Jeśli szukasz przepisu na smaczną i odżywczą propozycję na lunch lub kolację – przychodzimy z pomocą. Przedstawiamy przepis na aromatyczną sałatkę z pieczonych buraków z serkiem greckim i orzechami włoskimi.
Spis treści:
- Burak
- Orzechy włoskie
- Nasiona słonecznika
- Przepis na sałatkę z pieczonych buraków z serkiem greckim, orzechami włoskimi i pestkami słonecznika
Burak
To znane, łatwo dostępne i stosunkowo tanie warzywo, które stanowi bogactwo cennych dla zdrowia składników odżywczych. Buraki są bogatym źródłem żelaza, magnezu, potasu, kwasu foliowego i witaminy C. Ich regularnie jedzenie poprawia odporność, pomaga regulować ciśnienie tętnicze, obniżyć poziom cholesterolu we krwi i jest polecane przy anemii. Zawarte w burakach barwniki należą do najsilniejszych przeciwutleniaczy, które zwalczają nadmiar wolnych rodników. Dzięki temu spowalniają procesy starzenia organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Więcej na ten temat przeczytasz we wpisie o właściwościach buraków.
Orzechy włoskie
To kolejny produkt, który warto uwzględnić w codziennej diecie. Orzechy włoskie charakteryzują się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, regulują poziom cholesterolu we krwi i zapewniają piękny wygląd cery, włosów i paznokci. Orzechy włoskie są też źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku, a także witaminy E oraz witamin z grupy B. Spożywane regularnie poprawiają pracę mózgu, pamięć i koncentrację. Dodatkowo zawarte w nich przeciwutleniacze zwalczają nadmiar wolnych rodników. Dodanie kilku orzechów włoskich do sałatki znacznie wzbogaci jej smak i zwiększy jej wartość energetyczną. Więcej na ten temat przeczytasz we wpisie o właściwościach orzechów.
Nasiona słonecznika
Nasiona słonecznika stanowią bogate źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wartościowego białka. Dostarczają dużo witaminy E, która określana jest mianem witaminy młodości. Zapewniają też witaminy z grupy B, a ponadto składniki mineralne tj. miedź, mangan, żelazo, cynk i magnez. Ze względu na obecność błonnika pokarmowego regulują pracę przewodu pokarmowego, zapobiegają zaparciom i zmniejszają stężenie „złego” cholesterolu we krwi. Nasiona słonecznika będą doskonałym elementem diet odchudzających, ponieważ dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego i białka zapewniają uczucie sytości.
Sprawdź także:
Białko w diecie - rola, niedobór, nadmiar
Przepis na sałatkę z pieczonych buraków z serkiem greckim, orzechami włoskimi i pestkami słonecznika
Składniki:
Składniki na sałatkę:
- 1 większy upieczony burak – 200 g
- ser feta o obniżonej zawartości tłuszczów – 40 g
- duża garść rukoli – 30 g
- 2 połówki orzecha włoskiego – 6 g
- łyżeczka nasion słonecznika – 5 g
- ćwiartka małej cebuli czerwonej – 20 g.
Składniki na sos:
- łyżeczka octu balsamicznego – 3 g
- płaska łyżeczka miodu – 5 g
- łyżeczka soku z cytryny – 5 g
- łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g
- kilka listków świeżej mięty.
Wykonanie:
- Rukolę umyj i osusz, a następnie rozrzuć na talerzu.
- Upieczonego buraka oraz ser feta pokrój w kostkę, a czerwoną cebulę w piórka. Następnie rozrzuć je równomiernie na rukoli.
- Rozkruszone orzechy i nasiona słonecznika należy podprażyć krótko na patelni i dodać do sałatki.
- Z octu balsamicznego, miodu, soku z cytryny i oliwy przygotuj dressing, a następnie polej nią sałatkę.
- Jeśli wolisz, składniki możesz dokładnie wymieszać. Posiłek na koniec udekoruj listkami świeżej mięty, które dodatkowo wzbogacą jej smak.
Smacznego!