Poznaj nasz przepis na ciasto z nasionami chia, które sprawdzi się na każdą okazję. Ponadto jest niskokaloryczne i zasobne w cenne składniki odżywcze. Polecamy je dla osób na diecie redukcyjnej i każdego kto chce odżywiać się zdrowo i różnorodnie.
Spis treści:
- Nasiona chia – dlaczego są niezwykłe?
- Przepis na ciasto z nasionami chia
Nasiona chia – dlaczego są niezwykłe?
Nasiona chia, znane także jako nasiona szałwii hiszpańskiej, nie bez powodu uznawane są za tzw. superfoods. Tym terminem określane są naturalne produkty, które stanowią źródło wartościowych składników odżywczych o dobroczynnym wpływie na organizm. Jakie zawierają drobne nasiona chia? Stanowią przede wszystkim bogactwo zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczów z rodziny omega-3. Należą one do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które należy dostarczać wraz z pożywieniem. Dlaczego? Ponieważ organizm ich nie wytwarza lub są to ilości niewystarczające do pokrycia zapotrzebowania organizmu.
Warto wiedzieć, że dieta bogata w NNKT pozytywnie wpływa na pracę mózgu, poprawia koncentrację, przyczynia się do właściwego funkcjonowania narządu wzroku i zapewnia piękny wygląd skóry. Kwas alfa-linolenowy (ALA) będący przedstawicielem kwasów omega-3, jest jednym z antyoksydantów. To substancje, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, spowalniając tym samym procesy starzenia komórek i zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
To nie jedyne dobroczynne właściwości nasion chia. Ze względu na obecność błonnika włączenie ich do diety zwiększy jej sytość, przyczyni się do usprawnienia pracy przewodu pokarmowego i zmniejszy tendencję do zaparć. Co więcej, błonnik pomaga regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi. Nasiona chia to również doskonałe źródło potasu, który pomaga regulować ciśnienie tętnicze krwi. Dostarczają również żelazo, cynk, magnez i wapń.
Nasion szałwii hiszpańskiej nie powinno zabraknąć także w diecie wegetarian i wegan. Dostarczają bowiem białko oraz wapń, niezbędny do zachowania mocnych kości i zębów.
Choć niezwykłe nasionka są wysokokaloryczne (486 kcal w 100 g), nie trzeba rezygnować z nich na diecie redukcyjnej. W połączeniu z wodą pęcznieją i zwiększają swoją objętość. Dzięki temu wypełniają żołądek i dają uczucie sytości. Pomaga to kontrolować apetyt i zmniejszać ochotę na niezdrowe przekąski. Co więcej, nasiona chia można wykorzystać do przygotowania smacznych deserów, które za ich sprawą są zasobniejsze w cenne składniki odżywcze. My proponujemy przepis na pyszne ciasto z nasionami chia i galaretką. Spróbujesz?
Przepis na ciasto z nasionami chia
Składniki (4 porcje):
• 400 ml jogurtu greckiego lekkiego,
• 100 ml mleka 1,5 % tłuszczu,
• 25 g nasion chia,
• 10 g cukru pudru,
• 5 g cukru waniliowego,
• 15 g żelatyny,
• 40 g proszku galaretki truskawkowej bez cukru + 20 g erytrytolu,
• 200 ml wody,
• 100 g malin
Ciasto z nasionami chia – sposób wykonania
1. Galaretkę z erytrytolem rozpuść w gorącej wodzie i odstaw, by ostygła.
2. Mleko zagotuj z cukrem pudrem i waniliowym, a następnie zdejmij z ognia i dodaj żelatynę. Dokładnie ją rozpuścić i odczekaj, aż płyn lekko przestygnie.
3. Jogurt grecki przełóż do miseczki. Dodaj wcześniej przygotowane mleko z żelatyną i zmiksuj na gładką masę lub wymieszaj za pomocą rózgi. Następnie dodaj nasiona chia i ponownie wymieszaj, by równomiernie rozprowadzić je w masie.
4. Masę jogurtową przelej do szklanego naczynia i wstaw do lodówki, by stężała.
5. Gdy masa jogurtowa stężeje posyp ją malinami i polej przestudzoną galaretką.
6. Ponownie wstaw do lodówki, a gdy stężeje podziel na 4 kawałki.
Smacznego!
Nie masz czasu lub ochoty na gotowanie? Nasza dieta pudełkowa pełna jest pysznych fit deserów.