Nawyków żywieniowych uczymy się od najmłodszych lat, od naszych rodziców i osób z najbliższego otoczenia. Jeśli zależy Ci na tym, by Twoja pociecha jadła zdrowe, pełnowartościowe posiłki, zrobisz najlepiej również odżywiając się w ten sposób. Staraj się wybierać naturalne i świeże produkty, eksperymentuj w kuchni i odkrywaj nowe połączenia smaków. Dobrym pomysłem może okazać się też wprowadzenie rutyny i wspólne zasiadanie do stołu o stałych porach.
Spis treści:
- Bądź przykładem
- Pobudź swoją kreatywność
- Blender – Twój sojusznik
- Wspólne gotowanie
- Nic na siłę
Bądź przykładem
Nawyków żywieniowych uczymy się od najmłodszych lat, od naszych rodziców i osób z najbliższego otoczenia. Jeśli zależy Ci na tym, by Twoja pociecha jadła zdrowe, pełnowartościowe posiłki, zrobisz najlepiej również odżywiając się w ten sposób. Staraj się wybierać naturalne i świeże produkty, eksperymentuj w kuchni i odkrywaj nowe połączenia smaków. Dobrym pomysłem może okazać się też wprowadzenie rutyny i wspólne zasiadanie do stołu o stałych porach.
Pobudź swoją kreatywność
Przeprowadzone w amerykańskich szkołach badanie dowiodło, że danie „kosmiczna marchewka” smakuje znacznie lepiej niż „gotowana marchew”, chociaż nie różniły się one niczym oprócz nazwy. Swojemu niejadkowi możesz zaserwować na obiad „zielone korony egzotycznych drzew” zamiast brokułów, „magiczne półksiężyce” zamiast pieczonych ziemniaków czy „księżniczkowy krem” zamiast chłodnika z botwinki. Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia!
Dowiedz się więcej: Pomysły na dietetyczne desery - ciasta, babeczki, placuszki
Blender – Twój sojusznik
Warzywa w zupach i sosach łatwo przemycisz blendując je na gładki krem. Zupa krem ze słodkich ziemniaków i czerwonej soczewicy, pomidorowo-paprykowa, brokułowa czy dyniowa z pewnością znajdą wielu miłośników. Żeby ich konsystencja stała się bardziej aksamitna, możesz dodać do nich trochę gęstego mleczka kokosowego. Grzanki czy prażone pestki słonecznika będą doskonałym, chrupiącym dodatkiem.
Niezbędne w zbilansowanej diecie warzywa możesz dodawać także do smoothie. Zblenduj szpinak, z cytryną i dojrzałą gruszką, albo marchewkę z bananem i sokiem jabłkowym. W ten sposób koktajle zyskają piękny, intensywny kolor i mnóstwo cennych dla zdrowia witamin i minerałów.
Sprawdź także: Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw?
Wspólne gotowanie
Wspólne przygotowywanie posiłków może stanowić doskonałą zabawę i świetną okazję do nauki smaków. Twoje dziecko z dużym prawdopodobieństwem chętniej zje owsiankę, jeśli wcześniej samodzielnie będzie mogło dosypać do niej owoce czy orzechy. Podczas gotowania staraj się zwracać uwagę malucha na kolor, teksturę i kształt poszczególnych składników i zachęcaj go do próbowania każdego z nich. To pozwoli mu się oswoić z nowymi smakami i zmotywuje do zjedzenia przygotowanego w ten sposób obiadu.
Nic na siłę
Prawdopodobnie każdy z nas ma potrawę, za której smakiem nie przepada. Jeśli Twoje dziecko nie chce jeść tylko niektórych, wybranych produktów, nie zmuszaj go do tego. Zamiast tego poszukaj innych, o podobnych dla zdrowia właściwościach. Czasem wystarczy tylko przyprawić je w inny sposób lub połączyć z nowymi dodatkami, a smak ulegnie całkowitej zmianie, dlatego warto eksperymentować!
Zobacz również: Czym jest piramida zdrowego żywienia i jakie są jej zasady?
Zachęcenie najmłodszych do zjadania zdrowych posiłków może okazać się nie lada wyzwaniem. Kluczową rolę ma tutaj przykład, jaki dają rodzice, stopniowa i konsekwentna nauka nowych smaków i cierpliwość. Czasem jednak trzeba użyć sztuczek – blendowanie zup na gładkie kremy, i przemycanie w nich jak największej ilości warzyw, wymyślanie kreatywnych nazw potraw czy układanie z nich wzorów na talerzu.