Ostre zapalenie wyrostka robaczkowego należy do najczęstszej przyczyny zapalenia otrzewnej w każdej grupie wiekowej, a operacja wyrostka robaczkowego stanowi metodę leczenia. Odpowiednie żywienie po usunięciu wyrostka jest ważnym elementem wspierającym organizm w procesie rekonwalescencji. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, co można jeść po wycięciu wyrostka, czego nie wolno robić po operacji wyrostka i jaką dietę warto stosować.
Spis treści:
- Dieta po wycięciu wyrostka – jak wygląda?
- Co jeść po wycięciu wyrostka robaczkowego?
- Czego nie jeść po operacji wyrostka robaczkowego?
- Dieta po usunięciu wyrostka – przykładowe potrawy
Dieta po wycięciu wyrostka – jak wygląda?
Dieta po wycięciu wyrostka jest zazwyczaj stopniowo poszerzana w zależności od dolegliwości chorego. Początkowo po operacji podaje się tylko płyny, najczęściej wodę lub słabą herbatę, a następnie – jeśli nie występują wymioty, nudności czy bóle brzucha – można zacząć stosować tzw. dietę lekkostrawną. Sprawdź naszą lekkostrawną dietę pudełkową.
Aby potrawy były łatwo strawne, należy je w odpowiedni sposób przygotowywać. Rekomendowanymi technikami kulinarnymi są:
- gotowanie w wodzie,
- gotowanie na parze (tzw. dieta na parze),
- pieczenie w folii.
Zaleca się także sięganie po delikatne warzywa i dojrzałe owoce, obieranie warzyw ze skórki, przecieranie przez sito i miksowanie produktów, przygotowywanie przecierów i soków oraz spożywanie produktów zbożowych z mąki oczyszczonej. To pozwala ograniczyć błonnik pokarmowy.
W diecie po wycięciu wyrostka zabronione jest smażenie i pieczenie dań w tradycyjny sposób. Z jadłospisu należy wykluczyć posiłki tłuste, długo zalegające w żołądku, ostro doprawione oraz wzdymające. Tłuszcze zaleca się dodawać do gotowych posiłków, na sam koniec.
Dania powinno się spożywać regularnie i często, najlepiej 4–5 razy dziennie, o stałych godzinach i w małych porcjach. Kolację zaleca się zjeść na 2–3 godziny przed snem.
Jak długo stosować dietę po wycięciu wyrostka?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, jak długo dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego powinna trwać. Zaleca się przestrzegać jej przez okres jednego miesiąca, a następnie stopniowo ją rozszerzać, wracając do zwyczajowego żywienia.
Sprawdź także: Dieta lekkostrawna – na czym polega?
Co jeść po wycięciu wyrostka robaczkowego?
Komponując jadłospis, dobrze jest mieć przynajmniej podstawową wiedzę o zdrowym odżywianiu oraz wiedzieć, np. dlaczego warto jeść awokado i jak ważne są ryby w diecie. Świadomość właściwości poszczególnych produktów pomaga w bilansowaniu lekkostrawnych dań, które nie obciążają organizmu i dostarczają mu wszystko, czego potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. W diecie po wycięciu wyrostka mogą znaleźć się:
- produkty z mąki oczyszczonej: pszenne pieczywo, biszkopty, pieczywo cukiernicze, chleb graham pszenny (w mniejszych ilościach),
- chude mięso i chude ryby,
- niskotłuszczowy nabiał: mleko o maksymalnej zawartości tłuszczu 2%, niskotłuszczowe jogurty, kefir, maślanka, chudy twaróg, serek homogenizowany,
- warzywa, np.: dynia, marchew, seler, pomidory bez skórki, kabaczki, szpinak, sałata zielona,
- ziemniaki: purée, gotowane, pieczone bez tłuszczu,
- ryż biały, makaron nitki, kasza manna,
- owoce, np.: dojrzałe winogrona bez pestek, owoce cytrusowe, owoce dzikiej róży, brzoskwinie, banany, pieczone jabłka,
- delikatne przyprawy: sok z cytryny, cukier, pietruszka, koperek, majeranek, bazylia, tymianek, słodka papryka, rzeżucha.
- napoje, np.: woda niegazowana, kawa zbożowa z mlekiem, słaba herbata, herbata z mlekiem, herbata owocowa, herbata ziołowa, soki owocowe, soki owocowo-warzywne.
Sprawdź także: O jak owsianka – porcja zdrowia na śniadanie
Czego nie jeść po operacji wyrostka robaczkowego?
Po wycięciu wyrostka robaczkowego należy unikać spożywania wszelkich potraw ciężkostrawnych, smażonych na tłuszczu czy przygotowanych z udziałem produktów wzdymających. Przeciwwskazane jest spożywanie:
- żytniego pieczywa,
- tłustych mięs i wędlin,
- tłustych ryb,
- tłustego nabiału (np. ser feta, serek topiony, serek typu fromage),
- warzyw kapustnych,
- cebuli i czosnku,
- nasion roślin strączkowych,
- niektórych owoców, np. gruszek, czereśni, daktyli oraz owoców marynowanych,
- ostrych przypraw,
- tłustych ciast i deserów.
Zabronione jest spożywanie: alkoholu, kakao, mocnej herbaty i napojów gazowanych. Mocna kawa po operacji wyrostka również nie jest wskazana.
Dieta po usunięciu wyrostka – przykładowe potrawy
Jeśli zastanawiasz się, co można jeść po operacji wyrostka, przyjrzyj się poniższym przepisom diety po wycięciu wyrostka robaczkowego. Pamiętaj, że to, jaka dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego będzie wskazana w danym przypadku, zależy od stanu pacjenta. Zawsze warto skonsultować się z lekarzem i obserwować reakcje organizmu. Jeśli nie chcesz samodzielnie podejmować wyzwania komponowania jadłospisu, pomocna może być odpowiednio dobrana, zbilansowana dieta pudełkowa.
Ryba w sosie pomidorowym z pieczywem
Składniki:
- 1 kromka pieczywa pszennego
- 200 g mintaja
- 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki
- 2 szczypty suszonej bazylii
- 4 szczypty pieprzu czarnego
- 2 szczypty soli i cukru
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób wykonania:
Rybę dokładnie umyj i osusz. Dopraw szczyptą soli, pieprzu i soku z cytryny. Na patelnię wlej pomidory z puszki i dopraw je solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wymieszaj, dodaj bazylię i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Rybę przełóż do naczynia do zapiekania i zalej przygotowanym sosem pomidorowym. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Po wyciągnięciu skrop oliwą. Podawaj z pieczywem.
Krem z cukinii z dodatkiem ziemniaków i marchewki
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 marchew
- 120 g ziemniaków
- 250 g cukinii
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 szczypty pieprzu czarnego
- 2 szczypty soli
- pół łyżki suszonego oregano
- pół łyżki suszonej bazylii
Sposób wykonania:
Cukinię i marchew umyj, obierz i pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Do garnka dodaj warzywa, zalej je bulionem i dodaj przyprawy. Gotuj całość, aż warzywa będą miękkie, po tym czasie wyciągnij ziele angielskie i liść laurowy i zblenduj zupę na gładki krem. Pod koniec skrop oliwą z oliwek.