Ciasteczka z nasionami chia to pomysł na smaczną i zdrową przekąskę. Sprawdzą się jako dodatek do kawy lub jogurtu, na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ponieważ są słodkie zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Sprawdzą się również dla osób, które dbają o sylwetkę. Nie zawierają cukru ani niezdrowych tłuszczów, w przeciwieństwie do wielu sklepowych słodyczy. Ich zrobienie zajmuje mało czasu i jest tak proste, że poradzi sobie z tym nawet największy kulinarny laik. Warto też dodać, że są pożywne, sycące i odpowiednie dla wegan.
Spis treści:
- Nasiona chia – źródło cennych składników odżywczych
- Ciasteczka z nasionami chia to zdrowa i pożywna przekąska
- Ciasteczka z nasionami chia – przepis
Nasiona chia – źródło cennych składników odżywczych
Chia, nazywana także szałwią hiszpańską, to roślina pochodząca z Meksyku. Zdrowotne właściwości jej nasion znane były plemionom azteckim już wiele wieków temu. To obok siemienia lnianego jedno z najbogatszych roślinnych źródeł zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Nasiona chia są także zasobne w składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, magnez i cynk. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B i witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem. Nasiona chia są wysokobłonnikowe i wysokobiałkowe. Ze względu na wysoką zawartość białka, warto uwzględnić je w jadłospisie osób, które ograniczają lub nie spożywają mięsa.
Włączenie nasion chia do diety daje szereg korzyści dla zdrowia. Zawarte w nich składniki odżywcze:
- usprawniają pamięć i koncentrację,
- wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci,
- wspierają pracę serca,
- pomagają uregulować poziom cholesterolu we krwi,
- wpływają korzystnie na pracę przewodu pokarmowego,
- zwiększają sytość diety.
Nasiona chia można wykorzystać do przygotowania puddingu, dodać do masy sernika na zimno, a także do koktajli. Sprawdzą się również jako składnik owsianki, kulek mocy czy pieczywa. Nasza propozycja na włączenie ich do diety to przygotowanie domowych ciasteczek z nasionami chia.
Ciasteczka z nasionami chia to zdrowa i pożywna przekąska
Zdrowe domowe wypieki mogą okazać się świetną alternatywą dla sklepowych słodyczy. Polecane są dla osób zmagających się ze zbędnymi kilogramami, które nie mogą oprzeć się pokusie sięgnięcia po coś słodkiego. Nasze ciasteczka, oprócz nasion chia zawierają także mnóstwo innych cennych dla zdrowia składników. Znajdziemy w nich między innymi kakao, płatki owsiane i cynamon. Dzięki dodatkowi suszonych daktyli i bananów są słodkie, a więc usatysfakcjonują nawet największego łakomczucha. Ta pożywna przekąska dostarczy wielu witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sprawdzi się doskonale jako drugie śniadanie lub deser.
Ciasteczka z nasionami chia – przepis
Składniki na ok. 8 sztuk:
- 120 g dojrzałego banana,
- 50 g suszonych daktyli,
- 80 g płatków owsianych górskich, mąki owsianej lub innej pełnoziarnistej,
- 20 g nasion chia,
- 10 g kakao bez cukru,
- 15 ml oleju rzepakowego,
- 3 g proszku do pieczenia,
- 3 g cynamonu,
- kilka kropli aromatu waniliowego.
Wykonanie:
- Daktyle umieść w miseczce. Zalej je wrzątkiem, a naczynie przykryj talerzykiem. Odstaw na kilka minut, aby zmiękły.
- Płatki owsiane zmiel w blenderze na mąkę. Możesz użyć też mąki pełnoziarnistej.
- Banana obierz ze skórki, a potem połam na kawałki i przełóż do miseczki. Dodaj odsączone daktyle i 1-2 łyżki wody z moczenia. Dodaj jeszcze olej i zblenduj składniki na gładką masę.
- Do mokrej masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, nasiona chia, cynamon i aromat. Wymieszaj do połączenia składników.
- Z ciasta uformuj 8 równych ciasteczek. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na ok. 15-20 minut.
Smacznego!
Sprawdź także: Ciasto z nasionami chia - przepis