Dieta po operacji jelita grubego – czyli jak zadbać o prawidłowe funkcjonowanie organizmu?

Kobieta przygotowuje posiłek w kuchni

Dieta po operacji jelita grubego ma istotne znaczenie w procesie rekonwalescencji. Żywienie po operacji jelita powinno być dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta i uwzględniać często zmniejszoną absorpcję pewnych substancji. Jaka dieta po operacji jelita grubego jest zalecana przez lekarzy? Czy kawa po operacji jelita grubego jest dozwolona? Jakie płyny można spożywać, a jakich unikać? Dowiedz się, jak wygląda przykładowa dieta po operacji jelita grubego i jakie przepisy można w niej wykorzystać.

Spis treści:

  1. Jakie zmiany w diecie należy wprowadzić po operacji jelita grubego?
  2. Jakie produkty pomogą wrócić do normy po operacji jelita grubego?
    • Przykładowy jadłospis po operacji jelita grubego
  3. Czego nie jeść po operacji jelita grubego?
  4. Jak długo stosować dietę po operacji jelita grubego?

Jakie zmiany w diecie należy wprowadzić po operacji jelita grubego?

To, jak szybko można zacząć żywienie drogą doustną, zależy od stanu zdrowia pacjenta i jest kwestią indywidualną. Po operacji jelita najczęściej zaleca się dietę lekkostrawną, w której ogranicza się błonnik pokarmowy (do 25 g/dobę), tłuszcz i cukry proste. Sprawdź naszą lekkostrawą dietę pudełkową. Przepisy diety po operacji jelita grubego należy komponować tak, by dania wspomagały metabolizm w trakcie powrotu do pełnej sprawności organizmu. Żywność należy przygotowywać, wykorzystując:

  • gotowanie,
  • gotowanie na parze (tzw. dieta na parze),
  • pieczenie w folii,
  • duszenie bez dodatku tłuszczu i obsmażania.

Pokarmy powinny być podawane często, nawet 5–6 razy w ciągu dnia, ale małymi porcjami, a ostatni posiłek zaleca się jeść na 2–3 h przed snem. Dania powinny być świeże, nieodgrzewane, i nieprzechowywane w lodówkach, tak by zmniejszać ryzyko zakażeń bakteryjnych.

Kanapka z pastą z marchewki i pomidorem

Dieta po wycięciu jelita grubego powinna być dopasowana do indywidualnego zapotrzebowania, aby zapobiegać niedożywieniu, a także nie doprowadzać do niedoborów witamin i składników mineralnych. Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze ustala się w zależności od wieku, płci, aktualnego stanu odżywienia, stopnia zaawansowania choroby, rodzaju stosowanego leczenia oraz aktywności fizycznej i chorób współistniejących.

Czasami pacjenci po operacji jelita grubego nie są w stanie spożywać odpowiedniej ilości produktów i dostarczyć wymaganą ilość energii oraz składników odżywczych. By zapobiec niedożywieniu, lekarz może zalecić spożycie doustnych suplementów pokarmowych (ONS) lub włączyć żywienie dojelitowe z wykorzystaniem sztucznych dostępów. Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego (ONS) to łatwe do wypicia, skoncentrowane źródło energii zawierające w niewielkiej objętości witaminy i składniki mineralne. Pacjent powinien zostać poinformowany, jak przyjmować preparaty, aby nie doprowadzać do biegunki i dolegliwości jelitowych. Suplementy należy pić powoli, nawet przez 30 minut, najlepiej smakują schłodzone. Ważne, aby po otwarciu produkt przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu doby. Przed spożyciem konieczne jest także dokładne wstrząśnięcie preparatu.

W przypadku resekcji jelita cienkiego, biegunki i zespołu złego wchłaniania wymagane jest włączenie żywienia dojelitowego opartego na dietach peptydowych lub elementarnych.

Sprawdź także: Dieta lekkostrawna – na czym polega?

Brokuły gotowane na parze

Jakie produkty pomogą wrócić do normy po operacji jelita grubego?

Po operacji jelita grubego, jeśli możliwe jest żywienie doustne, dozwolone są:

  • pieczywo pszenne,
  • drobne przetwory zbożowe (makarony, kasze),
  • rozgotowane płatki zbożowe,
  • gotowane warzywa, np. ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, dynia, cukinia, buraki, pomidor,
  • gotowane owoce, np.: jabłka, brzoskwinie, morele, owoce jagodowe,
  • rozcieńczone wywary warzywne, kompoty, gotowane soki warzywne i owocowe (poza pomidorowym i z cytrusów),
  • gotowane mięso z indyka, kurczaka,
  • chude ryby,
  • jaja gotowane na miękko, szczególnie białko,
  • nieesencjonalne buliony mięsne,
  • produkty mleczne o niższej zawartości tłuszczu np. białe sery, napoje mleczne fermentowane, maślanka (o ile są dobrze tolerowane),
  • woda niegazowana,
  • niewielkie ilości masła i niepoddawane obróbce termicznej oleje roślinne.

Produkty spożywcze do przygotowania posiłku

Po operacji jelita grubego bardzo ważne jest dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu. Aby pokryć zapotrzebowanie na płyny, zaleca się spożywanie 30 ml wody na kilogram masy ciała na dobę.

Przykładowy jadłospis po operacji jelita grubego

Śniadanie: pieczywo pszenne z pastą z marchewki, chudą wędliną, sałatą i pomidorem bez skórki, kompot

II śniadanie: mus jabłkowy z jogurtem naturalnym, kawa zbożowa

Obiad: dorsz duszony w sosie koperkowym z cukinią i ziemniakami purée, herbata miętowa

Dorsz duszony w sosie koperkowym z cukinią

Podwieczorek: pieczone jabłko z cynamonem, serek wiejski lekki

Kolacja: potrawka z indyka z marchewką, kompot

Potrawka z indyka z marchewką

Przepisy diety po operacji jelita grubego może zaproponować też dietetyk, który dopasuje odpowiednią dietę lekkostrawną po operacji raka jelita i zaleci, których produktów warto unikać na poszczególnych etapach powrotu do zdrowia. Specjalista z dużym doświadczeniem najlepiej wie, jak powinna wyglądać dieta po wycięciu jelita grubego, więc zagwarantuje, że menu będzie odżywcze i pełnowartościowe. Wsparciem na kolejnych etapach leczenia i w stopniowym wprowadzaniu zwyczajowej diety może być catering dietetyczny.

Czego nie jeść po operacji jelita grubego?

Przeciwwskazane w diecie po operacji jelita grubego są produkty smażone, pieczone, odgrzewane, wędzone i grillowane. Na początkowym etapie nie warto sugerować się intuicyjnymi domysłami, czy mięso jest zdrowe i jakie są cenne właściwości warzyw czy owoców. Organizm zaraz po operacji nie funkcjonuje jeszcze prawidłowo i ważne jest, by bezwzględnie przestrzegać zaleceń lekarskich i stopniowo rozszerzać jadłospis. Na diecie lekkostrawnej po operacji jelita grubego nie są zalecane:

  • produkty zbożowe pełnoziarniste, np. otręby, pieczywo razowe, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z ziarnami, grube kasze (pęczak, gryczana), ryż brązowy, płatki owsiane, mąki pełnoziarniste,
  • niektóre owoce, szczególnie suszone, marynowane, niedojrzałe, np. gruszki, czereśnie, daktyle, kawon,
  • produkty bogate w sorbitol i fruktozę, np. miód, soki owocowe np. jabłkowy, winogronowy, gruszkowy,
  • warzywa kapustne, warzywa cebulowe, nasiona roślin strączkowych,
  • tłuste mięsa i wędliny, np. wieprzowina, baranina, gęś, kaczka,
  • tłuste ryby, np. halibut, jesiotr, sum, tołpyga,
  • jaja ugotowane na twardo i smażone,
  • tłuste sery dojrzewające, np. ser feta, sery dojrzewające, pleśniowe, śmietankowe,
  • śmietana, smalec, utwardzone margaryny,
  • orzechy, nasiona, pestki,
  • tłuste, zawiesiste zupy na mocnych wywarach kostnych, grzybowych, mięsnych, zasmażanych, pikantnych, na warzywach kapustnych,
  • przyprawy, np. musztarda, ocet, kwasek cytrynowy, chili, curry, gorczyca, ocet.
  • majonez,
  • czekolada, słodycze, słodkie i słone przekąski,
  • kawa (poza zbożową), kakao i inne mocne napary,
  • woda gazowana i napoje gazowane,
  • alkohol.

Sprawdź także: Dieta low FODMAP – wesprzyj swoje jelita.

Kobieta trzyma kubek z kawą

Jak długo stosować dietę po operacji jelita grubego?

Kwestię tego, jak długo dietę po operacji jelita grubego należy stosować, najlepiej ustalić z lekarzem, ponieważ każdy organizm jest inny. Najczęściej dietę lekkostrawną po operacji zaleca się utrzymywać przez kilka tygodni. Ważne jest, aby pacjent ściśle przestrzegał zaleceń lekarza i dietetyka oraz regularnie zgłaszał się na kontrole, aby monitorować postępy.

 

Twarożek ze szczypiorkiem
Przepisy, Porady dietetyka
27.02.2025

Dieta przy zakrzepicy – założenia, wyłączenia i jadłospis

Zakrzepica – a właściwie żylna choroba zakrzepowo-zatorowa i powiązana z nią zatorowość płucna – występuje stosunkowo często. Choć choroba może dotyczyć osób w każdym wieku, z czasem ryzyko znacząco wzrasta. Aby je zmniejszyć, warto utrzymywać prawidłową masę ciała, dbać o regularną aktywność fizyczną i zdrowo się odżywiać. Dowiedz się, jaką dietę przy zakrzepicy żył polecają dietetycy.

Dieta przy zakrzepicy – założenia, wyłączenia i jadłospis
koktajl malinowy
Przepisy, Ciekawostki
26.02.2025

Dieta strukturalna – zasady, możliwe efekty oraz jadłospis

Dieta strukturalna to sposób żywienia mający na celu poprawę zdrowia, redukcję masy ciała i zwiększenie energii poprzez spożywanie odpowiednio skomponowanych posiłków. Jakie są jej dokładne zasady i czy rzeczywiście przynosi oczekiwane efekty?

Dieta strukturalna – zasady, możliwe efekty oraz jadłospis
kanapki z chleba żytniego na zakwasie z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem
Przepisy, Ciekawostki
24.02.2025

Dieta ubogoenergetyczna – zasady, możliwe efekty oraz przykładowe menu

Dieta ubogoenergetyczna jest najczęściej stosowana przez osoby, których celem jest redukcja masy ciała. Często jest również wykorzystywana jako składowa terapii otyłości. Jednak aby przyniosła upragnione efekty, musi być odpowiednio zbilansowana i mieć właściwą kaloryczność. Dowiedz się, jakie są produkty zalecane i przeciwwskazane w diecie ubogoenergetycznej i jak skomponować jadłospis.

Dieta ubogoenergetyczna – zasady, możliwe efekty oraz przykładowe menu

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję