Coraz więcej osób boryka się z problemami z żołądkiem, które mogą utrudniać codzienne funkcjonowanie. W wielu chorobach żołądka zalecana jest zmiana nawyków żywieniowych. Jak powinna wyglądać dieta na problemy żołądkowe, dieta przy grypie żołądkowej czy dieta na wrzody żołądkowe? Co można jeść na diecie lekkostrawnej, a czego unikać? Jeśli męczą Cię wzdęcia, problemy żołądkowe i trawienne, nadkwasota czy refluks, sprawdź, jak powinny wyglądać potrawy lekkostrawne w diecie żołądkowej.
Spis treści:
- Na czym polega dieta żołądkowa?
- Jakie produkty są wykluczone w trakcie diety żołądkowej?
- Co można spożywać na chory żołądek?
- Dieta żołądkowa – przykładowe menu
Na czym polega dieta żołądkowa?
Dieta żołądkowa (potocznie zwana dietą dla żołądkowców) to po prostu dieta lekkostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Najczęściej jest stosowana w:
- chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
- refluksie żołądkowo-przełykowym,
- dyspepsjach czynnościowych żołądka.
W diecie żołądkowej wyklucza się produkty trudno strawne, wzdymające, ostro przyprawione, które długo zalegają w żołądku. Aby ograniczyć żucie, nasilające wydzielanie żołądkowe, zaleca się, aby potrawy miały konsystencję papkowatą. Błonnik w diecie również ulega ograniczeniu. Dodatkowo zaleca się przyrządzać potrawy metodą gotowania w wodzie i w kombiwarach. Wskazane są także tzw. dieta na parze, czyli gotowanie z wykorzystaniem obróbki termicznej żywności z użyciem pary, oraz duszenie bez obsmażania na tłuszczu. Tłuszcz należy dodawać dopiero do gotowych potraw. Niezalecane jest smażenie czy pieczenie potraw w sposób tradycyjny.
Posiłki powinny być spożywane regularnie, w małych objętościach, 5 razy dziennie. Zalecane jest, aby potrawy miały umiarkowaną temperaturę – nie mogą być zbyt zimne ani zbyt gorące – ponieważ chroni to przed przekrwieniem błony śluzowej żołądka. To, czego unikać na diecie lekkostrawnej, jest też uwarunkowane indywidualnie. Ważne jest dopasowanie diety tak, by wspomagać zdrowie układu trawiennego i metabolizm. Uważna obserwacja indywidualnych reakcji organizmu pozwala wykluczyć produkty i potrawy, które wywołują lub nasilają dolegliwości. W przypadku diety przy grypie żołądkowej kluczowe jest również odpowiednie nawodnienie organizmu.
Sprawdź także: Dieta lekkostrawna – na czym polega?
Dieta na refluks żołądka
Nieco inaczej wyglądają zalecenie w diecie na refluks żołądka. W refluksie ważne są utrzymywanie prawidłowej masy ciała oraz indywidualne dopasowanie diety. Spożywanie tłustych i obfitych dań może nasilać objawy choroby. Zaleca się rzucić palenie papierosów, zredukować nadmierną masę ciała oraz ograniczyć spożycie produktów, które mogą nasilać refluks. Najczęściej są to: kawa, mocna herbata, pomidory, czekolada.
Jakie produkty są wykluczone w trakcie diety żołądkowej?
