Zmiana menu może okazać się konieczna w przebiegu wielu chorób. W niektórych schorzeniach wymagana jest dieta o zmienionej konsystencji, która ułatwia przełykanie i trawienie pokarmu. Bardzo często wybierana jest dieta papkowata. Choć jej nazwa dla niektórych osób może nie brzmieć zachęcająco, to w niektórych przypadkach sprawdza się naprawdę świetnie.
Spis treści:
- Dieta papkowata – co to takiego?
- Podstawowe założenia diety papkowatej
- Produkty wskazane w diecie papkowatej
- Jak może wyglądać jadłospis osoby na diecie papkowatej?
Dieta papkowata – co to takiego?
Dieta papkowata jest dietą o zmodyfikowanej konsystencji. Jest przeznaczona dla chorych zmagających się z różnymi jednostkami chorobowymi oraz dla osób w okresie rekonwalescencji po operacji. Jest też wskazana dla pacjentów, u których stwierdza się zmiany chorobowe w obrębie jamy ustnej i przełyku, a także w przypadku problemów z gryzieniem i połykaniem.
Menu powinno być dopasowane indywidualnie do stanu pacjenta. W zależności od możliwości chorego należy określić stopień rozdrobnienia diety. Płynne jedzenie minimalizuje ryzyko zakrztuszenia się oraz zapobiega podrażnieniom przewodu pokarmowego. Tak więc papkowaty jadłospis można potraktować jako sposób na leczenie dietą niesprawnego układu pokarmowego.
Podstawowe założenia diety papkowatej
Potrawy w jadłospisie diety papkowatej warto świadomie zaplanować. Taki sposób żywienia powinien pokrywać zapotrzebowanie na wszystkie składniki pokarmowe. Oczywiście należy zwrócić uwagę na formę podania posiłków. Istnieją różne odmiany diety o zmienionej konsystencji, np. dieta półpłynna czy płynna, a w każdej z nich należy przestrzegać kilku wskazówek.
- Aby uzyskać pożądaną gęstość, pokarmy można blendować oraz rozdrabniać.
- Zupy powinny zawsze mieć postać kremu. Należy zmiksować wszystkie składniki, łącznie z mięsem. Zaciąganie zup żółtkiem oraz dodatek tłuszczu zwiększą wartość energetyczną potrawy.
- Warzywa i owoce trzeba obierać ze skórki oraz przecierać lub blendować. Należy wybierać miękkie, dojrzałe okazy.
- W przypadku pieczywa zaleca się moczenie w płynie lub miksowanie z innymi składnikami dania.
- Dobrym pomysłem na śniadanie diety papkowatej są odpowiednio skomponowane koktajle oraz owsianki. To odżywcze posiłki, które dostarczają sporą porcję białka.
- Zalecane są też kisiele i budynie – z dodatkiem twarogu, jaj czy odżywki białkowej, aby dostarczyć dodatkowe białko i zwiększyć sytość dania.
Mimo trudności z połykaniem należy pamiętać o nawodnieniu. Jeśli podawanie płynów jest problematyczne, zalecane są specjalne preparaty zagęszczające. Czy wiesz, że połykanie czystej wody wymaga zaangażowania największej liczby mięśni w początkowym odcinku układu pokarmowego? Znaczenie łatwiej jest spożyć produkty nawet delikatnie nieznacznie gęstsze.
Zasady diety papkowatej są oparte o założenia diety lekkostrawnej, która ma na celu odciążenie układu pokarmowego. Dieta lekkostrawna wymaga stosowania odpowiednich technik kulinarnych. Najlepiej sprawdzają się:
- gotowanie w wodzie,
- gotowanie na parze,
- duszenie bez obsmażania,
- pieczenie bez tłuszczu.
Potrawy muszą mieć także zrównoważoną temperaturę, aby nie podrażniać przełyku i żołądka. Najlepiej, aby były w temperaturze pokojowej. Należy unikać zarówno bardzo zimnych, jak i gorących posiłków.
Jadłospis należy zaplanować w taki sposób, aby dania pokrywały zapotrzebowanie na makroskładniki oraz witaminy i składniki mineralne. Bardzo ważne jest, aby nie dopuścić do niedoborów niezbędnych substancji odżywczych, bo skutkuje to osłabieniem organizmu. Najlepiej, by kompozycją menu zajął się dietetyk kliniczny bądź catering dietetyczny. To da pewność, że jadłospis będzie odpowiednio zbilansowany.
Sprawdź także: Smoothie warzywne – przepisy i nie tylko
Produkty wskazane w diecie papkowatej
W diecie płynno-papkowatej zaleca się wykorzystywać produkty świeże, aby nie narazić chorego na zatrucie pokarmowe. Ważna jest także forma podania. Najlepsze obiady diety papkowatej to zupy krem, gotowane pulpety, potrawki czy risotto.
Do zalecanych produktów w diecie płynnej lekkostrawnej należą:
- jasne pieczywo z mąki pszennej, namoczone i pozbawione skórki,
- dobrze ugotowane kasza i ryż,
- namoczone płatki owsiane i pszenne,
- ziemniaki w formie purée,
- chude mięso, np.: kurczak i indyk bez skóry, królik, cielęcina,
- chude ryby, np.: dorsz, mintaj, morszczuk,
- niskotłuszczowe produkty mleczne, jeśli są dobrze tolerowane, np.: mleko, jogurt naturalny, kefir, maślanka, ser twarogowy,
- jajka np. w formie jajecznicy na parze czy gotowane na miękko,
- dojrzałe owoce, obrane ze skórki, najlepiej przetarte bądź ugotowane, np.: banan, brzoskwinia, jabłko, morela,
- ugotowane, młode warzywa, np.: marchew, pietruszka, dynia, pomidor, seler, buraki,
- tłuszcze, np.: oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany), masło, śmietanka słodka, margaryny miękkie,
- delikatne przyprawy, np.: koperek, tymianek, bazylia, wanilia, cynamon,
- woda niegazowana, słaba herbata i kawa, przecierane soki warzywne i owocowe, mleko.
Sprawdź także: Przepis na zupę krem z marchwi
Jak może wyglądać jadłospis osoby na diecie papkowatej?
Przepisy diety papkowatej muszą być oparte o założenia tego sposobu żywienia. Wymagają zarówno użycia odpowiednich składników, jak i wykorzystania dedykowanych sposobów obróbki. Oto nasza propozycja przykładowego jadłospisu diety papkowatej. Są to odżywcze, smaczne dania, które łatwo przygotować. W przypadku kolacji diety papkowatej dobrym pomysłem jest zblendowanie zupy z gotowanym mięsem i ryżem bądź kaszą, co znacząco podniesie wartość odżywczą posiłku.
Śniadanie: Kasza manna na mleku z musem bananowym
II śniadanie: Koktajl twarogowy z brzoskwinią
Obiad: Gotowane pulpety z sosem marchewkowym i ryżem
Podwieczorek: Waniliowy budyń owsiany
Kolacja: Zupa krem jarzynowa