Zatrucie pokarmowe może być naprawdę uciążliwe dla organizmu, ale istnieje kilka sposobów przyspieszających powrót do formy. Odpowiednie odżywianie może odgrywać istotną rolę w łagodzeniu objawów, więc warto dowiedzieć się, jaka dieta po zatruciu pokarmowym sprawdza się najlepiej oraz co jeść po wymiotach. Przykładowe przepisy diety po zatruciu pokarmowym przydadzą się szczególnie na początkowym etapie powrotu do zdrowia.
Spis treści:
- Dieta po zatruciu pokarmowym – jak szybko wrócić do zdrowia?
- Zasady diety po zatruciu pokarmowym
- Zatrucie pokarmowe – co jeść?
- Jakich produktów należy unikać po zatruciu pokarmowym?
- Dieta po zatruciu pokarmowym – jak się odżywiać, aby zapobiec zatruciu?
Dieta po zatruciu pokarmowym – jak szybko wrócić do zdrowia?
Zakażenia i zatrucia pokarmowe wywołane przez chorobotwórcze bakterie stanowią duże zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka. Zatrucie pokarmowe to zespół różnych objawów obejmujących np.: nudności, wymioty, biegunkę, bóle brzucha, gorączkę czy ogólnie złe samopoczucie, które może wystąpić po spożyciu żywności lub wody zanieczyszczonej szkodliwymi bakteriami, toksynami, pasożytami czy substancjami chemicznymi. Zazwyczaj zatrucia ustępują samoistnie, ale czasami konieczna jest interwencja lekarza, który może zalecić np. włączenie antybiotyku.
W przypadku biegunki ważne jest przyjmowanie odpowiednio dobranych probiotyków, a leczenie zależy w dużym stopniu od towarzyszących dolegliwości. To, jak przebiega choroba, zależy w dużej mierze od ogólnego stanu zdrowia oraz odporności chorego. Odpowiednie nawodnienie i żywienie także są istotne. Na niektóre składniki w diecie warto zwrócić szczególną uwagę. Poniżej przedstawiamy szczegółowo, co jest dobre na żołądek po wymiotach i jak powinno wyglądać jedzenie po wymiotach przy zatruciu pokarmowym.
Zasady diety po zatruciu pokarmowym
Co jeść po zatruciu pokarmowym i jaka dieta po wymiotach powinna być stosowana? Dietę po zatruciu pokarmowym i w przypadku wymiotów trzeba rozszerzać stopniowo i dopasować indywidualnie w zależności od tego, jakie są objawy oraz czym zatruł się chory. Wiedząc, co jeść i pić po wymiotach, można złagodzić dolegliwości i przyspieszyć powrót do zdrowia.
Zatrucie pokarmowe – co jeść?
Przez ok. 2 dni po zatruciu zaleca się głodówkę i przyjmowanie jedynie płynów. Zazwyczaj chorzy nie muszą się zastanawiać, jak oszukać głód, bo w pierwszych dniach zwykle traci się apetyt. Kluczowe jest dbanie o właściwe nawodnienie organizmu.
Co pić po wymiotach i zatruciu pokarmowym? Najlepiej letnie, niesłodzone płyny: elektrolity, herbatę, przegotowaną wodę z dodatkiem soli, napar z mięty czy rumianku. W wielu wypadkach zaleca się także podanie pozajelitowe 1000–1500 ml płynu wieloelektrolitowego lub 0,9% roztworu NaCl i 5% roztworu glukozy. Głodówka ma bowiem wpływ na cofanie się procesów fermentacyjnych i gnilnych w jelitach. W kolejnych dniach zaleca się stopniowe rozszerzanie diety.
Co można jeść po wymiotach i zatruciu w 3. dniu? Nieprzyjemnych dolegliwości nie powinny powodować:
- słabo posłodzona herbata,
- kakao na wodzie,
- kleik ryżowy,
- drobna kaszka na chudym rosole,
- kisiel z czarnych jagód,
- obrane lub drobno starte jabłko.
W następnych dniach wskazana jest dieta papkowata. Zalecane są:
- namoczone w herbacie sucharki,
- biszkopty,
- gotowane mięso mielone,
- pulpety,
- ryba gotowana,
- ziemniaki purée,
- gotowana marchewka – właściwości marchwi mogą łagodzić objawy biegunki,
- galaretki mięsne,
- rozcieńczone soki owocowe bez cukru i bez konserwantów – jeśli chory dobrze je toleruje.
W kolejnych dniach diety po zatruciu pokarmowym można przejść na dietę łatwostrawną. Na tym etapie można już wykorzystywać pszenny chleb na diecie, ale najlepiej, by był bez pestek. Dania gotowane, np. potrawka z indyka z gotowaną marchewką i cukinią, to z kolei dobre pomysły na to, co na obiad po zatruciu pokarmowym przygotować, by nie obawiać się nieprzyjemnych dolegliwości.
W tym miejscu warto dodać, że powyższe zalecenia nie są uniwersalne. Inaczej może wygląda dieta po zatruciu jadem kiełbasianym. Początkowe postępowanie jest zwykle podobne, ale na kolejnych etapach zaleca się stosować dietę bogatoresztkową.
Jakich produktów należy unikać po zatruciu pokarmowym?
Po zatruciu pokarmowym ważne jest unikanie niektórych produktów i potraw, które mogą podrażniać żołądek i jelita oraz utrudniać proces powrotu do zdrowia. Są wśród nich:
- tłuste i ciężkostrawne pokarmy, np.: smażone potrawy, fast foody, ciężkie sosy i potrawy zawierające dużo oleju czy tłuszczu – mogą obciążać żołądek i utrudniać trawienie, co może pogorszyć objawy zatrucia pokarmowego,
- produkty mleczne, np.: mleko, sery, jogurty,
- surowe owoce i warzywa,
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- tłuste mięsa i ryby,
- orzechy, nasiona, pestki,
- nasiona roślin strączkowych, np.: fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, tofu,
- ostre przyprawy i pikantne sosy,
- kawa, alkohol,
- jedzenie z restauracji, pubów, barów itp.
Sprawdź także: „Dieta cud” – czy istnieje?
Dieta po zatruciu pokarmowym – jak się odżywiać, aby zapobiec zatruciu?
Po zatruciu pokarmowym ważne jest nie tylko łagodzenie objawów, ale także zapobieganie jego ponownemu wystąpieniu. Należy zwrócić szczególną uwagę na:
- odpowiednie przygotowywanie posiłków,
- unikanie spożywania surowych lub niedogotowanych mięs, jajek, ryb i owoców morza,
- przechowywanie żywności w odpowiedniej temperaturze i we właściwych warunkach,
- unikanie jedzenia niepasteryzowanych produktów mlecznych,
- utrzymywanie czystości w kuchni i na powierzchniach, na których przygotowuje się jedzenie,
- dokładne mycie rąk przed przygotowaniem posiłku, a także po kontakcie z surowymi produktami spożywczymi,
- spożywanie żywności przed upływem terminu przydatności.
Warto również zachować ostrożność, stołując się poza domem: w restauracjach, na stoiskach z jedzeniem ulicznym lub na imprezach. Za granicą należy unikać picia wody z niepewnych źródeł, zaleca się spożywanie wody butelkowanej czy drinków bez kostek lodu. Należy pamiętać, że stosowanie się do podstawowych zasad higieny żywnościowej oraz ostrożność podczas przygotowywania i spożywania żywności mogą znacząco zmniejszyć ryzyko zatrucia pokarmowego.
Jeśli chcesz się zdrowo odżywiać, a nie masz czasu na przygotowanie pełnowartościowych, zbilansowanych posiłków, rozważ catering dietetyczny.
Sprawdź także: Płatki owsiane – dlaczego powinny regularnie gościć na naszych stołach?
Bibliografia:
Ciborowska H., Ciborowski A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa 2021.