12.07.2018

Przepis na wegetariańskie spaghetti bolognese

wegetariańskie spaghetti bolognese

W restauracyjnych menu króluje pizza i makarony, ale bardzo popularne jest również calzone, focaccia i rozmaite tarty. Mówiąc o włoskiej kuchni nie sposób zapomnieć także o doskonałych serach, jak mozzarella di Buffala, parmezan, Grana Padano czy ricotta. Cechą charakterystyczną włoskich dań jest ponadto aromatyczna oliwy z oliwek. Dania tej kuchni, choć pyszne i aromatyczne mogą być bardzo wysokokaloryczne, dlatego osoby na diecie redukcyjnej starają się ich unikać. Jednak zamiast rezygnować z ulubionego spaghetti można przygotować jego zdrowszą dietetyczną wersję.


Nasza propozycja to pełnoziarniste spaghetti z wegetariańskim sosem bolognese. Będąc na diecie odchudzającej zalecamy wybór makaronu razowego, ponieważ w porównaniu do tego wykonanego z oczyszczonej mąki pszennej jest bogatszym źródłem błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Zawiera także więcej witamin z grupy B i składników mineralnych m.in. żelaza, potasu i cynku. 

Sprawdź także:  Wegetarianizm – co jeść i czym zastąpić mięso?

Makaron pełnoziarnisty jest odpowiedni dla osób z insuliniopornością i cukrzycą typu 2, gdyż ma niski indeks glikemicznym. Ugotowany al dente jest wolniej trawiony w przewodzie pokarmowy, dzięki czemu zapewnia sytość na dłużej. Ponadto poziom cukru we krwi podnosi się stopniowo, nie gwałtownie, dzięki czemu ma korzystny wpływ na glikemię. 

wegetariańskie spaghetti

Do przygotowania sosu niezbędne są świeże pomidory, będące wartościowym źródłem przeciwutleniaczy (m.in. likopenu), a także potasu. Cebula, czosnek i zioła sprawią, że danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Źródłem sycącego białka jest tofu, a zdrowe tłuszcze zapewni aromatyczna oliwa.

Zobacz również:  Dieta wysokobłonnikowa - zasady, przeciwwskazania, źródła błonnika

Składniki:

  •  60 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti,
  •  pół małej kostki tofu (ok 90 g),
  •  łyżka oliwy z oliwek,
  •  pół szklanki pomidorów krojonych z puszki,
  •  1 ząbek czosnku, 
  •  2-3 pieczarki,
  •  ćwiartka małej cebuli, 
  •  łyżka tartego parmezanu,
  •  przyprawy: pół łyżeczki oregano, pieprz i sól, 
  •  kilka listków świeżej bazylii do ozdoby.

Wykonanie: 
Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w plasterki pieczarki oraz rozkruszone w dłoniach tofu. Smaż ok 5 minut, aż pieczarki będą miękkie. Następnie dodaj pomidory oraz przyprawy. Gotuj sos na małym ogniu mieszając od czasu do czasu do momentu, aż uzyska odpowiednią konsystencję. Gotowy wykładaj na ugotowany makaron. Danie posyp startym serem i udekoruj świeżą bazylią.

Buon appetito!

 

Twarożek ze szczypiorkiem
Przepisy, Porady dietetyka
27.02.2025

Dieta przy zakrzepicy – założenia, wyłączenia i jadłospis

Zakrzepica – a właściwie żylna choroba zakrzepowo-zatorowa i powiązana z nią zatorowość płucna – występuje stosunkowo często. Choć choroba może dotyczyć osób w każdym wieku, z czasem ryzyko znacząco wzrasta. Aby je zmniejszyć, warto utrzymywać prawidłową masę ciała, dbać o regularną aktywność fizyczną i zdrowo się odżywiać. Dowiedz się, jaką dietę przy zakrzepicy żył polecają dietetycy.

Dieta przy zakrzepicy – założenia, wyłączenia i jadłospis
koktajl malinowy
Przepisy, Ciekawostki
26.02.2025

Dieta strukturalna – zasady, możliwe efekty oraz jadłospis

Dieta strukturalna to sposób żywienia mający na celu poprawę zdrowia, redukcję masy ciała i zwiększenie energii poprzez spożywanie odpowiednio skomponowanych posiłków. Jakie są jej dokładne zasady i czy rzeczywiście przynosi oczekiwane efekty?

Dieta strukturalna – zasady, możliwe efekty oraz jadłospis
kanapki z chleba żytniego na zakwasie z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem
Przepisy, Ciekawostki
24.02.2025

Dieta ubogoenergetyczna – zasady, możliwe efekty oraz przykładowe menu

Dieta ubogoenergetyczna jest najczęściej stosowana przez osoby, których celem jest redukcja masy ciała. Często jest również wykorzystywana jako składowa terapii otyłości. Jednak aby przyniosła upragnione efekty, musi być odpowiednio zbilansowana i mieć właściwą kaloryczność. Dowiedz się, jakie są produkty zalecane i przeciwwskazane w diecie ubogoenergetycznej i jak skomponować jadłospis.

Dieta ubogoenergetyczna – zasady, możliwe efekty oraz przykładowe menu

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję