29.03.2019

Przepis na lasagne z warzywami, curry i mleczkiem kokosowym

przepis na lasagne

Włoska kuchnia należy do jednych z najbardziej popularnych na świecie. Chyba wszyscy lubią pizzę, risotto czy makarony. Jednak osoby, które chcą się odchudzić, często eliminują z jadłospisu tradycyjne dla Italii potrawy, uznając je za tuczące i niezdrowe. Tymczasem okazuje się, że Włosi, tak przywiązani do swojej kuchni, mogą pochwalić się jednym z najniższych w Europie odsetków osób otyłych w społeczeństwie.

Lasagne: skąd się wzięła?

Nazwa lasagne dotyczy zarówno płaskich, prostokątnych płatów makaronu, jak i potrawy, do przygotowania której jest wykorzystywany. Co ciekawe, samo słowo pochodzi z języka greckiego i oznacza naczynie, którego niegdyś używało się do przygotowania tego dania. Najstarsze, odnalezione w Neapolu książki kulinarne wspominające o słynnej makaronowej zapiekance pochodzą z połowy XIII wieku. Każdy z regionów Italii ma swój tradycyjny sposób przyrządzania tej potrawy. Poza Włochami najpopularniejsza jest wersja bolońska, z sosem pomidorowym i mielonym mięsem oraz znacznie lżejsza neapolitańska, z pomidorami, czosnkiem, bazylią, tymiankiem i oregano. To potrawa tak powszechnie znana i lubiana, że nie mogło zabraknąć jej także w popkulturze – jej miłośnikiem był na przykład kreskówkowy kot Garfield, a 4 sierpnia w Stanach Zjednoczonych obchodzi się narodowy dzień lasagne.

Dowiedz się więcej:  Właściwości papryki - dlaczego warto ją jeść?

Makaron ten zostawia ogromne pole do kulinarnych eksperymentów i próbowania nowych smaków. Oprócz tradycyjnych wersji z sosem pomidorowym czy beszamelem, warto spróbować połączenia z mleczkiem kokosowym i zieloną pastą curry. To potrawa bardzo aromatyczna i rozgrzewająca, która przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom kuchni włoskiej, lecz także miłośnikom orientalnych smaków. Będąc na diecie nie trzeba rezygnować ze swoich ulubionych dań. Nasz przepis to lekka i dietetyczna wersja lasagne z warzywami.

Sprawdź także: Dieta śródziemnomorska – zasady, produkty zalecane

przepis na lasagne z warzywami

Składniki:

  • Makaron lasagne: 40 g
  • Cukinia: 30 g
  • Papryka: 40 g
  • Pieczarki: 60 g
  • Marchew: 20 g
  • Seler naciowy: 20 g
  • Cebula: 10 g
  • Czosnek: 1 ząbek
  • Pomidory z puszki bez skórki: 40 g
  • Mleczko kokosowe: 24 g
  • Mleko: 15 g
  • Zielona pasta curry: 2 g
  • Sos rybny: 2 g
  • Kolendra
  • Mozzarella (wiórki): 10 g

Zobacz również:  Właściwości marchwi - dlaczego warto ją jeść?

Wykonanie: Posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy startą na tarce marchew oraz drobno pokrojoną paprykę, seler naciowy, cukinię oraz wyczyszczone i pokrojone pieczarki. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, dodajemy pomidory, pastę curry, mleko i mleczko kokosowe oraz kilka kropel sosu rybnego. Sos dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Zobacz też:  Kokos - właściwości i zastosowanie | Ciekawostki o kokosie

Nie ma potrzeby uprzedniego gotowana makaronu, jednak osoby, które wolą, by danie było bardziej miękkie i delikatne, mogą namoczyć płaty lasagne we wrzątku przez 2-3 minuty.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub oliwą z oliwek. Na dnie układamy pierwszą warstwę makaronu, a następnie dokładnie przykrywamy ją przygotowanym wcześniej sosem. Czynność powtarzamy 3-4 razy. Ostatnią warstwę posypujemy dodatkowo wiórkami mozzarelli.

Pieczemy 45 minut w 175℃. W połowie czasu pieczenia przykrywamy naczynie żaroodporne folią aluminiową, żeby górna warstwa nie spaliła się.

Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej kolendry. Smacznego!

 

Dieta na zdrowe serce
Porady dietetyka
08.01.2025

Dieta na zdrowe serce – jak powinna wyglądać? Co jeść i czego unikać?

Choroby serca są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Coraz więcej osób zmaga się z problemami kardiologicznymi, które obniżają jakość życia i mogą prowadzić do przedwczesnej śmierci. Czy można zapobiegać tym chorobom? Tak – jednym z najlepszych sposobów na ochronę układu krążenia jest odpowiednia dieta na zdrowe serce. Sprawdź, co dietetycy zalecają wprowadzić do menu, a co radzą wyeliminować.

Dieta na zdrowe serce – jak powinna wyglądać? Co jeść i czego unikać?
Blat kuchenny wypełniony różnym jedzeniem
Porady dietetyka
05.01.2025

Dieta Paleo – zasady. Na czym polega dieta paleolityczna?

Dieta paleolityczna zyskała popularność w latach 70. ubiegłego wieku. Zwolennicy żywienia paleo podtrzymują tezę, iż jest to najlepszy sposób żywienia w dobie epidemii chorób cywilizacyjnych. Czy praktykowanie diety przodków z ery paleolitu faktycznie może przynieść korzyści dla zdrowia? Poznaj zasady diety paleo.

Dieta Paleo – zasady. Na czym polega dieta paleolityczna?
Omlet z warzywami
Przepisy, Odchudzanie
04.01.2025

Dieta niskowęglowodanowa — smaczne przepisy na redukcję węglowodanów

W Polsce diety niskowęglowodanowe, low-carb, kojarzone są najczęściej z dietą ketogeniczną, dietą Atkinsa czy Kwaśniewskiego. Zazwyczaj są stosowane w celu redukcji masy ciała i przy leczeniu cukrzycy oraz innych zaburzeń metabolicznych. Dowiedz się, co można jeść na diecie bezwęglowodanowej/niskowęglowodanowej i po jakie produkty nie sięgać. Przedstawiamy gotowy plan posiłków dla diety niskowęglowodanowej i porady dietetyka.

Dieta niskowęglowodanowa — smaczne przepisy na redukcję węglowodanów

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję