Dieta warzywna wybierana jest najczęściej w celu zrzucenia dodatkowych kilogramów i/lub oczyszczenia (detoksu) organizmu. Na czym polega dieta warzywna i jakie przynosi efekty? Czy diety warzywne to dobre rozwiązanie na odchudzanie?
Spis treści:
- Dieta warzywna – na czym polega?
- Dieta warzywna – czy to dobry sposób na odchudzanie?
- Wpływ jedzenia samych warzyw na zdrowie człowieka
- Czym różni się dieta warzywna od wegańskiej?
- Inspiracje na dania warzywne
Dieta warzywna – na czym polega?
Dieta warzywna to sposób żywienia zakładający spożywanie wyłącznie warzyw pod różną postacią: surowych, gotowanych, pieczonych, kiszonych, w formie zup, surówek, soków (dieta sokowo-warzywna). Co jeść na diecie warzywnej oprócz tego? Niektóre jadłospisy dopuszczają spożywanie warzyw wysokoskrobiowych (ziemniaków, batatów). Można też pić wodę, kawę, herbatę czy napary ziołowe.
Z diety warzywnej wyklucza się:
- owoce (czasami dopuszcza się spożywanie owoców niskokalorycznych i niskocukrowych np. malin, jeżyn, truskawek),
- mięso, ryby, jaja,
- produkty mleczne,
- orzechy, nasiona, pestki,
- tłuszcze,
- fast foody, słodycze, przekąski,
- słodkie napoje, alkohol.
Diety tego typu są często reklamowane jako oczyszczające organizm z toksyn. Niestety oczyszczająca dieta warzywna to zazwyczaj chwyt marketingowy. Producenci gotowych diet często dodatkowo oferują wiele suplementów diety, których stosowanie ma przynieść korzyści zdrowotne. Diety warzywne oczyszczają jedynie portfele osób, które skuszą się na taki rodzaj żywienia.
Dieta warzywna – czy to dobry sposób na odchudzanie?
Osoby wybierające taki sposób żywienia najczęściej zastanawiają się, ile można schudnąć na diecie warzywnej? Pierwsze zmiany pojawiają się po kilku dniach, a efekty na diecie warzywnej po tygodniu są już bardzo zauważalne. Najczęściej jednak oprócz spadku kilku kilogramów, możemy zaobserwować także znaczne osłabienie organizmu. Tak naprawdę trudno jest długo wytrwać na diecie bazującej na samych warzywach, a efekty są zazwyczaj krótkotrwałe i polegają na utracie w większości beztłuszczowej masy ciała, a nie tkanki tłuszczowej. Dlatego diety warzywne najczęściej skutkują efektem jo-jo. Taka dieta może bardzo negatywnie wpłynąć na stan zdrowia i prowadzić do osłabienia organizmu.
Sprawdź także: Ukryci wrogowie wakacyjnej formy
Aby osiągnąć wymarzoną formę, nie trzeba się głodzić i doprowadzić do niedoborów żywieniowych. Prawidłowo zbilansowana dieta redukcyjna pozwala na spożywanie produktów, które również będą zawierały warzywa, ale także pozostałe niezbędne w diecie składniki: węglowodany złożone, źródła białka i tłuszczów. Jeśli chcesz zdrowo zrzucić nadmierną masę ciała, pomocna może być wizyta u dietetyka, który dobierze indywidualnie plan żywienia lub skorzystanie z diety pudełkowej o odpowiednio dobranej kaloryczności.
Wpływ jedzenia samych warzyw na zdrowie człowieka
Nie ulega wątpliwości, że warzywa są ważnym elementem prawidłowo zbilansowanej diety. Zgodnie z zaleceniami zdrowego odżywiania powinny stanowić co najmniej połowę tego, co jemy i z pewnością należy pamiętać o ich regularnym spożywaniu. Co jednak dzieje się w organizmie, gdy dieta opiera się na samych warzywach? Diety warzywne mają niewielką wartość energetyczną, która nie jest w stanie pokryć nawet podstawowego zapotrzebowania organizmu na energię, a tym samym na witaminy i składniki mineralne. Długotrwałe spożywanie samych warzyw będzie przyczyniało się do niedoborów składników odżywczych, co z kolei będzie miało bardzo negatywny wpływ na zdrowie. Opieranie jadłospisu na samych warzywach może sprawić, że będzie on bardzo bogaty w błonnik pokarmowy i zdecydowanie nie będzie to dieta lekkostrawna. Nadmiar błonnika w diecie może przyspieszyć trawienie i prowadzić do biegunek. Dodatkowo jadłospis na diecie warzywnej jest zazwyczaj monotonny. Osoby, który wybierają taki rodzaj żywienia, często po tego typu dietach są zniechęcone do spożywania warzyw.
Czy zatem są jakieś plusy? Niewątpliwie dieta warzywna jest tania, ponieważ kupujemy tylko warzywa i jemy znacznie mniej w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Dodatkowo, jeśli mamy dostęp do warzyw z własnego ogródka, to tak naprawdę wydajemy znacznie mniej na jedzenie. Menu diety warzywnej bazuje na samych warzywach, dlatego może zachęcać niektóre osoby do spożywania ich w większej ilości. Jednak trzeba mieć na uwadze, że bardzo często stosowanie restrykcyjnych diet po pewnym czasie prowadzi do epizodów objadania „zakazanymi” produktami i może skutkować zaburzeniami odżywiania. Najlepsza dieta to taka, która uwzględnia warzywa, ale nie wyklucza innych pokarmów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Lista zalet wynikających ze stosowania diet warzywnych i tego typu kuracji niestety już się kończy.
