13.09.2019

Jadalne kwiaty – jak wykorzystać je w kuchni?

jadalne kwiaty

Jadalne kwiaty często spotykamy w eleganckich restauracjach jako dekoracja wykwintnych dań. Nie każdy jednak wie, że łatwo można wykorzystać je także w domowych warunkach. Nie tylko pięknie wyglądają i stanowią niepowtarzalną ozdobę talerza, lecz także posiadają szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Z tego artykułu dowiesz się, które kwiaty są jadalne oraz w jaki sposób je podawać.

Jadalne kwiaty

Kwiaty jadamy znacznie częściej, niż mogłoby się wydawać – kalafior, brokuły i karczochy przecież także nimi są! Chociaż często nie zdajemy sobie z tego sprawy, jeszcze więcej jadalnych kwiatów możemy spotkać na łąkach i w przydomowych ogródkach.

Stokrotka pospolita: będzie doskonałym dodatkiem do lekkiej warzywnej sałatki, oryginalną dekoracją tortu lub ciekawym urozmaiceniem owsianki. Mniejsze kwiaty jada się w całości, natomiast z większych – tylko płatki. Stokrotka wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego, a także wykorzystywana jest w profilaktyce miażdżycy i w terapii nadciśnienia tętniczego.

Kwiaty cukinii: ten powszechnie znany i lubiany we Włoszech przysmak cieszy się coraz większą popularnością także w Polsce. Kwiaty cukinii najczęściej podaje się smażone, w panierce z białka jaja, bułki tartej i parmezanu. Smakują doskonale także podsmażone na maśle, faszerowane serkiem ricotta z odrobiną delikatnego miodu.

Mniszek lekarski: powszechnie uznawany za chwast, który można spotkać na wszystkich łąkach, w ogródkach, a nawet na miejskich trawnikach, mniszek lekarski posiada szereg dobroczynnych dla zdrowia właściwości. Działa przeciwcukrzycowo i moczopędnie, poprawia odporność, zapewnia piękny wygląd skóry i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Kwiaty mniszka lekarskiego można dodawać do sałatek lub przygotowywać z nich syropy i nalewki.

Sprawdź także: Pomysły na dietetyczne desery - ciasta, babeczki, placuszki

kwiaty jadalne

Lawenda wąskolistna: to nie tylko skuteczny odstraszacz moli i piękna dekoracja wnętrza. Kwiaty lawendy nadadzą niepowtarzalnego aromatu słodkim wypiekom. Można dodawać je do ciasteczek, tortów i kremów, a także do wody mineralnej, żeby nieco urozmaicić jej smak.

Nasturcja: jej kwiaty mają intensywnie żółty lub pomarańczowy kolor i ostry, przypominający rzeżuchę smak. Sprawdzą się idealnie jako składnik lekkich sałatek.

Nagietek lekarski: to kolejna roślina, której właściwości były wykorzystywane od wieków w medycynie ludowej. Kwiaty nagietka będą pysznym dodatkiem do zup, sosów i sałatek. Można użyć ich także do barwienia ryżu, masła i serów, którym nadaje piękny złocisty kolor.

Bratek ogrodowy: występuje w niezliczonych kombinacjach barw. Jego kwiaty mają aksamitny połysk, lekki zapach i delikatny smak. Zazwyczaj wykorzystywane są jako składnik sałatek. Idealnie komponują się z serami i mogą stanowić przepiękną dekorację ciast.

Zobacz również: Owsianka - dlaczego warto ją jeść?

Jedzenie kwiatów nie leży w strefie komfortu wielu z nas. Warto jednak przełamać się i spróbować dodać je do warzywnej sałatki lub ozdobić nimi tort. Nie tylko atrakcyjnie wyglądają, lecz mogą także wzbogacić nasze dania o wyjątkowy smak i aromat, a przy tym mają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości.

 

Śniadanie w diecie przy boreliozie
Przepisy, Porady dietetyka
29.01.2025

Dieta przy boreliozie – co można jeść a czego lepiej unikać?

Borelioza jest groźną chorobą zakaźną przenoszoną przez kleszcze i może objawiać się na różne sposoby, a symptomy mogą zmieniać się w zależności od stadium. Oprócz stosowania leków na przebieg choroby może wpłynąć odżywianie. Sprawdź, jaka dieta przy boreliozie sprawdzi się najlepiej i co jeść przy boreliozie.

Dieta przy boreliozie – co można jeść a czego lepiej unikać?
Kanapki z hummusem jajkiem ogórkiem i papryką
Przepisy, Porady dietetyka
28.01.2025

Dieta przedcukrzycowa – z czego powinien składać się jadłospis osoby w stanie przedcukrzycowym?

Cukrzyca jest często określana pierwszą niezakaźną pandemią świata. Skala problemu jest bardzo duża. Już w momencie, kiedy pojawiają się pierwsze symptomy rozwoju schorzenia, warto zadbać o odpowiednie leczenie stanu przedcukrzycowego. Polega ono przede wszystkim na zmianie stylu życia. Dowiedz się, co jeść w stanie przedcukrzycowym i jaka dieta dla stanu przedcukrzycowego jest zalecana przez dietetyków.

Dieta przedcukrzycowa – z czego powinien składać się jadłospis osoby w stanie przedcukrzycowym?
Bułka wieloziarnista z ogórkiem i pomidorem
Porady dietetyka
27.01.2025

Dieta przed ciążą – czyli jak powinna odżywiać się przyszła mama?

Wiemy, iż styl życia obojga rodziców i ich nawyki żywieniowe w istotnym stopniu wpływają nie tylko na przebieg ciąży i połogu, ale i na zdrowie dziecka przez całe życie. Ważne jest zatem nie tylko odpowiednie żywienie i suplementacja w czasie ciąży, ale i dieta przed zajściem w ciąże. Poznaj porady dietetyka dotyczące tego, jak przygotować się na ciążę i sprawdź, jak powinna wyglądać dieta dla planujących ciążę kobiet.

Dieta przed ciążą – czyli jak powinna odżywiać się przyszła mama?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję