Babka wielkanocna na diecie bezglutenowej? Przepis na to pyszne ciasto jest prostszy niż myślisz. Dużo bardziej skomplikowany może okazać się wybór dodatków. Lubisz złotą babkę piaskową, kokosową czy marmurkową z dodatkiem kakao? Na szczęście nic nie stoi na przeszkodzie, by jeszcze przed "Wielkanocą bez glutenu" wypróbować kilka wariantów… I wybrać swój ulubiony przepis na bezglutenową babkę wielkanocną!
Bezglutenowa babka wielkanocna – przepis
Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej,
- 1 szklanka mąki ryżowej,
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
- ½ szklanki ksylitolu (sprawdzi się też erytrytol),
- 125 g masła,
- 4 duże jajka,
- 1 cytryna,
- ulubione dodatki: kakao, wiórki kokosowe, skórkę pomarańczową, ulubiony aromat, etc.
Przydadzą się też składniki niezbędne do dekoracji bezglutenowej babki wielkanocnej. Aby nie zwiększać jej kaloryczności polecamy posypać ostudzone ciasto cienką warstwą cukru pudru lub zmielonego na puder ksylitolu, bądź erytrytolu.
Zamienniki cukru sprawdzą się również do wykonania mniej kalorycznego lukru - tradycyjnego, cytrynowego lub różowego z odrobiną barwnika spożywczego lub soku z buraka. Babkę wielkanocną można również ozdobić polewą czekoladową.
Bezglutenowa babka wielkanocna – przepis na słodki sukces
1. Rozpuść masło – niech sobie stygnie. Wystarczy niewielka temperatura grzania, ponieważ masło lubi się przypalać. To również dobry moment na włączenie piekarnika, ustaw go na 180 °C.
2. Wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia. Dodatek mąki kukurydzianej sprawi, że babka będzie miała bajkowo żółty kolor. W tym celu można zastosować też sztuczkę ze… szczyptą kurkumy.
3. Oddziel białka od żółtek. Następnie białka ubij mikserem (lub tradycyjną trzepaczką) na sztywną pianę, dodając stopniowo ksylitol i żółtka. Możesz też miksować jajka w całości z dodatkiem ksylitolu (lub użyć tradycyjnej kuli do ucierania). Ważne jest jednak by robić to dokładnie, aż do chwili, gdy masa jajeczna osiągnie kremową, jednolitą konsystencję i widocznie zwiększy swoją objętość.
4. Wymieszaj mikserem masę jajeczną z rozpuszczonym, przestudzonym do temperatury pokojowej, masłem. Nie przerywając mieszania, do maślano-jajecznej masy dodawaj po jednej łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia.
5. Czas na dodatki: sok z cytryny, ulubiony aromat lub wiórki kokosowe. Masz ochotę na babkę marmurkową? Podziel masę na dwie części i do jednej z nich dodaj 4 łyżki wysokiej jakości kakao, które nie zawiera cukru.
6. Posmaruj masłem blaszkę i posyp ją mąką kukurydzianą (lub zmielonymi migdałami albo wiórkami kokosowymi) i wlej do niej masę. Bezglutenową babkę wielkanocną możesz też upiec w keksówce lub innej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcesz upiec marmurkową bezglutenową babkę nakładaj do formy po łyżce raz jasnej, raz ciemnej masy.
7. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz około 40-50 minut. Przed wyjęciem ciasta warto sprawdzić patyczkiem czy nie jest wilgotne w środku.
Po wystudzeniu wystarczy udekorować babkę lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Bezglutenowa babka wielkanocna to tylko jeden z przykładów na to, że nawet na diecie nie trzeba rezygnować z pysznych deserów. W naszym menu jest ich bez liku! Nie czekaj i zamów już dziś dietę pudełkową.