Borelioza jest groźną chorobą zakaźną przenoszoną przez kleszcze i może objawiać się na różne sposoby, a symptomy mogą zmieniać się w zależności od stadium. Oprócz stosowania leków na przebieg choroby może wpłynąć odżywianie. Sprawdź, jaka dieta przy boreliozie sprawdzi się najlepiej i co jeść przy boreliozie.
Spis treści:
- Dieta przy boreliozie – jak wpływa na przebieg choroby?
- Dieta przy boreliozie – zalecane produkty spożywcze
- Dieta przy boreliozie – produkty, których należy unikać
- Dieta przy boreliozie – przykładowe menu
Dieta przy boreliozie – jak wpływa na przebieg choroby?
Borelioza to choroba odzwierzęca wywołana przez bakterie – krętki z rodzaju Borrelia. Choroba jest przenoszona przez kleszcza z rodzaju Ixodes. W przypadku zakażenia krętkami Borrelia u pacjentów wskazane jest przede wszystkim odpowiednie leczenie farmakologiczne polegające na stosowaniu antybiotyków, dodatkowo lekarz może włączyć także probiotyki.
Dieta w boreliozie może odgrywać istotną rolę w łagodzeniu objawów i wspieraniu ogólnego zdrowia, ale nie ma jednego konkretnego jadłospisu, który należy stosować w okresie leczenia boreliozy. Antybiotyki są podstawą leczenia, a odpowiednie żywienie może jedynie przyczynić się do zmniejszenia stanu zapalnego i poprawy ogólnego zdrowia organizmu. Dieta przy antybiotyku na boreliozę powinna być dobrana indywidualnie do stanu pacjenta, w zależności od towarzyszących dolegliwości i objawów.
Dieta przy boreliozie – zalecane produkty spożywcze
Przy boreliozie zalecane są produkty spożywcze, które wspierają ogólne zdrowie i układ odpornościowy oraz mogą pomagać w zmniejszeniu stanu zapalnego w organizmie. Podstawę diety powinny zatem stanowić sezonowe, świeże warzywa, szczególnie zielone warzywa liściaste, np.: szpinak, jarmuż, boćwina. Warzywa zimą są niestety mniej smaczne, dlatego warto korzystać z tych mrożonych. Zalecane są też warzywa bogate w przeciwutleniacze, np.: papryka, cukinia, brokuły, pomidory.
Borelioza jest chorobą wieloukładową, więc aby pomóc w zwalczaniu stanu zapalnego i wspierać układ odpornościowy, warto włączyć do diety także świeże owoce. Jakie owoce przy boreliozie są zalecane? Szczególnie jagodowe, np. borówki, które są bogate w przeciwutleniacze i mogą pomóc w zwalczaniu stanu zapalnego, oraz maliny, truskawki czy śliwki.
W diecie warto uwzględnić również ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, np.: łososia, makrelę, śledzia i sardynki, które także mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego i wspierać zdrowie serca oraz mózgu. W diecie przy boreliozie zaleca się także spożywać produkty zbożowe z pełnego ziarna oraz źródła białka np. chude mięso, jaja, a także orzechy, nasiona i pestki, np.: orzechy włoskie, migdały, orzechy nerkowca oraz nasiona lnu, dyni czy chia.
W diecie chorych na boreliozę powinny znaleźć się także produkty fermentowane, np.: jogurt naturalny, kefir, kiszone ogórki, kimchi, które mogą wspomagać pracę jelit i układu odpornościowego poprzez dostarczanie korzystnych bakterii. Dania warto doprawiać przeciwzapalnymi przyprawami, np. kurkumą, cynamonem, imbirem, oregano oraz bazylią.
Sprawdź także: Zioła w kuchni? Jakie wybrać i jakie mają właściwości?
W diecie przy boreliozie kluczowe jest, aby dania były zbilansowane i dostarczały organizmowi odpowiednią ilość wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Osoby z boreliozą mogą także skonsultować się z dietetykiem, który dopasuje dietę do indywidualnych potrzeb i preferencji. W przypadku niedoboru niektórych witamin, np. witaminy D lub witaminy A i E, dietetyk podpowie, co warto jeść oraz czy należy włączyć suplementację. Dobrym rozwiązaniem może być także dieta pudełkowa o odpowiednio dobranej kaloryczności.
