Dieta po operacji jelita grubego – czyli jak zadbać o prawidłowe funkcjonowanie organizmu?

Kobieta przygotowuje posiłek w kuchni

Dieta po operacji jelita grubego ma istotne znaczenie w procesie rekonwalescencji. Żywienie po operacji jelita powinno być dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta i uwzględniać często zmniejszoną absorpcję pewnych substancji. Jaka dieta po operacji jelita grubego jest zalecana przez lekarzy? Czy kawa po operacji jelita grubego jest dozwolona? Jakie płyny można spożywać, a jakich unikać? Dowiedz się, jak wygląda przykładowa dieta po operacji jelita grubego i jakie przepisy można w niej wykorzystać.

Spis treści:

  1. Jakie zmiany w diecie należy wprowadzić po operacji jelita grubego?
  2. Jakie produkty pomogą wrócić do normy po operacji jelita grubego?
    • Przykładowy jadłospis po operacji jelita grubego
  3. Czego nie jeść po operacji jelita grubego?
  4. Jak długo stosować dietę po operacji jelita grubego?

Jakie zmiany w diecie należy wprowadzić po operacji jelita grubego?

To, jak szybko można zacząć żywienie drogą doustną, zależy od stanu zdrowia pacjenta i jest kwestią indywidualną. Po operacji jelita najczęściej zaleca się dietę lekkostrawną, w której ogranicza się błonnik pokarmowy (do 25 g/dobę), tłuszcz i cukry proste. Sprawdź naszą lekkostrawą dietę pudełkową. Przepisy diety po operacji jelita grubego należy komponować tak, by dania wspomagały metabolizm w trakcie powrotu do pełnej sprawności organizmu. Żywność należy przygotowywać, wykorzystując:

  • gotowanie,
  • gotowanie na parze (tzw. dieta na parze),
  • pieczenie w folii,
  • duszenie bez dodatku tłuszczu i obsmażania.

Pokarmy powinny być podawane często, nawet 5–6 razy w ciągu dnia, ale małymi porcjami, a ostatni posiłek zaleca się jeść na 2–3 h przed snem. Dania powinny być świeże, nieodgrzewane, i nieprzechowywane w lodówkach, tak by zmniejszać ryzyko zakażeń bakteryjnych.

Kanapka z pastą z marchewki i pomidorem

Dieta po wycięciu jelita grubego powinna być dopasowana do indywidualnego zapotrzebowania, aby zapobiegać niedożywieniu, a także nie doprowadzać do niedoborów witamin i składników mineralnych. Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze ustala się w zależności od wieku, płci, aktualnego stanu odżywienia, stopnia zaawansowania choroby, rodzaju stosowanego leczenia oraz aktywności fizycznej i chorób współistniejących.

Czasami pacjenci po operacji jelita grubego nie są w stanie spożywać odpowiedniej ilości produktów i dostarczyć wymaganą ilość energii oraz składników odżywczych. By zapobiec niedożywieniu, lekarz może zalecić spożycie doustnych suplementów pokarmowych (ONS) lub włączyć żywienie dojelitowe z wykorzystaniem sztucznych dostępów. Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego (ONS) to łatwe do wypicia, skoncentrowane źródło energii zawierające w niewielkiej objętości witaminy i składniki mineralne. Pacjent powinien zostać poinformowany, jak przyjmować preparaty, aby nie doprowadzać do biegunki i dolegliwości jelitowych. Suplementy należy pić powoli, nawet przez 30 minut, najlepiej smakują schłodzone. Ważne, aby po otwarciu produkt przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu doby. Przed spożyciem konieczne jest także dokładne wstrząśnięcie preparatu.

W przypadku resekcji jelita cienkiego, biegunki i zespołu złego wchłaniania wymagane jest włączenie żywienia dojelitowego opartego na dietach peptydowych lub elementarnych.

Sprawdź także: Dieta lekkostrawna – na czym polega?

Brokuły gotowane na parze

Jakie produkty pomogą wrócić do normy po operacji jelita grubego?

Po operacji jelita grubego, jeśli możliwe jest żywienie doustne, dozwolone są:

  • pieczywo pszenne,
  • drobne przetwory zbożowe (makarony, kasze),
  • rozgotowane płatki zbożowe,
  • gotowane warzywa, np. ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, dynia, cukinia, buraki, pomidor,
  • gotowane owoce, np.: jabłka, brzoskwinie, morele, owoce jagodowe,
  • rozcieńczone wywary warzywne, kompoty, gotowane soki warzywne i owocowe (poza pomidorowym i z cytrusów),
  • gotowane mięso z indyka, kurczaka,
  • chude ryby,
  • jaja gotowane na miękko, szczególnie białko,
  • nieesencjonalne buliony mięsne,
  • produkty mleczne o niższej zawartości tłuszczu np. białe sery, napoje mleczne fermentowane, maślanka (o ile są dobrze tolerowane),
  • woda niegazowana,
  • niewielkie ilości masła i niepoddawane obróbce termicznej oleje roślinne.

Produkty spożywcze do przygotowania posiłku

Po operacji jelita grubego bardzo ważne jest dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu. Aby pokryć zapotrzebowanie na płyny, zaleca się spożywanie 30 ml wody na kilogram masy ciała na dobę.

