Dieta norweska pomimo swej nazwy nie ma nic wspólnego z odżywianiem się mieszkańców Norwegii. Jest to rodzaj diety, dzięki której można pozbyć się zbędnych kilogramów w bardzo krótkim czasie. Na czym dokładnie polega dieta norweska, jakich efektów można się spodziewać, co można jeść, a czego unikać oraz jak wygląda przykładowy jadłospis w tej diecie? Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj odpowiedzi na powyższe pytania.
Spis treści:
- Założenia diety norweskiej
- Dieta norweska: pory posiłków
- Produkty dozwolone i niedozwolone podczas diety norweskiej
- Zalety i efekty diety norweskiej
- Dieta norweska – efekty
- Przeciwwskazania do przejścia na dietę norweską
- Przykładowe menu diety norweskiej
- Dieta norweska jadłospis na 7 dni
Założenia diety norweskiej
Dieta norweska to rygorystyczna dieta odchudzająca, która ma ściśle określony czas trwania wynoszący 14 dni. Zasady diety są bardzo proste. W trakcie jej stosowania spożywa się tylko 3 posiłki, w których bazą są jajka oraz grejpfruty. Zaleca się także wypijanie ponad 2 l wody niegazowanej dziennie. Kolejną zasadą diety norweskiej jest niełączenie węglowodanów i tłuszczów w jednym posiłku. Dozwolone jest natomiast łączenie białka w diecie z węglowodanami czy tłuszczami. Dieta jest bardzo rygorystyczna i nie zakłada żadnych odstępstw. Można ją stosować raz do roku, a na jej zasady nie wpływa sezon, czyli ani to, jakie warzywa i owoce warto jeść wiosną, ani jakie produkty polecane są, by wzmocnić odporność na jesień. W dalszej części artykułu przedstawiamy produkty dozwolone i niedozwolone w diecie norweskiej.
Dieta norweska: pory posiłków
Godziny jedzenia na diecie norweskiej są ściśle ustalone. Śniadanie powinno być spożywane o godzinie 8:00, drugie śniadanie o godzinie 12:00, natomiast obiad o godzinie 16:00. W diecie nie zakłada się innych pór spożywania posiłków czy dodatkowych przekąsek. Wodę oraz napoje bez cukru można pić w dowolnych godzinach.
Produkty dozwolone i niedozwolone podczas diety norweskiej
Na diecie norweskiej dozwolone jest spożywanie tylko ściśle określonych produktów i posiłków. Zalecane są:
- jajka ugotowane na twardo,
- grejpfruty,
- jabłka (jako dodatek do surówek, sałatek),
- gotowane mięso (ewentualnie pieczone lub grillowane, ale bez dodatku tłuszczu): drób, chude ryby, wołowina, jagnięcina,
- sałatki z warzyw liściastych,
- surówki z dozwolonych warzyw bez dodatku tłuszczu: selera naciowego, ogórków konserwowych, marchwi czy pomidorów,
- gotowane warzywa bez dodatku tłuszczu: szpinak, marchewka, kapusta,
- jarzynowe zupy,
- jogurt naturalny,
- pieczywo razowe, pełnoziarniste,
- przyprawy do dań: pieprz, ziele angielskie, tymianek, liście laurowe.
Napoje dozwolone na diecie norweskiej to:
- woda mineralna niegazowana,
- słaba kawa,
- herbata czarna, zielona lub owocowa, napary ziołowe bez dodatku cukru.
Sprawdź także: Co jeść, aby schudnąć?
Niedozwolone na diecie norweskiej są:
- jajecznica, jajka na miękko,
- większości owoców i sałatek owocowych poza grejpfrutami i jabłkami,
- warzywa i surówki z dodatkiem oleju, oliwy, śmietany,
- tłuste mięso, grillowane, pieczone, panierowane, smażone z dodatkiem tłuszczu,
- produkty zbożowe (z wyjątkiem pieczywa pełnoziarnistego/ razowego),
- mleko i produkty mleczne (z wyjątkiem jogurtu naturalnego),
- nasiona roślin strączkowych,
- ziemniaki,
- soki, słodkie i gazowane napoje,
- cukier,
- słodycze,
- produkty wysokoprzetworzone,
- alkohol.
Sprawdź także: Kawa w trakcie odchudzania – pić czy nie pić?
Zalety i efekty diety norweskiej
Do zalet diety norweskiej możemy zaliczyć szybką utratę masy ciała. Twórcy diety zakładają, że możliwe jest schudnięcie nawet 10 kg w 14 dni. Czy to prawda? Tak szybka utrata masy ciała w tak krótkim czasie nie jest raczej możliwa, a już na pewno nie jest zdrowa.
Dieta norweska – efekty
Spadek kilku kilogramów jest efektem diety norweskiej już po tygodniu, ale nie jest to trwała utrata tkanki tłuszczowej. Po zakończeniu diety kilogramy wracają jak bumerang, często z nadwyżką. Dodatkowo można zaobserwować osłabienie organizmu, problemy z koncentracją, uczucie głodu, bóle głowy czy problemy z wypróżnianiem. Wytrwanie przez 14 dni na tak restrykcyjnej diecie jest trudne i bardzo negatywnie wpływa na organizm. Stosowanie diety może być wyniszczające, prowadzić do niedoborów witamin, składników mineralnych, a nawet do omdleń i stanowić zagrożenie dla życia.
Przeciwwskazania do przejścia na dietę norweską
Dieta norweska nie jest zalecana przez dietetyków, ponieważ jest bardzo restrykcyjna i nie wpływa na zmianę nawyków żywieniowych, a tym samym nie prowadzi do trwałej redukcji masy ciała. Dodatkowo może powodować efekt jo-jo i spowalniać metabolizm.
Szczególnie nie zaleca się stosowania tej diety przez:
- dzieci, młodzież, osoby starsze,
- osoby z niedożywieniem,
- kobiety w ciąży, karmiące piersią,
- osoby z chorobami nowotworowymi, chorobami układu sercowo-naczyniowego, chorobami tarczycy, nerek, wątroby, trzustki, przewodu pokarmowego.
Ze względu na to, że dieta jest bardzo restrykcyjna i negatywnie wpływa na zdrowie, dietetycy i lekarze nie zalecają jej stosowania dla nikogo. Jeśli nie wiesz, jak zacząć odchudzanie, pomocą mogą okazać się catering dietetyczny lub wizyta u specjalisty dietetyka. Profesjonaliści zadbają o to, by Twój jadłospis redukcyjny nie był niedoborowy, a odchudzanie przebiegło bez uszczerbku na zdrowiu.
Przykładowe menu diety norweskiej
Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis dla diety norweskiej na 7 dni. Dieta ta jest bardzo monotonna, dlatego każdy dzień wygląda podobnie. Przepisy na diecie norweskiej są proste i szybkie w wykonaniu. Menu można powielić i stosować zgodnie ze wskazaniami przez 14 dni.
Dieta norweska jadłospis na 7 dni
Dzień 1
Śniadanie: 2 jajka ugotowane na twardo, surówka z selera naciowego i marchewki oraz czarna kawa
II śniadanie: jajko ugotowane na twardo, grejpfrut i herbata
Obiad: gotowane mięso z kurczaka z sałatą, pomidorem i ogórkiem oraz herbata owocowa
Dzień 2
Śniadanie: 2 jajka ugotowane na twardo, kromka razowego pieczywa i czarna kawa,
II śniadanie: jogurt naturalny, grejpfrut i herbata
Obiad: grillowana pierś z indyka bez dodatku tłuszczu, surówka z kiszonych ogórków i woda mineralna niegazowana
Dzień 3
Śniadanie: 2 jajka ugotowane na twardo, surówka z marchewki i czarna kawa
II śniadanie: jogurt naturalny z tartym jabłkiem, grejpfrut i melisa
Obiad: zupa jarzynowa z gotowanym kurczakiem, duszony szpinak i woda mineralna niegazowana
Dzień 4
Śniadanie: 2 jajka ugotowane na twardo, pomidor, czarna kawa
II śniadanie: jogurt naturalny, grejpfrut, herbata miętowa
Obiad: gotowane kotlety z kurczaka, duszony szpinak, surówka z jabłka i marchewki, woda mineralna niegazowana
Dzień 5
Śniadanie: 2 jajka ugotowane na twardo, sałatka z pomidora, rzodkiewki i ogórka, czarna kawa
II śniadanie: sałatka owocowa z grejpfruta i jabłka, zielona herbata
Obiad: pieczona wołowina bez dodatku tłuszczu, surówka z marchwi i ogórków konserwowych, woda mineralna niegazowana
Dzień 6
Śniadanie: 2 jajka ugotowane na twardo, chleb żytni, jabłko i czarna kawa
II śniadanie: gotowane warzywa z pastą z dorsza, pieczywo żytnie i czarna herbata
Obiad: jagnięcina pieczona bez dodatku tłuszczu ze szpinakiem i papryką oraz woda mineralna niegazowana
Dzień 7
Śniadanie: 2 jajka ugotowane na twardo, grejpfrut i czarna kawa
II śniadanie: surówka z papryki, rzodkiewki i marchewki z jogurtem naturalnym oraz herbata zielona
Obiad: zupa jarzynowa z gotowanym mięsem z indyka i woda mineralna niegazowana