Obecnie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego to dość powszechnie występujący problem, co sprawia, że wiele osób poszukuje odpowiedzi na pytania, co jeść na chory żołądek i jak powinna wyglądać dieta przy wrzodach. W poniższym artykule przedstawiamy zalecenia dotyczące tego, co jeść przy wrzodach żołądka oraz gdy występują krwawienia z przewodu pokarmowego.
Spis treści:
- Dieta przy krwawieniu z przewodu pokarmowego – podstawowe zalecenia
- Jak może wyglądać jadłospis przy krwawieniu z przewodu pokarmowego?
- Dieta przy krwawieniu z przewodu pokarmowego – przepisy
Dieta przy krwawieniu z przewodu pokarmowego – podstawowe zalecenia
Gdy występuje krwawienie z przewodu pokarmowego lub inne stany zapalne błony śluzowej żołądka i jelit, zalecana jest dieta lekkostrawna z ograniczoną ilością błonnika pokarmowego. Dieta ta nie jest lecznicza i nie niweluje przyczyny choroby, ale może mieć wpływ na zmniejszenie nieprzyjemnych dolegliwości takich jak: wzdęcia, wymioty, nudności czy bóle brzucha.

Jak powszechnie wiadomo, u zdrowych osób bardzo istotna jest rola błonnika w diecie. Wpływa on na poprawę trawienia, regulację stężenia glukozy we krwi czy zdrowie jelit. Jednak w przypadku krwawienia z przewodu pokarmowego, jego podaż powinna ulec zmniejszeniu. Co ważne, nie należy zupełnie go wykluczać. Błonnik wchłania wodę i rozluźnia masy kałowe, więc pewna ilość jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Aby zredukować ilość błonnika pokarmowego w diecie i sprawić by był mniej drażniący, zaleca się:
- spożywanie delikatnych warzyw i dojrzałych owoców,
- obieranie warzyw ze skórki,
- gotowanie,
- przecieranie przez sito i miksowanie produktów,
- przygotowywanie przecierów i soków,
- wybieranie produktów zbożowych z mąki oczyszczonej.
Zalecanymi metodami przygotowania posiłków są: gotowanie w wodzie, gotowanie na parze czy w naczyniach bez wody, a także duszenie, pieczenie w folii, pergaminie i naczyniach ceramicznych.
Podstawowym celem takiej diety jest dostarczenie choremu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Należy ograniczyć potrawy i produkty, które są ciężkostrawne i jeść 4–5 niewielkich posiłków w ciągu dni (o stałych porach). Dieta przy wrzodach żołądka opiera się na podobnych zasadach, z tym że dodatkowo ogranicza się w niej substancje pobudzające wydzielanie soku żołądkowego.
Sprawdź także: Leczenie dietą. Czy można uzdrowić organizm za pomocą diety?
Jak może wyglądać jadłospis przy krwawieniu z przewodu pokarmowego?
Jadłospis przy krwawieniu z przewodu pokarmowego powinien opierać się na produktach lekkostrawnych. Zalecane są zatem:
- pieczywo pszenne, bułki, biszkopty,
- dodatki do pieczywa takie jak: chudy twaróg, masło, serek homogenizowany, chude wędliny,
- kasze, np.: kasza manna, kasza jęczmienna, ryż, ziemniaki, makaron nitki, kluski biszkoptowe,
- warzywa młode i soczyste, np.: marchew, kabaczki, pietruszka, seler, pomidory bez skórki,
- owoce, np.: dojrzałe, soczyste, jagody i winogrona bez pestek w postaci przecierów, cytrusowe, dzikiej róży, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone, gotowane,
- zupy i sosy gorące, np. rosół jarski, zupa jarzynowa na wywarze z warzyw, owocowa, krupnik, sos koperkowy, cytrynowy, potrawkowy,
- budynie z kasz, warzyw, makaronu, mięsa, risotto, leniwe pierogi, kluski biszkoptowe,
- mięso, np.: chuda cielęcina, młoda wołowina, królik, kurczak, indyk, chude ryby,
- tłuszcze, np.: olej rzepakowy, oliwa z oliwek (dodawane na surowo), masło,
- słaba herbata, herbata owocowa, kawa zbożowa z mlekiem, mleko niskotłuszczowe, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne.

W diecie przy krwawieniu z przewodu pokarmowego należy unikać: tłustego mięsa, kapusty, czosnku, nasion roślin strączkowych, gruszek, daktyli, tłustych ciast, ostrych przypraw. Nie należy wykorzystywać przepisów z ciężkostrawnymi składnikami. Niewskazana będzie np. sałatka z jarmużem, bekonem i pestkami. Mimo cennych właściwości niezalecane są również nasiona chia i inne superfoods – co to oznacza? Zastanawiając się nad tym, co jeść na chory żołądek i jelita, nie wystarczy skupiać się na bogactwie składników odżywczych, ale i zawartości błonnika oraz strawności poszczególnych produktów. Jeśli nie czujesz się na siłach, by samodzielnie skomponować prawidłowy jadłospis, który nie obciąży organizmu, pomocna może okazać się lekkostrawna dieta pudełkowa. Pamiętaj, by przed rozpoczęciem stosowania jadłospisu skonsultować się z dietetykiem.
Sprawdź także: O jak owsianka – porcja zdrowia na śniadanie
Dieta przy krwawieniu z przewodu pokarmowego – przepisy
Królik w lekkim sosie koperkowym z ryżem i marchewką
Składniki:
- 50 g ryżu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka koperku
- 1 marchew
- pół łyżki mąki pszennej typ 500
- 200 g mięsa z królika
- 2 szczypty pieprzu ziołowego
- 1 szczypta bazylii suszonej
- 2 szczypty suszonego tymianku
Sposób wykonania:
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso oprósz solą i mąką. Przełóż mięso do garnka, podlej wodą, dodaj pieprz, tymianek, kurkumę i podduś. Marchewkę obierz, pokrój w cienkie plastry i dodaj do mięsa. Całość gotuj, aż mięso będzie miękkie. Kilka łyżek wywaru wymieszaj z jogurtem i powoli wlej do garnka. Całość posyp koperkiem. Podawaj z ugotowanym ryżem.
Pieczone jabłko z cynamonem
Składniki:
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 jabłko
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Jabłko przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Posyp cynamonem. Piecz w piekarniku około 25 minut.

Brzoskwiniowy budyń jaglany
Składniki:
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka 1,5%
- 2 łyżeczki miodu
- 1 brzoskwinia
Sposób wykonania:
Kaszę opłucz w wodzie, by straciła charakterystyczną gorycz. Wlej mleko do garnuszka, dodaj kaszę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut (od czasu do czasu mieszając). Gorącą kaszę zblenduj z brzoskwinią i miodem na gładki mus.