Czarna fasola to niepozorna roślina, która kryje w sobie wiele cennych składników. Warto wprowadzić ją do diety z uwagi na wysoką zawartość białka oraz błonnika. O tym jak ważne jest spożycie odpowiednio dużej ilości błonnika przeczytacie w naszym artykule: rola błonnika w diecie. Spożycie białka ma dużą wagę w diecie odchudzającej, zapewnia bowiem uczucie sytości oraz pobudza metabolizm.
Spis treści:
- Czarna fasola – błonnik, białko i nie tylko
- Twaróg – mnóstwo białka, niewiele kalorii
- Suszone pomidory – przeciwutleniacze i witaminy
Czarna fasola – błonnik, białko i nie tylko
Czarna fasola to niepozorna roślina, która kryje w sobie wiele cennych składników. Warto wprowadzić ją do diety z uwagi na wysoką zawartość białka oraz błonnika. O tym jak ważne jest spożycie odpowiednio dużej ilości błonnika przeczytacie w naszym artykule: rola błonnika w diecie. Spożycie białka ma dużą wagę w diecie odchudzającej, zapewnia bowiem uczucie sytości oraz pobudza metabolizm.
Dowiedz się więcej:
Dieta wysokobłonnikowa - zasady, przeciwwskazania, źródła błonnika
Czarna fasola to również bogactwo witamin i minerałów. Między innymi wapnia, żelaza, manganu, kwasu foliowego witamin A i B6. Produkt ten wyróżnia się też zawartością flawonoidów o właściwościach antyoksydacyjnych. Jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.
Zobacz również:
Właściwości warzyw strączkowych
Ze względu na taki skład czarna fasola bardzo dobrze wpływa na układ trawienny, metabolizm oraz poziom cholesterolu.
Twaróg – mnóstwo białka, niewiele kalorii
Kolejnym składnikiem naszej pasty jest twaróg. Warto zauważyć, że jest to produkt niskoenergetyczny o wysokiej zawartości białka. Dodatkowo wzbogaca potrawę o witaminy B2 i B12, wapń, fosfor oraz cynk.
Sprawdź także:
Białko w diecie - rola, niedobór, nadmiar
Suszone pomidory – przeciwutleniacze i witaminy
Dopełnienie składu potrawy stanowią suszone pomidory. Wzbogacają nie tylko smak ale również wartość odżywczą naszej pasty. Są bogatym źródłem likopenu, silnego przeciwutleniacza działającego przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Witamina E zawarta w suszonych pomidorach wraz z likopenem bardzo dobrze wpływa na kondycję skóry i oczu. Witamina B3 wspomaga zaś regulację metabolizmu cukrów.
Jak widać taka pasta to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Wysoka zawartość białka i błonnika przemawiają za wprowadzeniem jej do diety redukcyjnej. Zatem do dzieła!
Składniki: (4 porcje)
- czarna fasola: 200 g
- twaróg chudy: 120 g
- suszone pomidory: 80 g
- olej: 12 g
- sok z cytryny: 40 g
- tymianek: 4 g
- cebula: 20 g
- czosnek: 4 g
- sól
Wykonanie: Fasolę namaczamy (najlepiej jest zostawić ją na noc). Odlewamy wodę i gotujemy w świeżej z niewielkim dodatkiem soli, przez ok 30 / 40 minut. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Cebulę szklimy na oleju. Ostudzoną fasolę, twaróg, suszone pomidory, zeszkloną cebulę, czosnek, sok z cytryny oraz tymianek blendujemy na gładką masę i gotowe