Problemy z nerkami dotykają wiele osób w społeczeństwie. Poziom kreatyniny jest jednym z tych parametrów, które mogą być pierwszym sygnałem tego, że coś złego dzieje się w organizmie. Jeśli Twoje wyniki odbiegają od normy, koniecznie zwróć uwagę na swoją dietę. Co wpływa na poziom kreatyniny i w jaki sposób możemy kontrolować go poprzez dietę? Dietetyk odpowiada.
Spis treści:
- Dieta obniżająca poziom kreatyniny – kiedy jest wskazana?
- Co jeść, a czego unikać na diecie obniżającej poziom kreatyniny?
- Jak obniżyć poziom kreatyniny dietą?
- Przykładowy jadłospis diety na wysoką kreatyninę
Dieta obniżająca poziom kreatyniny – kiedy jest wskazana?
Wysoki poziom kreatyniny we krwi może być sygnałem, że nasze nerki nie funkcjonują prawidłowo. Kreatynina to produkt uboczny metabolizmu mięśni, który jest wydalany z organizmu przez nerki. Kiedy nerki nie działają prawidłowo, poziom kreatyniny we krwi może wzrosnąć. Za prawidłową u osoby dorosłej uznaje się wartość w przedziale 0,6–1,3 mg/dl.
Wzrost stężenia kreatyniny może świadczyć o problemach z nerkami, ale nie zawsze wiąże się z poważnymi zaburzeniami. Czasami może być wynikiem intensywnego wysiłku fizycznego, spożywania dużej ilości mięsa lub odwodnienia. W takich przypadkach leczenie dietą nie jest zalecane. Warto jednak upewnić się, że zbyt wysoki poziom kreatyniny nie wynika z zaburzeń pracy organizmu.
Warto dodać, że wysoki poziom kreatyniny jest bardzo niebezpieczny w przypadku przewlekłej choroby nerek lub ostrej niewydolności nerek. W takich sytuacjach zaleca się stosowanie specjalnej diety – wysoka kreatynina powinna być sukcesywnie obniżana.
Sprawdź także: Dieta bez nabiału
Co jeść, a czego unikać na diecie obniżającej poziom kreatyniny?
Dieta na obniżenie kreatyniny opiera się na spożywaniu produktów, które wspierają funkcje nerek. Dodatkowo należy ograniczyć te, które mogą obciążać narządy. Najważniejsze jest ograniczenie białka w diecie, ponieważ jego nadmiar może zwiększać produkcję kreatyniny. W przypadku choroby nerek należy zwrócić uwagę także na zawartość fosforu, sodu i potasu w codziennej diecie. Stosowanie jadłospisu zalecanego przy niewydolności nerek również jest jednym ze sposobów, jak zbić kreatyninę.
Warto zaznaczyć, że menu, które jest zalecane pacjentom w chorobach nerek, jest nieurozmaicone, wymaga stosowania specjalnych technik przygotowywania posiłków i dużej wiedzy na temat składów poszczególnych produktów. Najlepiej, by dieta na wysoką kreatyninę i w przewlekłej chorobie nerek była skomponowana przez specjalistę. Dobrym wyborem może być wysokiej jakości dieta pudełkowa stworzona przez dietetyka i dopasowana do osobistych potrzeb.
Sprawdź także: Aktywność fizyczna dla opornych
Jak obniżyć poziom kreatyniny dietą?
Co należy jeść na spadek kreatyniny?
- Produkty o niskiej zawartości protein, w kontrolowanych ilościach;
- produkty zbożowe możliwie ubogie w fosfor i potas (których ilość również należy kontrolować w przypadku choroby nerek);
- tłuszcze w diecie pochodzące z roślinnych źródeł – najlepiej wysokiej jakości olejów, które są tłoczone na zimno (orzechy, nasiona i pestki dostarczają składniki mineralne, których spożycie powinno być ograniczone).
Produkty szczególnie niewskazane w diecie przy wysokiej kreatyninie to:
- podroby,
- mięso, zwłaszcza czerwone,
- sery żółte, dojrzewające i pleśniowe,
- strączki,
- ryby wędzone,
- alkohol,
- wysokoprzetworzona żywność.
Przykładowy jadłospis diety na wysoką kreatyninę
Śniadanie: Kanapki z twarożkiem i pomidorami z oliwą z oliwek
II śniadanie: Ryż z jogurtem, twarogiem, brzoskwinią i cynamonem
Obiad: Dorsz duszony z cukinią, podany z kaszą jęczmienną
Podwieczorek: Domowy kisiel truskawkowy
Kolacja: Sałatka z jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem, olejem lnianym i szczypiorkiem, podana z kromką chleba
Dieta przy wysokiej kreatyninie i w przypadku nieprawidłowej pracy nerek jest bardzo ważnym elementem terapii. Jeśli chorujesz, zapytaj swojego lekarza o to, jak powinien wyglądać Twój codzienny jadłospis lub zgłoś się do doświadczonego dietetyka klinicznego.