Jesteś na diecie ketogenicznej, ale brakuje Ci inspiracji na posiłki? Specjalnie dla Ciebie zdobyliśmy przepis od naszego szefa kuchni na keto duszone żeberka.
Spis treści:
- Dieta ketogeniczna – co to?
- Dieta ketogeniczna – przepis
Dieta ketogeniczna – co to?
Dieta ketogeniczna (dieta keto) polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów do około 20 g na dobę. A w ich miejsce źródło energii stanowi tłuszcz oraz białko. Ten rodzaj diety skutecznie obniża poziom insuliny we krwi i może pomóc opanować Twój apetyt. Najważniejszą zasadą jaką powinieneś kierować się stosując dietę ketogeniczną jest odpowiedni dobór składników. Wybieraj dobre źródło białka:
- ryby - wszytskie gatunki,
- nabiał np. sery dojrzewające, sery pleśniowe, śmietana, jaja, masło,
- mięso - wszystkie mięsa nieprzetworzone: drób, wołowina, wieprzowina, dziczyzna.
Sprawdź także: Białko w diecie - rola, niedobór, nadmiar
Stawiaj również na tłuszcze roślinne tj:
- orzechy i nasiona np. orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy arachidowe, nasiona chia, pestki dyni, nasiona słonecznika,
- oleje roślinne, masło.
Zobacz również: Rola węglowodanów w diecie
Specyfika tej diety wymaga ograniczenia spożycia węglowodanów do minimum. Dlatego w Twoim menu jak najrzadziej powinny pojawiać się:
- pieczywo,
- makarony,
- płatki śniadaniowe,
- kasze,
- niektóre owoce i warzywa.
Więcej informacji o diecie niskowęglowodanowej znajdziesz na naszym blogu. Jeżeli nie masz czasu lub chęci samemu komponować tej niełatwej diety, zapraszamy do zapoznania się z naszą ketogeniczną dietę pudełkową.
Dieta ketogeniczna – przepis
Keto przepis na duszone żeberka wieprzowe, szpinak blanszowany z serem pleśniowym
- żeberka – 200 g
- cebula – 40 g
- smalec – 2 g
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,
- bulion drobiowy – 150 g
- sos sojowy jasny – 2 g
- papryka słodka – 2 g
Szpinak blanszowany z serem pleśniowym
- szpinak – 200 g
- cebula – 20 g
- ser lazur (wiórki) – 40 g
- czosnek – 2 g
- masło – 2 g
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przepis na keto żeberka:
- Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki
- Następnie dopraw z obu stron pieprzem, solą i papryką słodką w proszku.
- Na dużej patelni roztop smalec i podsmaż żeberka z obu stron.
- Cebulę pokrój w cienkie piórka i dodaj do żeberek.
- Gdy mięso i cebula będą odpowiednio zarumienione, dorzucić na patelnię ziele angielskie, liście laurowe, wlej bulion oraz sos sojowy.
- Wymieszaj i całość duś przez ok. 60-90 minut na małym ogniu.
Przepis na keto szpinak:
- Umyj i osusz szpinak.
- Cebulę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż na maśle.
- Do cebuli i czosnku dodaj szpinak i podsmaż. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Posyp warzywa serem.
- Podawaj razem z żeberkami.
Smacznego!