. Ponieważ w trakcie pieczenia marchewka staje się miękka, ciasto staje się delikatne i wilgotne. Poznaj przepis na ciasto marchewkowo w lżejszej wersji niż tradycyjna.
Spis treści:
- Właściwości marchewki
- Ciasto marchewkowe – przepis
Właściwości marchewki
Marchew jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz składniki mineralne, takie jak magnez, potas, mangan, wapń, cynk i żelazo. Swoją sławę zawdzięcza przede wszystkim obecności karotenów, czyli żółto pomarańczowych barwników o właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Spośród nich najbardziej rozpowszechniony jest beta-karoten, czyli prowitamina A, obecny w dużych ilościach w marchwi. Jej korzeń to również bogate źródło błonnika pokarmowego. Więcej na ten temat przeczytasz we wpisie o właściwościach marchwi.
Marchew to warzywo niskokaloryczne, ponieważ w 100 g zapewnia ok. 33 kcal. Surowa ma niski indeks glikemiczny (IG=30), który zwiększa się pod wpływem gotowania i pieczenia. Marchew ma właściwości oczyszczające i wspomaga metabolizm, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako element diet odchudzających.
Jej regularne spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia i nowotwory. Usprawnia pracę układu nerwowego i trawiennego oraz wzmacnia układ immunologiczny. Ponadto, dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, chroniąc przed zwyrodnieniami plamki żółtej i rozwojem zaćmy. Pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. Prowitamina A ma także pozytywny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci – spowalnia proces starzenia, odmładza i uczestniczy w procesach regeneracyjnych. Jest znana również z tego, że wspomaga opalanie działając jak naturalny filtr ochronny i przedłuża trwałość opalenizny. Beta-karoten chroni przed powstawaniem plam i przebarwień, które często są skutkiem opalania. Kilka tygodni przed rozpoczęciem kąpieli słonecznych, warto włączyć do diety soki i inne przetwory z marchewki.
Sprawdź także:
Pasta marchewkowo-sezamowa - przepis
Obecny w marchwi beta-karoten organizm przyswoi w pełni tylko w obecności tłuszczów. Żeby lepiej wykorzystać dobroczynne właściwości tego warzywa, warto spożywać je z dodatkiem oleju, orzechów lub masła.
Nasza propozycja na wykorzystanie marchwi to ciasto marchewkowe. Jest proste w przygotowaniu i sprawdzi się świetnie jako, przekąska lub deser.
Zobacz też:
Rolada marchewkowa - przepis
Ciasto marchewkowe – przepis
Składniki na ciasto (na 2-4 porcje):
- 2 jajka,
- 200 g startej na drobnych oczkach marchewki,
- 80-100 g mąki owsianej lub pełnoziarnistej,
- 40 g erytrytolu, ksylitolu (lub inny słodzik),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- łyżka oleju rzepakowego.
Składniki na polewę:
- 150 g serka homogenizowanego,
- łyżeczka żelatyny,
- 2 łyżki wrzątku (do rozpuszczenia żelatyny),
- 2 łyżeczki erytrytolu,
- kilka kropli aromatu cytrynowego.
Wykonanie:
- Jajka należy połączyć z olejem i słodzidłem na kremową masę.
- W oddzielnym naczyniu połącz suche składniki tj. mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.
- Marchewkę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach i lekko odsącz z nadmiaru płynu.
- Do mokrych składników dodaj marchew i wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
- Otrzymaną masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 30-40 minut w 180 stopni Celsjusza.
- Żelatynę rozpuść we wrzątku. Mieszankę dodaj do serka wraz z erytrytolem i aromatem. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i polej polewą wystudzone ciasto.
Smacznego!