Dieta przy boreliozie – produkty, których należy unikać
Wiesz już, co warto spożywać przy boreliozie, pora, by zastanowić się także, czego nie jeść przy boreliozie. Nie zaleca się spożywania ogólnie niezdrowych i wysokoprzetworzonych produktów. Niewskazane są:
- gotowe dania, słodkie wyroby cukiernicze, słodycze, fast foody, chipsy, paluszki i inne słone przekąski,
- rafinowane węglowodany i produkty z mąki oczyszczonej, np. białe pieczywo, biały ryż, białe makarony,
- tłuste mięso i wyroby mięsne,
- cukier w dużych ilościach – można stosować zamienniki cukru np. erytrytol, stewię czy ksylitol,
- słodkie napoje gazowane,
- alkohol.
Poniżej przedstawiamy szczegółowe przepisy na obiad przy boreliozie oraz inne posiłki.
Dieta przy boreliozie – przykładowe menu
Jadłospis w diecie przy boreliozie należy zbilansować indywidualnie pod względem energetyczności i zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze. Przykładowy jadłospis przy boreliozie może wyglądać następująco:
Śniadanie: Komosanka z jabłkiem, malinami, orzechami i płatkami migdałowymi
Składniki:
- 3 łyżki komosy ryżowej
- 2 łyżki płatków migdałowych
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- pół jabłka
- szczypta cynamonu
- garść malin
- 1 łyżka orzechów włoskich
Sposób wykonania:
Komosę ugotuj w wodzie do miękkości. Przełóż do miseczki i wymieszaj z jogurtem. Jabłko pokrój na mniejsze kawałki, ułóż w miseczce z pozostałymi dodatkami.
II śniadanie: Zielony koktajl
Składniki:
- pół awokado
- 3 garści szpinaku
- pół banana
- 1 łyżka siemienia lnianego
- pół szklanki wody
- 1 kiwi
- 2 łyżki natki pietruszki
Sposób wykonania:
Owoce obierz ze skórki, a następnie wszystkie składniki zmiksuj na koktajl.
Obiad: Faszerowana papryka
Składniki:
- 1 papryka czerwona
- 100 g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżki ryżu brązowego
- 2 ząbki czosnku
- pół cebuli
- 1 białko jaja kurzego
- 1 pomidor
- pół łyżki suszonego tymianku
- pół łyżki suszonego oregano
- 2 szczypty papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj mielone mięso i smaż przez chwilę. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i czerwoną papryką. Pomidora sparz, obierz ze skórki, drobno pokrój i dodaj na patelnię. Po chwili dodaj odsączony, ugotowany ryż i ostudź farsz. Dodaj białko jaja. Piekarnik nagrzej do 200°C. Paprykę umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Wypełnij połówki papryki farszem i posyp oregano, a następnie włóż do naczynia do zapiekania i zalej około wodą. Piecz przez około 40 minut.
Kolacja: Sałatka z awokado, fasolą i fetą i pieczywem
Składniki:
- pół awokado
- 2 łyżki czerwonej fasoli
- 1 kromka chleba razowego
- 1 pomidor
- 1 plaster sera feta
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 szczypty pieprzu czarnego
Sposób wykonania:
Fasolę namocz i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wydrąż miąższ. Wnętrze owocu skrop sokiem z cytryny. Pomidora pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z ugotowaną fasolą, miąższem z awokado, posiekaną natką i rozdrobnionym serem feta. Przypraw pieprzem i kolendrą. Sałatkę posyp nasionami słonecznika i zjedz z pieczywem.
Sprawdź także: Właściwości warzyw strączkowych
Bibliografia:
- Moniuszko-Malinowska A. i wsp., Recommendations for the diagnosis and treatment of Lyme borreliosis of the Polish Society of Epidemiologists and Infectious Disease Physicians, „Przegląd Epidemiologiczny”, 2023, 77 (3).