Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.
Spis treści:
- Z czego powinna się składać dieta przy jelitówce?
- Czego nie jeść przy jelitówce?
- Co jeść przy jelitówce?
- Dieta przy jelitówce – przykładowe przepisy
Z czego powinna się składać dieta przy jelitówce?
Nie ma uniwersalnej odpowiedzi na pytanie o to, co jeść przy jelitówce. Zalecenia zależą od stanu chorego i stopnia zaostrzenia choroby. Jeśli w wyniku zakażenia występują częste wymioty, warto rozważyć krótką głodówkę.
Jedzenie należy wprowadzać stopniowo, w zależności od tego ile trwa biegunka. Na początkowym etapie najlepiej jeść kleiki (z ryżu lub kaszy manny), kisiele i suchary. Z czasem można zacząć rozszerzać dietę (oczywiście pod warunkiem, że objawy są coraz słabsze). Dieta przy jelitówce u dorosłych i dzieci powinna bazować na produktach lekkostrawnych. Posiłki powinny być niewielkie i należy spożywać je regularnie, aby nie obciążać niepotrzebnie układu pokarmowego.
Sprawdź także: Dlaczego należy jeść 5 posiłków dziennie?
Zalecanymi technikami kulinarnymi w obróbce żywności są:
- gotowanie,
- duszenie bez uprzedniego obsmażania,
- pieczenie w folii.
Świetnie sprawdzi się też dieta na parze. Potrawy przygotowane w ten sposób nie podrażniają przewodu pokarmowego.
Kluczowe w trakcie jelitówki jest odpowiednie nawodnienie. Zaleca się pić wodę niegazowaną oraz słabą herbatę i przyjmować płyny po każdej wizycie w toalecie. Warto włączyć również elektrolity, których stężenie w organizmie szybko maleje w czasie biegunki. Nawet jeśli chory nie ma apetytu, warto podawać mu posiłki w formie płynnej, np. koktajle, zupy, kremy i musy. Są one łatwiejsze do spożywania i delikatniejsze dla żołądka.
W przypadku dzieci grypa jelitowa jest o wiele bardziej niebezpieczna niż dla dorosłych. U maluchów szybko dochodzi do odwodnienia, które może stanowić zagrożenie życia. Przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów – często i w małych porcjach – ma fundamentalne znacznie. Dieta przy jelitówce dzieci również powinna opierać się na zasadach modelu lekkostrawnego.
Ważną kwestią pozostaje też to, co jeść po jelitówce. Przez kilka dni najlepiej kontynuować dietę łatwostrawną. Następnie można stopniowo włączać różne rodzaje produktów i obserwować reakcje organizmu. Jeśli nie pojawią się żadne dolegliwości, można wróć do standardowej diety. Warto jednak zamiast dań smażonych wprowadzić zdrowe potrawy z grilla i przygotowywać posiłki z niewielką ilością tłuszczu.
Sprawdź także: Dieta low FODMAP – wesprzyj swoje jelita
Czego nie jeść przy jelitówce?
Podczas grypy żołądkowej należy unikać produktów, które nasilają perystaltykę jelit. Warto ograniczyć błonnik w diecie i produkty, które zawierają go w dużej ilości, czyli:
- surowe owoce i warzywa (zwłaszcza ze skórką) – wyjątkiem są banany – przy jelitówce mogą łagodzić objawy biegunki;
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- gruboziarniste kasze (gryczana i pęczak)
- suszone owoce,
- orzechy, pestki i nasiona.
Ponadto należy zrezygnować z ciężkostrawnych i tłustych potraw, które długo zalegają w przewodzie pokarmowym.
Niezalecane są też słodkie napoje czy napoje gazowane, ponieważ zawarty w nich cukier może wzmagać objawy grypy żołądkowej.
W czasie jelitówki u niektórych chorych pojawia się czasowa nietolerancja laktozy. Warto wykluczyć w tym czasie nabiał zawierający laktozę, aby nie drażnić przewodu pokarmowego.
Co jeść przy jelitówce?
Co jeść podczas jelitówki, aby nie nasilać dolegliwości? Najbezpieczniejsze są produkty o działaniu zapierającym. Do tej grupy zaliczają się:
- biały ryż,
- jagody,
- gotowana marchew,
- gorzka herbata,
- produkty mączne.
W diecie powinny znaleźć się lekkostrawne produkty, które zwiększą komfort przyjmowania posiłków.
Lekkostrawne źródła białka:
- kurczak i indyk bez skóry,
- cielęcina,
- królik,
- chude ryby np. dorsz,
- chuda wędlina,
- jaja,
- nabiał bez laktozy.
Lekkostrawne źródła tłuszczu – oleje dodawane na zimno:
- oliwa z oliwek,
- olej lniany,
- olej rzepakowy,
- masło,
- margaryny miękkie.
Lekkostrawne źródła węglowodanów:
- drobne kasze – kuskus, jęczmienna perłowa,
- biały chleb pszenny,
- makaron z pszenicy durum,
- biały ryż,
- ziemniaki,
- płatki: owsiane, ryżowe.
Dieta przy jelitówce – przykładowe przepisy
Najpopularniejszymi przepisami w diecie przy jelitówce są te na kleiki i zupy. Obie potrawy nie podrażnią jelit i mogą złagodzić nieprzyjemne objawy. Lista tego, co można jeść przy jelitówce, nie jest długa, ale odpowiednie żywienie może przyspieszyć regenerację układu pokarmowego i powrót do zdrowia. Jeśli chcesz ułatwić sobie dbanie o zdrowie i wspomóc organizm, dobrym pomysłem będzie dieta pudełkowa, np. w wariancie lekkostrawnym.
Zupa marchwianka z ryżem
Składniki:
- 150 g marchewki
- 40 g ryżu białego
- 200 ml wody
- 10 g masła
Sposób wykonania:
Marchewkę obierz ze skórki, pokrój w cienkie plasterki i wrzuć do osolonej, gotującej się wody. Gotuj do miękkości. Pod koniec dodaj masło i zblenduj zupę na gładki krem. Podawaj z delikatnie rozgotowanym białym ryżem.
Kleik z kaszą manną i musem bananowym
Składniki:
- 50 g kaszy manny
- 150 ml wody
- 60 g banana
Sposób wykonania:
Banana rozgnieć widelcem lub zblenduj. W rondelku ugotuj kaszę mannę na wodzie, cały czas mieszając, do momentu, aż kasza się zagotuje i zgęstnieje. Gotową kaszkę podawaj z musem z banana