Czym różni się dieta warzywna od wegańskiej?
Dieta warzywna czasami zamiennie nazywana jest dietą wegetariańską lub wegańską. Te modele żywienia różnią się jednak od siebie. Weganie wykluczają z jadłospisu wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, włącznie z mięsem, rybami, jajami, mlekiem i jego przetworami, ale spożywają np. produkty zbożowe, owoce, orzechy, nasiona, rośliny strączkowe, inne roślinne źródła białka, którymi są w stanie (w większości) prawidłowo zbilansować dietę i nie doprowadzać do niedoborów witamin i minerałów. Z kolei osoby na diecie warzywnej spożywają tylko warzywa.
Sprawdź także: Wegańskie źródła białka
Inspiracje na dania warzywne
Przedstawione tutaj przepisy diety warzywnej mogą stanowić zachętę dla osób, które chcą zwiększyć ilość spożywanych warzyw, ale nie jest to plan na tygodniową dietę warzywną.
Śniadanie: Kanapki z jajkiem i pastą warzywną
Składniki:
- 2 liście sałaty
- 1 cebula
- pół awokado
- 2 pomidory
- 1 papryka
- 4 plastry ogórka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu
- 3 kromki pieczywa pełnoziarnistego
- 1 jajko
Sposób wykonania:
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną cebulę. Smaż ją przez kilka minut, aż stanie się miękka i zarumieniona. Do cebuli dodaj pokrojoną czerwoną paprykę i smaż przez kolejne kilka minut, aż papryka zmięknie. Następnie dodaj pokrojone pomidory, suszone oregano oraz sól i pieprz do smaku. Mieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż pomidory zmiękną i utworzą sos. Gdy pasta uzyska odpowiednią konsystencję, ściągnij patelnię z ognia i ostudź. Do pasty dodaj awokado i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Jajko ugotuj na twardo, obierz i pokrój w plastry. Na pieczywo wyłóż przygotowaną pastę, dodaj plastry sałaty, jajka i ogórka.
II śniadanie: Koktajl z marchewki i jabłka
Składniki
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- 1 łyżka soku z cytryny
- pół szklanki wody
Sposób wykonania:
Marchewki oraz jabłko umyj i obierz. Umieść w naczyniu blendera, dodaj pół szklanki wody, sok z cytryny i zmiksuj na gładki koktajl.
Obiad: Zupa krem z kalafiora i cukinii
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 kalafior
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 800 ml bulionu warzywnego
- 150 ml śmietanki roślinnej
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu
- natka pietruszki (do dekoracji)
Sposób wykonania:
W dużym garnku podgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejną minutę, aż czosnek uwolni aromat. Dodaj różyczki kalafiora i plastry cukinii. Smaż warzywa przez kilka minut, mieszając, aż lekko się zrumienią. Zalej warzywa bulionem. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15–20 minut, aż kalafior i cukinia będą miękkie. Zdejmij garnek z ognia i ostudź nieco zupę. Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj całość na gładki krem. Jeśli chcesz, możesz dodać mleko kokosowe lub śmietankę roślinną, aby nadać zupie kremową konsystencję. Dopraw solą i pieprzem. Gotowy krem udekoruj natką pietruszki. Jeśli chcesz zupę uzupełnić o białko, a nie chcesz dodawać mięsa, możesz wykorzystać kawałki sera mozzarella.
Podwieczorek: Zupa z surowych warzyw
Składniki:
- 1 ogórek
- 120 ml wody
- 5 g miso
- 1 ząbek czosnku
- 100 g cukinii
- pół papryki czerwonej
- 10 g papryczki chili
- 2 marchewki
- 30 g orzechów nerkowca
- 4 łyżki kiełków soczewicy
- 1 szczypta papryki słodkiej mielonej
- 1 szczypta papryki ostrej mielonej
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 2 szczypty ziół prowansalskich
Sposób wykonania:
Warzywa umyj i obierz. Wszystkie składniki wrzuć do naczynia blendera i zmiksuj. Dopraw ziołami i przyprawami. Na talerzu udekoruj kiełkami.
Kolacja: Ryż z ciecierzycą i warzywami
Składniki:
- 30 g marchewki
- 50 g ugotowanej ciecierzycy
- 2 garście jarmużu
- 20 g pasternaku
- 20 g papryki czerwonej
- 60 g żółtej fasoli szparagowej
- 50 g ryżu brązowego
- 1 szczypta cząbru
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta papryki słodkiej mielonej
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta przyprawy garam masala
- 1 szczypta natki pietruszki
Sposób wykonania:
Warzywa (oprócz jarmużu) pokrój w kostkę i podduś w garnku z niewielką ilością wody. Po 5 minutach dodaj ryż i zalej wodą lub bulionem, tak aby wody było 2 razy więcej od zawartości garnka. Duś przez około 10–15 minut. Po około 5 minutach dodaj jarmuż oraz ciecierzycę i dopraw: słodką papryką, solą, pieprzem, cząbrem i przyprawą garam masala. Gotowe danie udekoruj natką pietruszki.