17.02.2024

Dieta żołądkowa – czyli co jeść, a czego unikać w trakcie problemów żołądkowych

Dieta żołądkowa

Coraz więcej osób boryka się z problemami z żołądkiem, które mogą utrudniać codzienne funkcjonowanie. W wielu chorobach żołądka zalecana jest zmiana nawyków żywieniowych. Jak powinna wyglądać dieta na problemy żołądkowe, dieta przy grypie żołądkowej czy dieta na wrzody żołądkowe? Co można jeść na diecie lekkostrawnej, a czego unikać? Jeśli męczą Cię wzdęcia, problemy żołądkowe i trawienne, nadkwasota czy refluks, sprawdź, jak powinny wyglądać potrawy lekkostrawne w diecie żołądkowej. 

Spis treści:

  1. Na czym polega dieta żołądkowa?
    • Dieta na refluks żołądka
  2. Jakie produkty są wykluczone w trakcie diety żołądkowej?
  3. Co można spożywać na chory żołądek?
  4. Dieta żołądkowa – przykładowe menu

Na czym polega dieta żołądkowa?

Dieta żołądkowa (potocznie zwana dietą dla żołądkowców) to po prostu dieta lekkostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Najczęściej jest stosowana w:

  • chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
  • refluksie żołądkowo-przełykowym, 
  • dyspepsjach czynnościowych żołądka.

W diecie żołądkowej wyklucza się produkty trudno strawne, wzdymające, ostro przyprawione, które długo zalegają w żołądku. Aby ograniczyć żucie, nasilające wydzielanie żołądkowe, zaleca się, aby potrawy miały konsystencję papkowatą. Błonnik w diecie również ulega ograniczeniu. Dodatkowo zaleca się przyrządzać potrawy metodą gotowania w wodzie i w kombiwarach. Wskazane są także tzw. dieta na parze, czyli gotowanie z wykorzystaniem obróbki termicznej żywności z użyciem pary, oraz duszenie bez obsmażania na tłuszczu. Tłuszcz należy dodawać dopiero do gotowych potraw. Niezalecane jest smażenie czy pieczenie potraw w sposób tradycyjny. 

szparagi, ziemniaki i gotowany kurczak

Posiłki powinny być spożywane regularnie, w małych objętościach, 5 razy dziennie. Zalecane jest, aby potrawy miały umiarkowaną temperaturę – nie mogą być zbyt zimne ani zbyt gorące – ponieważ chroni to przed przekrwieniem błony śluzowej żołądka. To, czego unikać na diecie lekkostrawnej, jest też uwarunkowane indywidualnie. Ważne jest dopasowanie diety tak, by wspomagać zdrowie układu trawiennego i metabolizm. Uważna obserwacja indywidualnych reakcji organizmu pozwala wykluczyć produkty i potrawy, które wywołują lub nasilają dolegliwości. W przypadku diety przy grypie żołądkowej kluczowe jest również odpowiednie nawodnienie organizmu. 

Sprawdź także: Dieta lekkostrawna – na czym polega?

Dieta na refluks żołądka

Nieco inaczej wyglądają zalecenie w diecie na refluks żołądka. W refluksie ważne są utrzymywanie prawidłowej masy ciała oraz indywidualne dopasowanie diety. Spożywanie tłustych i obfitych dań może nasilać objawy choroby. Zaleca się rzucić palenie papierosów, zredukować nadmierną masę ciała oraz ograniczyć spożycie produktów, które mogą nasilać refluks. Najczęściej są to: kawa, mocna herbata, pomidory, czekolada.

Sałatka z gotowanym kurczakiem, szpinakiem i kawałkami awokado

Jakie produkty są wykluczone w trakcie diety żołądkowej?

W diecie żołądkowej, czyli diecie lekkostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, nie są zalecane:

  • potrawy smażone na tłuszczu (smażone mięso, jajecznica, naleśniki itd.), marynowane, wędzone, 
  • sałatki z majonezem, musztardą, 
  • żytnie pieczywo, pieczywo razowe, pieczywo graham, pieczywo chrupkie, wszelkiego rodzaju świeże pieczywo,
  • tłuste gatunki mięs: baranina, gęś, wieprzowina, kaczka, dziczyzna,
  • tłuste ryby: węgorz, sum, tołpyga, nototenia, halibut niebieski, troć, szprot, pikling,
  • tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszki, pasztety, smalce, pikantne sery dojrzewające, sery żółte i topione, sery typu feta, dżemy, jaja na twardo,
  • tłuste zupy na wywarach mięsnych, kostnych, zasmażanych, zaprawianych śmietaną; pikantne zupy i zupy w proszku, zupy z: warzyw kapustnych, niedozwolonych warzyw, roślin strączkowych, cebulowych, pora,
  • warzywa: warzywa kapustne, cebula, czosnek, por, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, rzodkiewka, brukiew, kalarepa, szczaw, rzepa, kukurydza, wszelkiego rodzaju warzywa marynowane czy solone,
  • owoce: czereśnie, agrest, gruszki, śliwki, kawon, owoce suszone i owoce marynowane,
  • mocna herbata, kawa, płynna czekolada, napoje gazowane, kwaśne przetwory mleczne, alkohol.

przykładowe owoce niezalecane w diecie żołądkowej - gruszki i czereśnie

Co można spożywać na chory żołądek?

