Helicobacter pylori to bakteria, która infekuje żołądek i może powodować pewne problemy zdrowotne. Szacuje się, że zakażenie dotyczy połowy ludzi na świecie. Jeśli zmagasz się z problemami żołądkowymi związanymi z infekcją, dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta przy Helicobacter pylori. Produkty wskazane i zakazane oraz przykładowy jadłospis znajdziesz w niniejszym artykule.
Spis treści
- Co to jest Helicobacter pylori?
- Jak przebiega zapalenie żołądka?
- Jakie zmiany w diecie należy wprowadzić przy Helicobacter pylori?
- Co jeść przy Helicobacter pylori?
- Czego nie jeść przy Helicobacter pylori?
- Dieta przy Helicobacter pylori – przykładowy jadłospis
Co to jest Helicobacter pylori?
H. pylori jest powszechną przyczyną wrzodów żołądka i dwunastnicy. Bakterie mnożą się w warstwie śluzu wyściełającej oba te narządy układu pokarmowego. Helicobacter wydziela specjalny enzym (ureazę), który stanowi swego rodzaju ochronę przed bakteriobójczym środowiskiem. Enzym ten przekształca mocznik w amoniak, co chroni bakterie przed kwasem żołądkowym.
Objawy zakażenia H. pylori to najczęściej:
- ból brzucha,
- utrata apetytu,
- częste odbijanie,
- wzdęcia,
- niezamierzona utrata wagi,
- nudności,
- wymioty,
- anemia (niedokrwistość).
Należy jednak zaznaczyć, że wiele osób zakażonych H. pylori nie zauważa żadnych dolegliwości i przechodzi infekcję bezobjawowo. Niektóre przypadki zakażenia H. pylori mogą jednak prowadzić do poważniejszych komplikacji: wrzodów, zapalenia błony śluzowej żołądka, a nawet rozwoju nowotworów. Dlatego tak ważne jest, aby osoby z podejrzeniem zakażenia poddały się odpowiednim badaniom i leczeniu, przestrzegając przy tym zasad diety przy Helicobacter pylori.
Zakażenie H. pylori jest zwykle przenoszone z osoby na osobę poprzez bezpośredni kontakt ze śliną, wymiocinami lub stolcem. Może być również rozprzestrzeniane przez zanieczyszczoną żywność lub wodę. Ryzyko zakażenia jest większe w przypadku życia w przeludnionych warunkach, bez niezawodnego dostępu do czystej wody oraz u osób mieszkających z kimś, u kogo występuje (zdiagnozowane lub nie) zakażenie H. pylori.
Jak przebiega zapalenie żołądka?
Objawy związane z zapaleniem żołądka to zazwyczaj:
- ból lub pieczenie w górnej części brzucha, które może nasilać się lub łagodzić w zależności od spożywania posiłków
- nudności,
- wymioty,
- uczucie pełności w górnej części brzucha po jedzeniu.
Jeśli zauważysz u siebie dyskomfort związany z jedzeniem lub inne niepokojące objawy, koniecznie zgłoś się do lekarza, w celu zdiagnozowania przyczyn problemów. Zapalenie żołądka wywołane przez Helicobacter pylori może też przebiegać bezobjawowo.
Warto pamiętać, że dieta odgrywa ważną rolę w leczeniu i profilaktyce zapalenia żołądka. Zalecane jest przestrzeganie zasad diety lekkostrawnej, unikanie alkoholu, przypraw, a także produktów, które mogą podrażniać błonę śluzową żołądka. Ważne jest również regularne monitorowanie stanu zdrowia, zwłaszcza jeśli w rodzinie występowały przypadki wrzodów lub nowotworów żołądka. Pomóc może lekkostrawna dieta pudełkowa.
Jakie zmiany w diecie należy wprowadzić przy Helicobacter pylori?
Zmiana diety przy bakterii Helicobacter pylori jest niezwykle ważna, ponieważ odpowiednie jedzenie może wspomagać leczenie, łagodzić objawy i przyspieszyć powrót do zdrowia. Należy pamiętać, że dieta przy leczeniu Helicobacter ma charakter okresowy. Należy stosować ją tylko w czasie leczenia i rekonwalescencji i nie ma konieczności przestrzegania zaleceń przez całe życie. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twój jadłospis będzie w tym czasie dobrze zbilansowany, rozważ skorzystanie z diety pudełkowej opracowanej przez doświadczonego dietetyka.
Przepisy diety przy Helicobacter pylori powinny opierać się na zasadach diety lekkostrawnej, która ma na celu maksymalne odciążenie układu pokarmowego i wspomaganie regeneracji stanu zapalnego żołądka.
Dieta lekkostrawna opiera się na kilku kluczowych elementach.
- Ogranicz spożycie błonnika pokarmowego do ok. 25 g/dzień. Unikaj pełnoziarnistych produktów zbożowych i wybieraj te na bazie oczyszczonych zbóż. Co jeść przy bakterii Helicobacter? Drobne kasze (manna, kuskus, perłowa), biały ryż, drobne makarony pszenne, białe pieczywo, bułki kajzerki, czy dobrze ugotowane płatki jaglane i ryżowe.
- Pamiętaj o źródłach białka – zwracaj uwagę na to, aby produkty bogate w białko nie dostarczały dużej ilości tłuszczów. Sięgaj po chudy drób (pierś z kurczaka, indyka), białe ryby (mintaja, dorsza), odtłuszczony lub niskotłuszczowy nabiał (mleko <2%, chudy twaróg, jogurty naturalne) i jajka ugotowane na miękko (jeśli dobrze tolerujesz żółtko). Z roślinnych źródeł białka możesz wybrać miękkie tofu, jednak nasiona roślin strączkowych mogą okazać się już zbyt ciężkostrawne.
- Uwzględnij w jadłospisie – w odpowiednich porcjach – nienasycone kwasy tłuszczowe. Chociaż w diecie lekkostrawnej zaleca się ograniczenie tłuszczów, nie oznacza to, że należy je zupełnie wyeliminować. Mają działanie przeciwzapalne i redukują stres oksydacyjny. Do posiłków dodawaj: orzechy, nasiona i pestki (w zmielonej lub bardzo drobno posiekanej postaci), oleje roślinne — oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany (1 łyżeczka lub ok. 1/4 awokado).
- Włącz do diety pokarmy bogate w antyoksydanty, ale zwróć uwagę na formę podania. Wybieraj produkty, które możesz upiec, ugotować, zblendować na pastę lub zjeść w bardzo drobno posiekanej postaci. Mimo tego, że obróbka może nieco zmniejszyć zawartość korzystnych składników aktywnych, to zdecydowanie poprawi strawność owoców i warzyw, a to jest najistotniejsze w diecie przy Helicobacter pylori. Jadłospis powinien być łagodny dla żołądka.
- Dbaj o odpowiednie nawodnienie – pij duże ilości wody, herbat ziołowych i bulionów.
Sprawdź także: Antyoksydanty w żywności – czym są przeciwutleniacze?
Co jeść przy Helicobacter pylori?
Wśród naturalnych metod leczenia infekcji Helicobacter pylori coraz bardziej popularne staje się wykorzystanie ziół i przypraw. Naturalne środki mogą wspomagać proces leczenia, działać przeciwko bakteriom i łagodzić objawy zapalenia żołądka. Zalecane są głównie: kurkuma, oregano, czosnek, cynamon i imbir – właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne tych przypraw wspomagają organizm w walce z H. pylori.
Warto zaznaczyć, że niektóre z zalecanych produktów, np. czosnek i imbir, chociaż wykazują działanie bakteriobójcze, mogą działać drażniąco na układ pokarmowy, dlatego tak ważne jest odpowiednie dopasowanie diety do reakcji organizmu. Pamiętaj też, że niektóre zioła i przyprawy owszem, mogą być pomocne, ale nie zastąpią konwencjonalnego leczenia medycznego.
Po antybiotykoterapii konieczne może być także wsparcie mikroflory jelitowej, ponieważ przyjmowane leki mogą zaburzać jej równowagę. Probiotyki i prebiotyki odgrywają tu kluczową rolę. Probiotyki dostarczają korzystne bakterie, a prebiotyki są „pokarmem” dla dobrych bakterii w jelitach i wspierają ich wzrost oraz aktywność.
Pamiętaj, aby po zakończeniu leczenia ponownie przetestować obecność H. pylori, aby upewnić się, że terapia była skuteczna. W przypadku nieskutecznego leczenia może być konieczne zastosowanie innych kombinacji antybiotyków.
Czego nie jeść przy Helicobacter pylori?
To, jaką dietę przy Helicobacter będziesz stosować, jest naprawdę bardzo ważne. Niektóre pokarmy mogą nasilać objawy zapalenia żołądka. Które produkty warto wykluczyć z diety przy zakażeniu H. pylori?
- Pełnoziarniste produkty zbożowe,
- warzywa wzdymające,
- strączki,
- cytrusy: cytryny, pomarańcze, limonki i grejpfruty,
- ostre przyprawy: pieprz, curry, ostra papryka, chili,
- konserwy,
- tłuste i smażone jedzenie,
- żywność wysokoprzetworzoną,
- kwaśne pokarmy i napoje,
- mocną czarną kawę i czarną herbatę,
- napoje gazowane,
- alkohol.
Pamiętaj, że warto również zasięgnąć porady lekarza lub dietetyka. Leczenie dietą w przypadku H. pylori powinno być dostosowane do indywidualnych potrzeb i stanu zdrowia każdego pacjenta.
Sprawdź także: Zdrowotne właściwości zielonej herbaty
Dieta przy Helicobacter pylori – przykładowy jadłospis
Podczas poszukiwania odpowiedzi na pytanie, jaką dietę przy Helicobacter pylori warto stosować, przyjrzyj się przykładowym jadłospisom. Oto pomysły na proste dania, które możesz uwzględnić w jadłospisie diety przy Helicobacter pylori.
Śniadanie: kaszka manna ugotowana na mleku, z dodatkiem przetartego banana, masła orzechowego, cynamonu i jogurtu typu skyr
II Śniadanie: kisiel z przetartych mrożonych truskawek na mące ziemniaczanej
Obiad: klarowna zupa z dorsza z cukinią, szpinakiem, marchewką i drobnym makaronem pszennym. Polana oliwą i jogurtem naturalnym
Podwieczorek: tost z awokado, chudą wędliną i passatą pomidorową
Kolacja: kanapki na chlebie pszennym z pastą z pieczonej cukinii, oleju lnianego i chudego twarogu.