Z uwagi na właściwości neutralizacji kwasów w soku żołądkowym w hipotezach dotyczących wpływu diety na chorobę wrzodową często przewija się pytanie, czy banany są zdrowe na żołądek. Owoce te są lekkostrawne i mogą wpływać kojąco na podrażnienia błony śluzowej, a dodatkowo są bogatym źródłem cennych dla jelit witamin i prebiotyków oraz błonnika. Wszystko to sprawia, że banany znajdują się u szczytu listy tego, co jeść przy wrzodach żołądka.
Spis treści
- Dieta wrzodowa a banany – czy owoce pomogą w leczeniu?
- Owoce a dieta przy wrzodach
- W jakich ilościach spożywać banany podczas diety wrzodowej?
- Przepisy diety wrzodowej z bananami
Dieta wrzodowa a banany – czy owoce pomogą w leczeniu?
U podstaw diety wrzodowej leżą zasady diety lekkostrawnej, która jest najłagodniejsza dla przewodu pokarmowego, pozwala uniknąć wzdęć oraz dyskomfortu w jamie brzusznej. Najlepszą formą obróbki termicznej produktów podczas przygotowywania dań w chorobie wrzodowej jest gotowanie na parze.
Chorzy muszą pamiętać, by dostarczać organizmowi białko z produktów, które nie obciążają żołądka. Zalecane są: chude mięso, ryby, jaja i nabiał niskotłuszczowy. Bardzo ważna jest zawartość błonnika w diecie. Jest to składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale jego zbyt duża ilość w posiłkach może nasilać dolegliwości związane z obecnością wrzodów, dlatego należy ograniczyć jego ilość, a nie całkowicie go wykluczyć. Warto sięgać po produkty zbożowe z pszennej, oczyszczonej mąki, makaron pszenny, biały ryż, drobne kasze oraz płatki owsiane. Z uwagi na właściwości owsianki jest to jedno z dań, które zaleca się spożywać, by złagodzić objawy ze strony żołądka. Rola węglowodanów w diecie jest bardzo istotna.
Czego nie jeść przy wrzodach żołądka? Należy unikać potraw ciężkostrawnych, tłustych i ostro przyprawionych. Takie pokarmy długo zalegają w żołądku i stymulują wydzielanie soków żołądkowych, co nasila objawy choroby wrzodowej.
Sprawdź także: Dieta lekkostrawna – na czym polega?
Owoce a dieta przy wrzodach
Jakie owoce można jeść przy wrzodach żołądka? Najlepiej dojrzałe i obrane ze skórki. Zaleca się, aby były gotowane bądź przetarte. Warto wykorzystać: pieczone jabłka, brzoskwinie, morele czy pomarańcze.
Pomocne w trakcie leczenia wrzodów są też banany. Badania wskazują, że owoce te mają zdolność do neutralizacji kwasów zawartych w soku żołądkowym i działają kojąco na podrażnienia błony śluzowej żołądka. Są również lekkostrawne i są dobrym źródłem błonnika (zawartość tego makroskładnika nie jest duża, więc nie drażni przewodu pokarmowego). Dodatkowo są źródłem witamin i prebiotyków, które pozytywnie wpływają na stan jelit. Tak więc, czy można jeść banany przy wrzodach żołądka? Jak najbardziej! Zdecydowanie warto uwzględnić je w menu wrzodowców.
To, co się je przy wrzodach żołądka, ma kluczowe znaczenie w minimalizowaniu objawów tego schorzenia. Dietoterapia jest jednym z filarów leczenia choroby wrzodowej.
Sprawdź także: Leczenie dietą. Czy można uzdrowić organizm za pomocą diety?
W jakich ilościach spożywać banany podczas diety wrzodowej?
Nie ulega wątpliwości, że spożywanie bananów na wrzody jest dobrym pomysłem, ale nie istnieją żadne wytyczne dotyczące ilości. Istotne jest, aby monitorować reakcje organizmu i pamiętać, że dojrzały banan ma wysoki indeks glikemiczny (około 70). Nie należy zatem spożywać owoców w nadmiernej ilości, zwłaszcza na czczo, aby uniknąć gwałtownych skoków cukru we krwi. Najlepiej też wybierać zielone banany, które mają zdecydowanie niższy indeks glikemiczny (około 30).
Przepisy diety wrzodowej z bananami
Zbilansowana dieta na wrzody żołądka to fundament w procesie leczenia. Wszystkim tym, którzy nie są w stanie samodzielnie zadbać o prawidłowe żywienia, polecana jest dieta pudełkowa.
Poniżej prezentujemy kilka przepisów z uwzględnieniem bananów, które idealnie sprawdzą się na lekkostrawne śniadanie i pozytywnie wpłyną na żołądek.
Koktajl bananowo-brzoskwiniowy
Składniki:
- 1 banan
- pół brzoskwini
- 200 ml kefiru
- 20 g płatków owsianych
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.
Owsianka z musem bananowo-morelowym
Składniki:
- 50 g płatków owsianych
- 150 ml mleka 1,5%
- pół banana
- 2 małe morele
- łyżeczka oleju lnianego tłoczonego na zimno
Sposób wykonania:
Mleko podgrzej w małym garnku. Następnie dodaj płatki owsiane i gotuj, aż zmiękną, a owsianka zgęstnieje. Banana i morele zblenduj na gładką masę. Gotową owsiankę polej olejem lnianym (na zimno, po przełożeniu dania do miski) oraz musem owocowym.