W diecie żołądkowej dozwolone są: 

  • pieczywo pszenne, jasne, czerstwe, biszkopty, pieczywo półcukiernicze, drożdżowe,
  • chude mięso, np.: cielęcina, królik, kurczak, indyk, 
  • chude ryby: dorsz, sola, płastuga, szczupak, morszczuk, mintaj, sandacz, pstrąg strumieniowy, lin, okoń, flądra, 
  • warzywa młode, soczyste, gotowane: dynia, kabaczki, buraki, szparagi, skorzonera – w formie purée, oprószone mąką, z wody, z masłem, 
  • ziemniaki gotowane w postaci purée, w umiarkowanych ilościach pieczone lub gotowane w całości,
  • owoce: dojrzałe, soczyste, bez skórki i pestek, niekwaśne, np. owoce jagodowe, winogrona, banany, brzoskwinie, morele, jabłka pieczone. W okresie zaostrzenia choroby owoce należy spożywać w postaci przecierów gotowanych,
  • masło, twarożki, serki homogenizowane, jaja na parze, jajecznica na parze, pasta z cielęciny, pasta z drobiu,
  • kompoty z dozwolonych owoców, galaretki, kiesie, musy z jabłek, budynie i kisiele mleczne, 
  • rosół jarski, zupy mleczne, krupnik z dozwolonych kasz, rozcieńczone zupy owocowe, zupy ziemniaczana i warzywna z dozwolonych warzyw – przecierane, zaprawiane mąką i masłem, zawiesiną z mąki i śmietanki, mąki i mleka, zaciągane żółtkiem,
  • łagodne sosy: koperkowy, potrawkowy, pomidorowy, pietruszkowy,
  • łagodne przyprawy: wanilia, sok z cytryny, zielona pietruszka, koper, cynamon, 
  • tłuszcze: masło, śmietanka, oleje: słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy, oliwa z oliwek.

jogurt naturalny bez laktozy z dodatkiem borówek

Sprawdź także: Dieta low FODMAP – wesprzyj swoje jelita

Dieta żołądkowa – przykładowe menu

Przepisy lekkostrawne w diecie żołądkowej trzeba dopasować indywidualnie pod kątem zapotrzebowania na energię, makroskładniki oraz witaminy i składniki mineralne. Poniżej przedstawiamy gotowe przepisy diety żołądkowej.

Jadłospis diety żołądkowej na 1 dzień

Śniadanie: bułka pszenna z masłem, pastą z kurczaka i pomidorem bez skórki, rozcieńczony sok owocowo-warzywny

II śniadanie: kleik ryżowy z duszonym jabłkiem, kawa zbożowa 

kleik ryżowy z duszonym jabłkiem, obok kawa zbożowa 

Obiad: mięso gotowane z kurczaka w sosie koperkowym, ziemniaki purée, szparagi gotowane

Podwieczorek: jogurt naturalny bez laktozy z borówkami 

Kolacja: gotowana cukinia z ryżem i dorszem na parze

Jeśli nie wiesz, jak powinna wyglądać Twoja dieta, skorzystaj z pomocy dietetyka. Wykwalifikowany specjalista przygotuje spersonalizowane zalecenia żywieniowe i podpowie, jak zbilansować dietę redukującą dolegliwości żołądkowe. W niektórych przypadkach dobrze sprawdzi się także catering dietetyczny, szczególnie wtedy, gdy nie masz czasu na gotowanie zdrowych posiłków.

 

Twarożek ze szczypiorkiem
Przepisy, Porady dietetyka
27.02.2025

Dieta przy zakrzepicy – założenia, wyłączenia i jadłospis

Zakrzepica – a właściwie żylna choroba zakrzepowo-zatorowa i powiązana z nią zatorowość płucna – występuje stosunkowo często. Choć choroba może dotyczyć osób w każdym wieku, z czasem ryzyko znacząco wzrasta. Aby je zmniejszyć, warto utrzymywać prawidłową masę ciała, dbać o regularną aktywność fizyczną i zdrowo się odżywiać. Dowiedz się, jaką dietę przy zakrzepicy żył polecają dietetycy.

Dieta przy zakrzepicy – założenia, wyłączenia i jadłospis
koktajl malinowy
Przepisy, Ciekawostki
26.02.2025

Dieta strukturalna – zasady, możliwe efekty oraz jadłospis

Dieta strukturalna to sposób żywienia mający na celu poprawę zdrowia, redukcję masy ciała i zwiększenie energii poprzez spożywanie odpowiednio skomponowanych posiłków. Jakie są jej dokładne zasady i czy rzeczywiście przynosi oczekiwane efekty?

Dieta strukturalna – zasady, możliwe efekty oraz jadłospis
kanapki z chleba żytniego na zakwasie z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem
Przepisy, Ciekawostki
24.02.2025

Dieta ubogoenergetyczna – zasady, możliwe efekty oraz przykładowe menu

Dieta ubogoenergetyczna jest najczęściej stosowana przez osoby, których celem jest redukcja masy ciała. Często jest również wykorzystywana jako składowa terapii otyłości. Jednak aby przyniosła upragnione efekty, musi być odpowiednio zbilansowana i mieć właściwą kaloryczność. Dowiedz się, jakie są produkty zalecane i przeciwwskazane w diecie ubogoenergetycznej i jak skomponować jadłospis.

Dieta ubogoenergetyczna – zasady, możliwe efekty oraz przykładowe menu

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję