PCOS czyli zespół policystycznych jajników często występuje z insulinoopornością, hiperinsulinemią oraz nadmierną masą ciała. Odpowiednia dieta przy PCOS powinna uwzględniać schorzenia towarzyszące, indywidualny stan zdrowia i ewentualne dolegliwości. W zbilansowaniu jadłospisu może pomóc dietetyk, który podpowie, co jeść przy PCOS i jak schudnąć. Zespół policystycznych jajników warto leczyć wielokierunkowo.
Spis treści:
- Co to jest PCOS?
- Dieta w PCOS jako element leczenia
- Co jeść i czego nie jeść przy PCOS?
- Pozytywne skutki właściwej diety w PCOS
- Dieta w PCOS – przykładowy jadłospis
Co to jest PCOS?
Wśród kobiet w wieku rozrodczym PCOS to jedna z najczęściej występujących chorób endokrynologicznych. Jest też najczęstszą przyczyną niepłodności u młodych pacjentek. Przyczyny PCOS nie są do końca znane, ale najczęściej podejrzewa się nieprawidłowości w produkcji hormonów steroidowych i działaniu gonadotropin (hormonów kontrolujących wytwarzanie hormonów rozrodczych), a także czynniki genetyczne czy środowiskowe. Jako istotne czynniki etiologiczne wymienia się insulinooporność i kompensacyjną hiperinsulinemię, które występują odpowiednio u 75% szczupłych i 95% otyłych kobiet z PCOS.
PCOS, zgodnie z tzw. kryteriami Rotterdamskimi z 2004 roku1, stwierdza się, gdy obecne są 2 z 3 kryteriów:
- rzadkie owulacje lub brak owulacji,
- nadmierny androgenizm,
- obraz policystycznych jajników w badaniu ultrasonograficznym2.
Sprawdź także: Zespół policystycznych jajników - przyczyny, objawy, leczenie
Dieta w PCOS jako element leczenia
Niestety nie istnieje jednoznaczna odpowiedź na pytanie o to, jaka dieta przy PCOS może przynieść korzyści dla zdrowia i samopoczucia. Wiele zależy od indywidualnych uwarunkowań, czyli m.in. chorób towarzyszących, dolegliwości i stanu zdrowia. Dieta przy zespole policystycznych jajników powinna uwzględniać współwystępujące schorzenia, np. otyłość, cukrzycę, insulinooporność, nadciśnienie tętnicze czy zaburzenia gospodarki lipidowej.
Najczęściej zalecana dieta na PCOS jest ubogoenergetyczna i bogata w błonnik pokarmowy. Jadłospis bazuje na produktach o niskim indeksie glikemicznym (szczególnie w przypadku pacjentek z insulinoopornością czy cukrzycą), o niskiej zawartości cholesterolu i tłuszczu. W diecie przy PCOS należy zadbać o większą podaż produktów będących źródłem: potasu, magnezu, wapnia i selenu. Dobrze sprawdzą się zatem dieta śródziemnomorska czy dieta DASH.
Elementem leczenia – poza dietą – powinna być także regularna aktywność fizyczna. Ruch zapobiega otyłości, chorobom układu sercowo-naczyniowego, a także korzystnie reguluje stężenie glukozy we krwi. Dodatkowo regularna aktywność fizyczna pozwala zredukować stres psychologiczny. Ważne jest jednak, aby zaplanować ją tak, by sprawiała przyjemność (by się szybko nie zniechęcić) i by mogła być wykonywana systematycznie.
Dieta przy PCOS i Hashimoto często jest uzupełniana o suplementację: witaminy D, kwasów tłuszczowych n-3, inozytolu, NAC czy melatoniny. Przed jej wdrożeniem warto jednak skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Co jeść i czego nie jeść przy PCOS?
Do produktów zalecanych w przepisach diety PCOS zaliczane są:
- produkty zbożowe z pełnego ziarna: pieczywo razowe, graham, żytnie, pełnoziarniste, brązowy ryż, kasze gruboziarniste (np. pęczak, gryczana), makaron pełnoziarnisty, makaron z mąki durum,
- warzywa – wszystkie, zarówno świeże, jak i mrożone, ale nierozgotowane,
- owoce – wszystkie, zarówno świeże, jak i mrożone, ale nieprzejrzałe, np.: jabłka, jagody, truskawki, maliny; w ograniczonej ilości: banany, winogrona, mango, suszone owoce,
- produkty mleczne: naturalne, fermentowane, np.: kefir, jogurt, maślanka, ser twarogowy chudy lub półtłusty, neutralne chude serki homogenizowane, mleko <2% tłuszczu,
- chude mięso: kurczak, indyk, królik, cielęcina,
- ryby,
- tłuszcze: olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, lniany, olej z pestek winogron, oliwa z oliwek, orzechy, awokado, pestki, nasiona,
- nasiona roślin strączkowych: groch, soczewica, ciecierzyca, fasola, soja – nierozgotowane,
- napoje: woda, herbata, kawa (bez cukru), soki warzywne z warzyw o niskiej zawartości węglowodanów, herbaty ziołowe niesłodzone,
- przyprawy: pieprz, przyprawy ziołowe, korzenne, musztarda, sól (do 5 g/dzień),
- substancje słodzące: erytrytol, ksylitol, stewia.
Warto sięgać po świeże, sezonowe produkty i dowiedzieć się, jakie warzywa i owoce jeść wiosną, a jakie w innych porach roku. Cenne są również właściwości siemienia lnianego, które jest bogate w błonnik i może korzystnie wpływać na metabolizm, perystaltykę jelit i uczucie sytości. Ważne jest jedynie, by uwzględnić jego nasiona w odpowiedniej ilości – maksymalnie 2 łyżki, czyli 20 g dziennie.
Sprawdź także: Smoothie warzywne – przepisy i nie tylko
Niezalecane w diecie w zespole policystycznych jajników są natomiast:
- produkty zbożowe z mąki oczyszczonej, np.: chleb pszenny, pszenno-żytni, chleb z dodatkiem miodu i cukru, pieczywo z dodatkiem karmelu, pszenne bułki, słodkie bułeczki maślane, biszkopty z cukrem, drożdżówki, ciasta kruche, francuskie kluski, ciasta biszkoptowe, groszek ptysiowy, pszenne makarony, biały ryż,
- warzywa pod postacią tłustych sałatek, z dodatkiem masła, śmietany, majonezu, cukru,
- frytki, ziemniaki smażone na smalcu, margarynie czy maśle,
- owoce w syropach, z dodatkiem cukru, kompoty z cukrem, galaretki ze śmietaną, owoce kandyzowane,
- wysokosłodzone dżemy,
- mleko i produkty mleczne wysokotłuszczowe (>2%), jogurty dosładzane cukrem, miodem, tłuste sery podpuszczkowe (sery topione, sery żółte, sery pleśniowe), tłuste sery twarogowe,
- tłuste mięso, np.: wieprzowina, baranina, wołowina, konina, podroby, gęsi, kaczki, tłuste części kurczaka (udka, skrzydełka), tłuste wędliny,
- kaszanki, parówki, mięsne konserwy, pasztetowa, salceson, pasztety z mięsa i ryb, mięso w panierkach,
- tłuszcze, np.: smalec, słonina, łój, boczek, margaryny twarde, olej kokosowy, masło, śmietana,
- słodkie napoje, np. cola, słodkie wody z dodatkiem owoców czy soków owocowych, napoje gazowane, napoje alkoholowe, soki owocowe, lemoniady, napoje energetyzujące,
- desery, np.: torty, wszelkie desery z cukrem lub dużą ilością tłuszczu, pączki, faworki,
- chałwa, czekolada, lody, orzechy w karmelu i inne słodycze,
- słone przekąski, np.: chipsy, paluszki, krakersy, solone orzechy,
- słodkie dodatki, np.: glukoza, fruktoza, syropy: glukozowo-fruktozowy, daktylowy, klonowy, kukurydziany; cukry: kokosowy, biały, brązowy,
- przyprawy, np.: maggi, kostki rosołowe.
W diecie PCOS nie zaleca się także:
- smażenia w głębokim tłuszczu,
- smażenia z użyciem masła, smalcu lub margaryny,
- rozgotowywania produktów, szczególnie skrobiowych.
Dania powinny być gotowane, gotowane na parze, pieczone w folii lub grillowane bez tłuszczu.
Pozytywne skutki właściwej diety w PCOS
Badania przeprowadzone z udziałem pacjentek z PCOS potwierdzają, że niewielkie obniżenie masy ciała poprawia tolerancję glukozy, profil ryzyka sercowo-naczyniowego i funkcje rozrodcze3. Właściwie skomponowana dieta w PCOS może przyczynić się również do zmniejszenia objawów związanych z hirsutyzmem czy trądzikiem oraz redukcji ryzyka powikłań u kobiet w ciąży.
Dieta w PCOS – przykładowy jadłospis
Przepisy diety PCOS należy dopasować indywidualnie do zapotrzebowania energetycznego, ewentualnych chorób towarzyszących i osobistych potrzeb, szczególnie gdy problem jest nadmierna masa ciała. Zbilansowane diety przy PCOS i Hashimoto lub insulinooporności może zaproponować dietetyk, który określi odpowiednią kaloryczność i dobierze menu do indywidualnych potrzeb. Specjalista podpowie, jak schudnąć przy PCOS, by proces był bezpieczny, a efekty trwałe. Dobrym rozwiązaniem jest też catering dietetyczny ułatwiający redukcję wagi i utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Śniadanie: omlet jajeczny z warzywami
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 3 pieczarki
- 3 różyczki brokułu
- pół pomidora
- 2 jajka
- szczypta soli i pieprzu
Sposób wykonania:
Cebulę i pomidor pokrój w drobną kostkę, pieczarki w plastry, a brokuł drobno posiekaj. Na oliwie przesmaż cebulę i pieczarki, dorzucić pomidor oraz brokuł i podgrzewaj, aż brokuł zmięknie. Wlej roztrzepane jajka doprawione solą i pieprzem i podgrzewaj na małym ogniu pod przykryciem, aż jajko się zetnie.
II śniadanie: pudding chia z malinami
Składniki:
- 35 g nasion chia
- 1 łyżeczka kakao bez dodatku cukru
- 2 łyżeczki erytrytolu
- 100 g malin (mogą być mrożone)
- 150 g jogurtu naturalnego
- pół szklanki mleka 0,5% tłuszczu
Sposób wykonania:
Wymieszaj jogurt, mleko, nasiona chia, kakao i erytrytol. Schłodź w lodówce, minimum godzinę. W rondelku zagotuj maliny z erytrytolem. Gotowy pudding przełóż do słoiczka, a na wierzch dodaj ciepłe maliny.
Obiad: pierś z kurczaka nadziewana mozzarellą i pomidorem z dodatkiem kaszy jęczmiennej
Składniki:
- 50 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 100 g piersi z kurczaka
- 1/4 kulki sera mozzarella light
- 1/4 pomidora
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pół garści świeżej bazylii
- szczypta soli i pieprzu
Sposób wykonania:
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Piekarnik nastaw na 195°C (grzałka góra-dół). Wymieszaj posiekane listki bazylii z oliwą, szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Piersi z kurczaka oczyść i ponacinaj dość głęboko, co 2 cm (ale uważaj, aby nie przeciąć zupełnie). Oprósz je solą i pieprzem. Mięso rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Mozzarellę i pomidory pokrój w plastry. W każde nacięcie na piersi z kurczaka włóż po jednym plastrze pomidora i mozzarelli. Skrop wszystko sosem bazyliowym. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35 minut. Podawaj z ugotowaną kaszą.
Podwieczorek: garść borówek i 30 g orzechów włoskich
Kolacja: kanapki z pastą z awokado i ogórkiem
Składniki:
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba żytniego
- pół awokado
- 1 ząbek czosnku
- szczypta pieprzu czarnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ogórek kiszony
- 1 łyżka naturalnego serka śmietankowego
Sposób wykonania:
Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę i wydrąż miąższ łyżką. Ogórka pokrój w kostkę. Wymieszaj awokado i ogórka z serkiem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw pieprzem. Pastą posmaruj kromki pieczywa.
Bibliografia:
- Gałczyńska P., Insulinooporność i niepłodność w zespole policystycznych jajników, „Forum Zaburzeń Metabolicznych”, 2020 11 (3).
- Azziz R., Woods K. S., Reyna R. i wsp., The prevalence and features of the polycystic ovary syndrome in an unselected population, „The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism”, 2004 89 (6).
- Hoeger K. M., Dokras A., Piltonen T. i wsp., Update on PCOS: Consequences, Challenges, and Guiding Treatment, „The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism”, 2021 106 (3).