Przykładowy jadłospis po operacji jelita grubego

Śniadanie: pieczywo pszenne z pastą z marchewki, chudą wędliną, sałatą i pomidorem bez skórki, kompot

II śniadanie: mus jabłkowy z jogurtem naturalnym, kawa zbożowa

Obiad: dorsz duszony w sosie koperkowym z cukinią i ziemniakami purée, herbata miętowa

Dorsz duszony w sosie koperkowym z cukinią

Podwieczorek: pieczone jabłko z cynamonem, serek wiejski lekki

Kolacja: potrawka z indyka z marchewką, kompot

Potrawka z indyka z marchewką

Przepisy diety po operacji jelita grubego może zaproponować też dietetyk, który dopasuje odpowiednią dietę lekkostrawną po operacji raka jelita i zaleci, których produktów warto unikać na poszczególnych etapach powrotu do zdrowia. Specjalista z dużym doświadczeniem najlepiej wie, jak powinna wyglądać dieta po wycięciu jelita grubego, więc zagwarantuje, że menu będzie odżywcze i pełnowartościowe. Wsparciem na kolejnych etapach leczenia i w stopniowym wprowadzaniu zwyczajowej diety może być catering dietetyczny.

Czego nie jeść po operacji jelita grubego?

Przeciwwskazane w diecie po operacji jelita grubego są produkty smażone, pieczone, odgrzewane, wędzone i grillowane. Na początkowym etapie nie warto sugerować się intuicyjnymi domysłami, czy mięso jest zdrowe i jakie są cenne właściwości warzyw czy owoców. Organizm zaraz po operacji nie funkcjonuje jeszcze prawidłowo i ważne jest, by bezwzględnie przestrzegać zaleceń lekarskich i stopniowo rozszerzać jadłospis. Na diecie lekkostrawnej po operacji jelita grubego nie są zalecane:

  • produkty zbożowe pełnoziarniste, np. otręby, pieczywo razowe, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z ziarnami, grube kasze (pęczak, gryczana), ryż brązowy, płatki owsiane, mąki pełnoziarniste,
  • niektóre owoce, szczególnie suszone, marynowane, niedojrzałe, np. gruszki, czereśnie, daktyle, kawon,
  • produkty bogate w sorbitol i fruktozę, np. miód, soki owocowe np. jabłkowy, winogronowy, gruszkowy,
  • warzywa kapustne, warzywa cebulowe, nasiona roślin strączkowych,
  • tłuste mięsa i wędliny, np. wieprzowina, baranina, gęś, kaczka,
  • tłuste ryby, np. halibut, jesiotr, sum, tołpyga,
  • jaja ugotowane na twardo i smażone,
  • tłuste sery dojrzewające, np. ser feta, sery dojrzewające, pleśniowe, śmietankowe,
  • śmietana, smalec, utwardzone margaryny,
  • orzechy, nasiona, pestki,
  • tłuste, zawiesiste zupy na mocnych wywarach kostnych, grzybowych, mięsnych, zasmażanych, pikantnych, na warzywach kapustnych,
  • przyprawy, np. musztarda, ocet, kwasek cytrynowy, chili, curry, gorczyca, ocet.
  • majonez,
  • czekolada, słodycze, słodkie i słone przekąski,
  • kawa (poza zbożową), kakao i inne mocne napary,
  • woda gazowana i napoje gazowane,
  • alkohol.

Sprawdź także: Dieta low FODMAP – wesprzyj swoje jelita.

Kobieta trzyma kubek z kawą

Jak długo stosować dietę po operacji jelita grubego?

Kwestię tego, jak długo dietę po operacji jelita grubego należy stosować, najlepiej ustalić z lekarzem, ponieważ każdy organizm jest inny. Najczęściej dietę lekkostrawną po operacji zaleca się utrzymywać przez kilka tygodni. Ważne jest, aby pacjent ściśle przestrzegał zaleceń lekarza i dietetyka oraz regularnie zgłaszał się na kontrole, aby monitorować postępy.

 

Brązowe jajka ze słomą na drewnianym tle
Przepisy, Ciekawostki
24.10.2024

Dieta jajeczna 3-dniowa — na czym polega oraz jakie daje efekty?

Próbujesz różnych diet odchudzających i masz wrażenie, że żadna dieta nie działa? Popularnym sposobem na szybką utratę masy ciała jest 3-dniowa dieta jajeczna, w różnych wariantach. Dowiedz się, czy dieta jajeczna jest najskuteczniejsza w przypadku odchudzania i jakie są jej konsekwencje dla zdrowia.

Dieta jajeczna 3-dniowa — na czym polega oraz jakie daje efekty?
kasza jaglana na drewnianej łyżce
Przepisy, Ciekawostki
22.10.2024

Dieta jaglana – co to za rodzaj diety? Efekty oraz przykładowe menu

Dieta jaglana staje się coraz popularniejsza. Często stosowana jest jako detoks, który ma oczyścić organizm z toksyn. Sięgają po nią także osoby, które pragną zrzucić nadprogramowe kilogramy. Efekty diety jaglanej mogą być korzystne zarówno dla zdrowia, jak i sylwetki.

Dieta jaglana – co to za rodzaj diety? Efekty oraz przykładowe menu
Nóż i widelec związane miarką
Porady dietetyka
21.10.2024

Dieta głodówkowa – czy jest zdrowa? Efekty i skutki uboczne

Głodówki wywołują liczne kontrowersje. Niektórzy uznają je za skuteczną metodę na szybką utratę wagi, ale wpływ na zdrowie bywa kwestionowany. Dieta „głodówka” występuje w różnych wariantach zakładających stosowanie okien żywieniowych, kilkudniowych postów lub menu skrajnie niskokalorycznego. Dowiedz się więcej i przekonaj się, czy warto w ogóle interesować się tym, jakie są efekty głodówki po tygodniu.

Dieta głodówkowa – czy jest zdrowa? Efekty i skutki uboczne

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję