W Polsce wciąż wzrasta odsetek osób z nieprawidłową masą ciała. Nadwaga i otyłość to nie tylko problem natury estetycznej, ale przede wszystkim poważne zagrożenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wiele osób szuka skutecznych sposobów na utratę masy ciała, przeróżnych diet, suplementów diety czy detoksów. Jedną z możliwości obiecujących szybkie efekty jest dieta hCG. Czy warto zdecydować się na odchudzanie na diecie hCG? Czym są krople hCG i jakie są zasady diety hCG? Odpowiadamy!
Spis treści
- Główne założenia diety hCG
- Czego nie jeść na diecie hCG?
- Jak dieta hCG wpływa na organizm?
- Dieta hCG – przepisy
Główne założenia diety hCG
Dieta odchudzająca hCG została wymyślona w 1954 r. przez brytyjskiego lekarza Alberta Theodora Williama Simeonsa. Połączył on stosowanie restrykcyjnej diety z codziennymi zastrzykami hormonu ludzkiej gonadotropiny kosmówkowej (hCG) – produkowanego i wydzielanego przez zarodek na bardzo wczesnym etapie rozwoju ciąży. Simeons twierdził, że zastrzyki z hCG ułatwiają utrzymanie diety i utratę masy ciała w określonych partiach ciała (np. w okolicy bioder, brzucha i ud).
Zasady diety hCG są ściśle określone. Podczas odchudzania należy stosować dietę o niskiej wartości energetycznej (500 kcal dziennie) oraz hormon gonadotropiny kosmówkowej w formie zastrzyków lub kropel zawierających hCG. Menu diety hCG jest skromne, z uwagi na niską zawartość kalorii. Dieta kropelkowa hCG składa się z 4 faz i trwa 9 tygodni. Poniżej przedstawiamy omówienie 4 faz diety hCG.
- Pierwsza faza diety hCG – regeneracja
Zdaniem autora celem tego etapu jest zregenerowanie organizmu poprzez oczyszczenie go ze zbędnych toksyn.
- Druga faza diety hCG – doładowanie
To krótki etap trwający zaledwie dwa dni, którego celem jest „doładowanie” organizmu przed kolejną fazą aktywacji. Spożywa się wtedy produkty wysokoenergetyczne, bogate w tłuszcz.
- Trzecia faza diety hCG – aktywacja
To główna i najważniejsza faza diety trwająca 21 dni, podczas której dziennie spożywa się tylko 3 posiłki o łącznej wartości 500 kcal.
- Czwarta faza diety hCG – stabilizacja
Ostatnia faza również trwa 21 dni, podczas tego etapu stopniowo zwiększa się liczbę spożywanych kalorii.
Zatem, co jeść, aby schudnąć na diecie hCG? Przepisy diety hCG powinny zawierać: owoce, warzywa i produkty będące źródłem białka. Jadłospis powinien bazować na: chudym mięsie, rybach, owocach, warzywach i chudym nabiale. W niewielkich ilościach, od czasu do czasu, są dozwolone produkty zbożowe.
Czego nie jeść na diecie hCG?
Jadłospis na diecie hCG wyklucza spożycie tłuszczu oraz w większości węglowodanów złożonych, z diety trzeba zatem wyeliminować m.in.:
- pieczywo, płatki, kasze, ryże, makarony,
- tłuste mięsa, tłuste ryby i pełnotłuste produkty mleczne,
- jaja,
- słodycze, słone przekąski i produkty wysokoprzetworzone,
- oleje, oliwę z oliwek, masło, margaryny,
- cukier, słodycze i fast foody,
- awokado, oliwki,
- orzechy, pestki, nasiona,
- alkohol.
Przepisy na diecie hCG powinny być bardzo niskoenergetyczne, ponieważ na diecie można spożywać tylko 500 kcal dziennie.
Sprawdź także: Jak zacząć odchudzanie?
Jak dieta hCG wpływa na organizm?
Mimo rzekomych efektów diety hCG nie jest ona zalecana przez lekarzy, dietetyków i Agencję ds. Żywności i Leków (FDA). FDA zaleca, aby unikać dostępnych bez recepty suplementów odchudzających zawierających hCG. Jako lek na receptę, hCG stosuje się głównie w leczeniu problemów z płodnością. Nie udowodniono, aby hormon działał korzystnie na utratę masy ciała. Co więcej, dieta hCG jest dietą o bardzo niskiej energetyczności, która nie pokrywa nawet podstawowego zapotrzebowania organizmu. U kobiet może przyczyniać się też do zaburzeń miesiączkowania. Taka dieta może prowadzić do niedoborów żywieniowych, bólów i zawrotów głowy oraz omdleń, a także wystąpienia efektu jo-jo.
Co więcej, stosowanie produktów odchudzających z hCG powiązano ze wzrostem ryzyka zachorowania na raka. Znane skutki uboczne diety hCG to m.in.: zmęczenie, drażliwość, niepokój, depresja, gromadzenie się płynów (obrzęki), ginekomastia. Stosowanie hCG może także zwiększać ryzyko żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej.
Jeśli chcesz zrzucić nadmierne kilogramy, wybierz bezpieczniejsze sposoby na utratę masy ciała. Dieta hCG z pewnością nie będzie dobrym wyborem. Klucz do zdrowej utraty masy ciała to odpowiednio zbilansowana dieta i ujemny deficyty energetyczny. Pierwszym krokiem w kierunku uzyskania wymarzonej sylwetki powinna być wizyta u dietetyka, który podpowie, jaki sposób żywienia będzie najbardziej wskazany w konkretnym przypadku. W stosowaniu zaleceń pomoże natomiast dopasowany do potrzeb catering dietetyczny o odpowiednio dobranej kaloryczności.
Sprawdź także: Jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne?
Dieta hCG – przepisy
Dzienny jadłospis diety hCG składa się z 3 posiłków, które łącznie nie mogą dostarczyć więcej niż 500 kcal. Dania są proste i nieurozmaicone. Żeby stosować przepisy, nie trzeba mieć zaawansowanych umiejętności kulinarnych, wiedzieć, jak robić koktajle odchudzające czy liczyć rozkładu makroskładników. Przykładowa propozycja tego, co jeść na diecie hCG może wyglądać następująco:
Śniadanie: sałatka z kurczakiem, pomidorem, ogórkiem i rzodkiewką
Obiad: mintaj z brokułem i pomidorami
Kolacja: sałatka z kapusty kiszonej z grillowanym indykiem
Bibliografia:
- Butler SA, Cole LA. Evidence for, and Associated Risks with, the Human Chorionic Gonadotropin Supplemented Diet. J Diet Suppl. 2016 Nov;13(6):694-9.
- Rabe T, Richter S, Kiesel L, Runnebaum B. Risiko-Nutzen-Analyse einer hCG-500-kcal-Reduktionsdiät (Cura romana) bei Frauen [Risk-benefit analysis of a hCG-500 kcal reducing diet (cura romana) in females]. Geburtshilfe Frauenheilkd. 1987 May;47(5):297-307.
- The Mayo Clinic Diet: What is your weight-loss goal? 5-10 lbs, 11-25 lbs, or 25+ lbs Has the HCG diet been shown to be safe and effective? https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/expert-answers/hCG-diet/faq-20058164