Dla wielu osób najtrudniejszym wyzwaniem podczas odchudzania okazuje się ograniczenie spożywania słodyczy. Jedzenie deseru to nawyk, którego często bardzo trudno jest się pozbyć. Jednak, nawet jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, albo po prostu pragniesz zdrowo się odżywiać, nie musisz zupełnie rezygnować z ulubionych łakoci. Zamiast nich w bardzo prosty sposób możesz przygotować znacznie zdrowsze przysmaki. Nasza propozycja to intensywnie kakaowe ciasto jaglane, które nie tylko zawiera znacznie mniej kalorii niż tradycyjne ciasta czekoladowe, lecz także dostarcza mnóstwa cennych dla zdrowia składników odżywczych. Sprawdzi się świetnie na przykład jako śniadanie, przekąska w ciągu dnia lub podwieczorek.
Spis treści:
- Kasza jaglana
- Gorzka czekolada
- Orzechy laskowe
Kasza jaglana
Kasza jaglana, znana również jako proso, jest jedną z najstarszych i najbogatszych odżywczo kasz. Stanowi doskonałe źródło witamin z grupy B i witaminy E, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu. Zawiera także sód, mangan, cynk i miedź. To zboże charakteryzuje się działaniem zasadotwórczym, a co za tym idzie pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Zawiera też krzemionkę, dzięki której łagodzi zmiany trądzikowe i pozytywnie wpływa na stan skóry. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu, dlatego bezpiecznie mogą sięgać po nią osoby zmagające się z problemami ze strony układu pokarmowego oraz chorzy na celiakię, bądź osoby z nietolerancją glutenu.
Sprawdź także:
Kasza jaglana - właściwości kaszy jaglanej
Gorzka czekolada
Kakao to prawdziwa kopalnia przeciwutleniaczy, głównie polifenoli, które spowalniają proces starzenia organizmu, a także zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Poprawia pamięć, obniża prawdopodobieństwo wystąpienia choroby wieńcowej serca, udaru mózgu i nadciśnienia tętniczego, łagodzi stres i poprawia nastrój. Jest także naturalnym afrodyzjakiem, a jego prozdrowotne właściwości znały i doceniały już ludy prekolumbijskie. Im wyższa zawartość kakao w czekoladzie, tym lepiej – robiąc zakupy postaraj się wybrać tę, która zawiera go przynajmniej 75%.
Zobacz również:
Czekolada – ile ma kalorii? Światowy Dzień Czekolady okiem dietetyka
Orzechy laskowe
Podobnie jak inne orzechy, owoce leszczyny charakteryzują się sporą zawartością zdrowych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Orzechy laskowe są także bogatym źródłem witaminy E, nazywanej witaminą młodości i płodności oraz potasu, wapnia i fosforu. Ich regularne spożywanie zapewni prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspomoże pamięć i koncentrację, pozytywnie wpłynie na stan skóry, włosów i paznokci i obniży ciśnienie krwi. Dodatkowo, orzechy laskowe dostarczą nam sporo błonnika, który wspiera funkcjonowanie układu trawiennego, sprawia, że szybciej czujemy się syci.
Składniki:
- kasza jaglana – 125 g
- jajko – 1 szt.
- mleko – 250 g
- cukier waniliowy – 10 g
- masło – 5 g
- soda oczyszczona – 5 g
- gorzka czekolada – 15 g
- żurawina suszona – 10 g
- orzechy laskowe – 10 g
Wykonanie:
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy we wrzątku – to pomoże pozbyć się charakterystycznej dla tego zboża goryczki. W rondelku podgrzewamy mleko, wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż zrobi się całkiem miękka. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę i masło i lekko przestudzone dodajemy do kaszy wraz z roztrzepanym widelcem jajkiem. Dosypujemy sodę oczyszczoną i cukier wanilinowy. Wszystko blendujemy na gładką, jednolitą masę, do której następnie dorzucamy suszoną żurawinę i posiekane orzechy laskowe. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.