Jesień nieodłącznie kojarzy się nam z zapachem cynamonu, goździków, kardamonu i gałki muszkatołowej. Coraz dłuższe i chłodniejsze wieczory sprzyjają spędzaniu czasu w kuchni, na przygotowywaniu domowych wypieków. Częściej niż latem mamy także ochotę na słodkie i sycące desery, a to może okazać się zgubne dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami. Jednak, nawet będąc na diecie redukcyjnej, wcale nie trzeba rezygnować z tych małych jesiennych przyjemności. Zdrowsze odpowiedniki popularnych ciast są nie tylko mniej kaloryczne, lecz także mogą dostarczyć nam wielu niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów. Nasza propozycja to pomidorowy piernik wegański. Tak samo pyszny, wilgotny i aromatyczny jak tradycyjny, jednak znacznie zdrowszy. Obecność pomidorów wśród składników może Cię nieco zaskoczyć, ale nie zrażaj się – po upieczeniu ich smak w ogóle nie będzie wyczuwalny! Ten składnik sprawi natomiast, że piernik będzie miał piękny, miedziany kolor i wyjątkową, delikatną konsystencję. Będzie też bogatszy w potas i likopen, czyli silny antyoksydant.
Spis treści:
- Przyprawa do piernika
- Pomidorowy piernik wegański
Przyprawa do piernika
Jej aromat uwielbia chyba każdy. To mieszanka wielu rozgrzewających przypraw o wyjątkowych właściwościach:
- cynamon działa antybakteryjnie i chroni przed rozwojem nowotworów,
- kardamon wzmacnia odporność i pobudza trawienie,
- imbir rozgrzewa i poprawia koncentrację,
- goździki wspomagają pracę wątroby,
- gałka muszkatołowa działa przeciwzapalnie,
- a czarny pieprz przyspiesza przemianę materii.
Przyprawę do piernika w bardzo prosty sposób możesz przygotować samodzielnie. Jeśli jednak wolisz kupić już gotową, zwróć uwagę na jej skład i wybierz tę, która zawiera tylko przyprawy, bez dodanego cukru i mąki – jej smak i aromat będą o wiele bardziej intensywne. Możesz wykorzystywać ją nie tylko do ciast, lecz także do kawy, herbaty, owsianek i koktajli.
Sprawdź także:
Zamienniki cukru. Poznaj te najzdrowsze!
Pomidorowy piernik wegański
Składniki:
- 250 g mąki gryczanej,
- 200 g pomidorów pelati z puszki,
- 1 banan,
- 50 g erytrytolu,
- 40 g kakao,
- 10 g przyprawy do piernika,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 20 ml oleju rzepakowego.
Wykonanie:
- W naczyniu blendera umieść pomidory, banana i olej, a następnie zblenduj składniki do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
- W oddzielnej misce umieść suche składniki: przesianą przez sitko mąkę gryczaną, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i erytrytol. Wymieszaj.
- Do sypkich składników dolej mokre i wszystko dokładnie wymieszaj. Otrzymaną masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki do mniej więcej ¾ jej wysokości – jeśli będzie jej zbyt dużo, ciasto może mieć problemy z wyrośnięciem.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i pieczemy przez około 45-55 minut, a następnie zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Opcjonalnie, ostudzone ciasto możesz przekroić na pół i posmarować powidłami lub ulubionym dżemem, a wierzch udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Zobacz też:
Dieta redukcyjna - zasady, co jeść, a czego unikać?
Smacznego!