W diecie żołądkowej, czyli diecie lekkostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, nie są zalecane:
- potrawy smażone na tłuszczu (smażone mięso, jajecznica, naleśniki itd.), marynowane, wędzone,
- sałatki z majonezem, musztardą,
- żytnie pieczywo, pieczywo razowe, pieczywo graham, pieczywo chrupkie, wszelkiego rodzaju świeże pieczywo,
- tłuste gatunki mięs: baranina, gęś, wieprzowina, kaczka, dziczyzna,
- tłuste ryby: węgorz, sum, tołpyga, nototenia, halibut niebieski, troć, szprot, pikling,
- tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszki, pasztety, smalce, pikantne sery dojrzewające, sery żółte i topione, sery typu feta, dżemy, jaja na twardo,
- tłuste zupy na wywarach mięsnych, kostnych, zasmażanych, zaprawianych śmietaną; pikantne zupy i zupy w proszku, zupy z: warzyw kapustnych, niedozwolonych warzyw, roślin strączkowych, cebulowych, pora,
- warzywa: warzywa kapustne, cebula, czosnek, por, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, rzodkiewka, brukiew, kalarepa, szczaw, rzepa, kukurydza, wszelkiego rodzaju warzywa marynowane czy solone,
- owoce: czereśnie, agrest, gruszki, śliwki, kawon, owoce suszone i owoce marynowane,
- mocna herbata, kawa, płynna czekolada, napoje gazowane, kwaśne przetwory mleczne, alkohol.
Co można spożywać na chory żołądek?
W diecie żołądkowej dozwolone są:
- pieczywo pszenne, jasne, czerstwe, biszkopty, pieczywo półcukiernicze, drożdżowe,
- chude mięso, np.: cielęcina, królik, kurczak, indyk,
- chude ryby: dorsz, sola, płastuga, szczupak, morszczuk, mintaj, sandacz, pstrąg strumieniowy, lin, okoń, flądra,
- warzywa młode, soczyste, gotowane: dynia, kabaczki, buraki, szparagi, skorzonera – w formie purée, oprószone mąką, z wody, z masłem,
- ziemniaki gotowane w postaci purée, w umiarkowanych ilościach pieczone lub gotowane w całości,
- owoce: dojrzałe, soczyste, bez skórki i pestek, niekwaśne, np. owoce jagodowe, winogrona, banany, brzoskwinie, morele, jabłka pieczone. W okresie zaostrzenia choroby owoce należy spożywać w postaci przecierów gotowanych,
- masło, twarożki, serki homogenizowane, jaja na parze, jajecznica na parze, pasta z cielęciny, pasta z drobiu,
- kompoty z dozwolonych owoców, galaretki, kiesie, musy z jabłek, budynie i kisiele mleczne,
- rosół jarski, zupy mleczne, krupnik z dozwolonych kasz, rozcieńczone zupy owocowe, zupy ziemniaczana i warzywna z dozwolonych warzyw – przecierane, zaprawiane mąką i masłem, zawiesiną z mąki i śmietanki, mąki i mleka, zaciągane żółtkiem,
- łagodne sosy: koperkowy, potrawkowy, pomidorowy, pietruszkowy,
- łagodne przyprawy: wanilia, sok z cytryny, zielona pietruszka, koper, cynamon,
- tłuszcze: masło, śmietanka, oleje: słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy, oliwa z oliwek.
Sprawdź także: Dieta low FODMAP – wesprzyj swoje jelita
Dieta żołądkowa – przykładowe menu
Przepisy lekkostrawne w diecie żołądkowej trzeba dopasować indywidualnie pod kątem zapotrzebowania na energię, makroskładniki oraz witaminy i składniki mineralne. Poniżej przedstawiamy gotowe przepisy diety żołądkowej.
Jadłospis diety żołądkowej na 1 dzień
Śniadanie: bułka pszenna z masłem, pastą z kurczaka i pomidorem bez skórki, rozcieńczony sok owocowo-warzywny
II śniadanie: kleik ryżowy z duszonym jabłkiem, kawa zbożowa
Obiad: mięso gotowane z kurczaka w sosie koperkowym, ziemniaki purée, szparagi gotowane
Podwieczorek: jogurt naturalny bez laktozy z borówkami
Kolacja: gotowana cukinia z ryżem i dorszem na parze
Jeśli nie wiesz, jak powinna wyglądać Twoja dieta, skorzystaj z pomocy dietetyka. Wykwalifikowany specjalista przygotuje spersonalizowane zalecenia żywieniowe i podpowie, jak zbilansować dietę redukującą dolegliwości żołądkowe. W niektórych przypadkach dobrze sprawdzi się także catering dietetyczny, szczególnie wtedy, gdy nie masz czasu na gotowanie zdrowych posiłków.