08.03.2018

Jarmużowe kotleciki z komosy ryżowej

przepis kotleciki z komosy

Jarmuż to wciąż niedoceniana roślina bogata w wartości odżywcze. Co więcej w wielu potrawach nie tylko wzbogaca ich skład w prozdrowotne elementy ale również dodaje ciekawego posmaku. Niepozorny jarmuż zawiera dużo błonnika, białka, witamin (zwłaszcza C i K) oraz składników mineralnych (głównie wapnia i potasu).

Jest również bogaty w przeciwutleniacze mające bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Sulforafan o działaniu antynowotworowym oraz karotenoidy (luteinę, zeaksantynę oraz beta karoten) hamujące szkodliwe procesy oksydacyjne.

Komosa ryżowa (quinoa)

Zwana też „matką zbóż” czy „świętym zbożem Inków” i nic dziwnego, gdyż bogactwo wartości odżywczych zawartych w quinoi jest nie do przecenienia. Komosa ryżowa to bogate źródło pełnowartościowego białka, witamin, składników mineralnych i zdrowych kwasów tłuszczowych. Zawiera również sapominy wykazujące działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwalergiczne oraz immunostymulujące. Swoje właściwości antyoksydacyjne quinoa zawdzięcza wysokiej zawartości flawonoidów (głównie kampferolu i kwercetyny).

Zobacz również:  Antyoksydanty w żywności – czym są przeciwutleniacze?

Między innymi zawartość flawonoidów wyróżnia komosę ryżową na tle tradycyjnych zbóż, które nie zawierają ich w ogóle. Zaś białko zawarte w quinoi jest pełnowartościowe (zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne – czyli takie które nie są syntezowane w naszym organizmie i powinniśmy je dostarczać) jest więc bardzo dobrym produktem dla wegan i wegetarian. Komosa ryżowa dzięki zawartości tłuszczów nienasyconych (głownie kwasu oleinowego, linolowego i linolenowego) wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, zmniejszając ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Indeks glikemiczny tego produktu jest na niskim poziomie dzięki temu, że quinoa zawiera głównie węglowodany złożone. Jak widać, główny składnik naszego dania to istna kopalnia wartości odżywczych i warto go wprowadzać do diety pod różnymi postaciami.

Sprawdź także:  Witaminy przyspieszające odchudzanie

Dodatek pestek słonecznika i suszonych pomidorów również nie pozostaje bez pozytywnego wpływu na wartość odżywczą i prozdrowotną potrawy. Jednocześnie znacznie wzbogacając jej walory smakowe. Ale dość o produktach, pora połączyć je w potrawę.

jarmużowe kotleciki z komosy ryżowej

Dowiedz się więcej:  Co jeść, aby schudnąć? Lista składników!

Składniki: (ok. 6-8 kotlecików)

  • komosa ryżowa: 90 g
  • jarmuż: 60 g
  • pestki słonecznika: 14 g
  • suszone pomidory: 20 g
  • jajko: 1 (małe)
  • ser feta: 40 g
  • cząber, czarnuszka, majeranek, tymianek
  • jogurt grecki: 60 g
  • bazylia (świeża) 4 g
  • pieprz cytrynowy
  • sok z cytryny: ok. 5 g

Wykonanie: Komosę ryżową płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Jarmuż siekamy i parzymy w osolonym wrzątku. Suszone pomidory drobno kroimy, ser feta rozdrabniamy. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Ugotowaną Quinoę, jarmuż, suszone pomidory, pestki słonecznika jajko oraz ser feta dokładnie łączymy oraz doprawiamy tymiankiem, majerankiem, cząbrem oraz czarnuszką. Formujemy niewielkie kotleciki. Piekarnik nagrzewamy do 190°C, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Kotleciki pieczemy przez ok. 20 minut.

Sos: Bazylię siekamy. Jogurt grecki łączymy z sokiem z cytryny, pieprzem cytrynowym oraz bazylią.

Proponujemy podawać jeszcze ciepłe z kiełkami lub mieszanką sałat.

Smacznego!

 

Twarożek ze szczypiorkiem
Przepisy, Porady dietetyka
27.02.2025

Dieta przy zakrzepicy – założenia, wyłączenia i jadłospis

Zakrzepica – a właściwie żylna choroba zakrzepowo-zatorowa i powiązana z nią zatorowość płucna – występuje stosunkowo często. Choć choroba może dotyczyć osób w każdym wieku, z czasem ryzyko znacząco wzrasta. Aby je zmniejszyć, warto utrzymywać prawidłową masę ciała, dbać o regularną aktywność fizyczną i zdrowo się odżywiać. Dowiedz się, jaką dietę przy zakrzepicy żył polecają dietetycy.

Dieta przy zakrzepicy – założenia, wyłączenia i jadłospis
koktajl malinowy
Przepisy, Ciekawostki
26.02.2025

Dieta strukturalna – zasady, możliwe efekty oraz jadłospis

Dieta strukturalna to sposób żywienia mający na celu poprawę zdrowia, redukcję masy ciała i zwiększenie energii poprzez spożywanie odpowiednio skomponowanych posiłków. Jakie są jej dokładne zasady i czy rzeczywiście przynosi oczekiwane efekty?

Dieta strukturalna – zasady, możliwe efekty oraz jadłospis
kanapki z chleba żytniego na zakwasie z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem
Przepisy, Ciekawostki
24.02.2025

Dieta ubogoenergetyczna – zasady, możliwe efekty oraz przykładowe menu

Dieta ubogoenergetyczna jest najczęściej stosowana przez osoby, których celem jest redukcja masy ciała. Często jest również wykorzystywana jako składowa terapii otyłości. Jednak aby przyniosła upragnione efekty, musi być odpowiednio zbilansowana i mieć właściwą kaloryczność. Dowiedz się, jakie są produkty zalecane i przeciwwskazane w diecie ubogoenergetycznej i jak skomponować jadłospis.

Dieta ubogoenergetyczna – zasady, możliwe efekty oraz przykładowe menu

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję