Dieta doktor Budwig budzi wiele kontrowersji – ma wielu zwolenników i liczne grono przeciwników. Czy rzeczywiście działać profilaktycznie na raka lub leczyć nowotwory i inne choroby przewlekłe? Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, komu pomogła dieta dr Budwig, jakie ma właściwości i jakie są opinie lekarzy na jej temat.
Spis treści:
- Co to jest dieta dr Budwig?
- Dieta dr Budwig – w czym może pomóc?
- Zasady diety dr Budwig
- Czy dieta dr Budwig daje efekty i jakie zmiany można zaobserwować?
Co to jest dieta dr Budwig?
Dieta dr Johanny Budwig, znana również jako „dieta olejowo-białkowa”, została opracowana w latach pięćdziesiątych XX wieku przez niemiecką biochemiczkę dr Johannę Budwig. Zadaniem diety było wspieranie zdrowia i leczenie różnych chorób, w szczególności raka, cukrzycy i chorób serca. Dieta ta opiera się głównie na spożywaniu dwóch kluczowych składników oleju lnianego i twarogu (można go zastąpić jogurtem lub mlekiem). Doktor Budwig wierzyła, że dzięki temu połączeniu kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzące z oleju lnianego są łatwiej przyswajane przez komórki organizmu. Zakładała, iż olej lniany może mieć wpływ na hamowanie rozwoju raka.
Dieta dr Budwig – w czym może pomóc?
Zdaniem doktor Budwig u niektórych pacjentów po zastosowaniu takiej diety zaobserwowano mniejsze guzy rakowe, lub ich zanik, i poprawę samopoczucia. Na wielu stronach internetowych można również przeczytać, iż efekty diety dr Budwig występują także w przypadku wielu innych chorób np. alergii, wrzodów żołądka, reumatoidalnego zapalenia stawów, cukrzycy typu II, chorób sercowo-naczyniowych czy stłuszczenia wątroby. Poniżej szczegółowo wyjaśniamy, jak w teorii działa tzw. dieta antyrakowa dr Budwig.
Sprawdź także: Antyoksydanty w żywności – czym są przeciwutleniacze?
Zasady diety dr Budwig
Co można jeść na diecie dr Budwig? Autorka na początkowym etapie (przez kilka dni) zaleca zamiast wszystkich posiłków spożywać łyżkę siemienia lnianego z miodem lub mlekiem, płatkami owsianymi (1 łyżką) i 100 ml wody. Docelowe przepisy diety dr Budwig powinny być urozmaicone, kolorowe i smaczne. Jadłospisy występują w kilku wariantach dopasowanych do rodzaju i stopnia zaawansowania choroby.
Podstawowa zasada diety dr Budwig to spożywanie codziennie mieszanki oleju lnianego i twarogu w proporcji 2:1 np. w formie pasty, do której można dodać inne produkty np. owoce, warzywa, zioła czy ziarna. Tak przygotowaną mieszankę olejowo-twarogową należy zjeść najpóźniej po 20 minutach od jej przygotowania.
Przez pierwsze 3 miesiące diety zaleca się spożywanie pasty z 6–8 łyżek oleju lnianego i twarogu. Należy włączyć ją do śniadania, obiadu i kolacji. Oprócz pasty zaleca się zjadanie codziennie 1–2 łyżek oleju na zimno, w formie dodatku do potraw, oraz 3–6 łyżek mielonego siemienia lnianego (zawsze na świeżo przed podaniem). Posiłki należy zjadać bardzo powoli, długo przeżuwając pokarm. Płyny również powinny być pite bardzo powoli. Dr Budwig podkreślała, iż ważne jest wybieranie ekologicznych warzyw i owoców. Zalecała także wypijanie świeżo wyciskanych soków bez dodatku cukru, np. z papai czy marchwi, i ciepłych herbat (3 szklanki dziennie). Ilość wypitych płynów nie powinna być mniejsza niż 2 litry na dzień.
Dodatkowo dr Budwig zalecała unikanie:
- masła,
- margaryny,
- skorupiaków,
- wieprzowiny,
- wszelkich wędlin,
- rafinowanych zbóż i ziaren,
- kawy,
- żywności przetworzonej zawierającej barwniki i konserwanty,
- cukrów rafinowanych,
- tłuszczów typu trans.
W diecie dr Budwig mocno ogranicza się również spożycie soli, do maksymalnie 2 szczypt w ciągu dnia.
Dr Budwig zalecała pacjentom codzienne opalanie się i spacery. Wierzyła bowiem, że słońce dostarcza organizmowi witaminy i wpływa korzystnie na ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i pH w organizmie. Niektóre odmiany diety Budwig obejmowały także stosowanie lewatywy z kawy lub wody na zaparcia.
Czy dieta dr Budwig daje efekty i jakie zmiany można zaobserwować?
Na internetowych forach bez problemu znajdziemy np. jadłospis na 5 dni diety dr Budwig oraz wpisy, w których użytkownicy zalecają stosowanie tego typu diet. Wielu chorych, zwłaszcza tych przewlekle lub nieuleczalnie, desperacko szuka nowych metod leczenia. Nie ma jednak żadnych dowodów naukowych potwierdzających skuteczność tej diety w leczeniu raka ani innych chorób. Żadna renomowana organizacja naukowa zajmująca się leczeniem nowotworów nie popiera stosowania tzw. diet antyrakowych.
Sprawdź także: Leczenie dietą. Czy można uzdrowić organizm za pomocą diety?
Stosowanie restrykcyjnych diet w przypadku chorób nowotworowych może być bardzo szkodliwe. Przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian w jadłospisie zawsze zaleca się konsultacje z lekarzem.
Jadłospis diety dr Budwig jest niedoborowy nie tylko pod względem węglowodanów, ale również witamin i składników mineralnych, co może być szczególnie niebezpieczne dla osób przewlekle chorych. Co więcej, stosowanie restrykcyjnych diet może dodatkowo osłabiać chory organizm. Opinie lekarzy o diecie dr Budwig są jednoznaczne – zalecenia nie są zgodne z piramidą zdrowego żywienia, a komponowana zgodnie z wytycznymi dieta może być niepełnowartościowa i na pewno nie będzie odpowiednia dla każdego.
Oczywiście pozytywne właściwości tłuszczów, istotna rola ryb w diecie oraz prozdrowotne działanie olejów z nasion i orzechów mają swoje medyczne podstawy. Korzystne działanie kwasów omega-3 to jednak tylko jedna strona medalu. Zdrowa dieta powinna być pełnowartościowa i odpowiednio zbilansowana. Przykładowo, sałatki z łososiem, owszem, dostarczą organizmowi prozdrowotne kwasy, ale nie będą najlepszym źródłem np. węglowodanów złożonych. Korzystny dla zdrowia jadłospis musi być urozmaicony i zbilansowany. Jeśli nie wiesz, jak skomponować takie menu, dobrym rozwiązaniem może być dobrana do Twoich potrzeb dieta pudełkowa.