15.06.2024

Dlaczego dieta wysokobiałkowa w chorobie jest tak ważna?

posiłek wysokobiałkowy (chude mięso, warzywa, ziemniaki)

Łatwostrawna dieta bogatobiałkowa jest stosowana w rekonwalescencji oraz terapii wielu chorób. Leczenie dietą nie sprawdzi się jednak u wszystkich. Dla kogo dieta wysokobiałkowa jest zalecana? Głównie dla osób po operacjach i w stanie wycieńczenia oraz chorych na raka. Dieta wysokobiałkowa dla pacjentów ze specyficznymi potrzebami musi być zbilansowana. Przepisy diety wysokobiałkowej dla chorych muszą uwzględniać odpowiednią ilość protein i innych składników mineralnych.

Spis treści:

  1. Na czym polega dieta wysokobiałkowa dla chorych?
  2. Dlaczego białko w chorobie jest tak ważne?
  3. Dieta wysokobiałkowa w chorobie – produkty zalecane i niezalecane

Na czym polega dieta wysokobiałkowa dla chorych?

Dieta wysokobiałkowa (nazywana także lekkostrawną dietą bogatobiałkową) ma na celu zapewnienie odpowiedniej ilości i jakości białka w diecie, co jest istotne dla osób w różnych stanach chorobowych czy w okresach rekonwalescencji po operacjach, a także u osób z infekcjami przebiegającymi z gorączką, z oparzeniami, urazami, w stanie wyniszczenia, w podeszłym wieku czy chorych na raka. Dieta wysokobiałkowa powinna również dostarczyć odpowiednią ilość witamin i minerałów, tak by nie doprowadzać do niedoborów żywieniowych.

posiłek wysokobiałkowy (filet z piersi kruczaka, ziemniaki, warzywa)

Należy pamiętać, że dieta dla chorych na raka czy osób zmagających się z innymi schorzeniami musi być dopasowana do stanu zdrowia i potrzeb konkretnego pacjenta. Należy zatem obliczyć indywidualnie zapotrzebowanie energetyczne i dopiero wtedy określić ilość makroskładników: białek, tłuszczu i węglowodanów.

Zwykle w diecie bogatobiałkowej białko zwiększa się do 2 g/kg masy ciała, a w skrajnych przypadkach, np. przy rozległych oparzeniach, nawet do 3 g/kg masy ciała i więcej (nawet do 150 g/dobę). Węglowodany w diecie bogatobiałkowej zwykle pokrywają 50–55% całkowitej wartości energetycznej diety, natomiast tłuszcze 25–30%1.

Dla chorych na diecie wysokobiałkowej znaczenie ma też odpowiednia technika przygotowania potraw. Zaleca się gotowanie w wodzie, na parze, w naczyniach bez wody, a także pieczenie w folii, pergaminie czy naczyniach ceramicznych. W celu wzbogacenia diety w białko do potraw dodaje się np. mleko w proszku, jogurty wysokobiałkowe czy białko jaja kurzego.

jogurt wysokobiałkowy w misce

Sprawdź także: Dieta Dukana – na czym polega? Czy jest bezpieczna dla zdrowia?

Dlaczego białko w chorobie jest tak ważne?

Białko w diecie potrzebne jest do budowy i odbudowy ciał odpornościowych, enzymów, hormonów czy białek osocza. Dieta bogatobiałkowa jest zatem bardzo istotna, ponieważ pozwala powrócić do zdrowia po operacji, zmniejsza ryzyko powikłań i zapobiega utracie beztłuszczowej masy ciała.

Należy pamiętać, że w każdym przypadku niezwykle ważne jest, aby bogatobiałkowa dieta lekkostrawna miała odpowiednią wartość kaloryczną – dostosowaną do indywidualnych potrzeb chorego. W innym wypadku białko zostanie wykorzystane do celów energetycznych.

Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie zdrowych i prawidłowo zbilansowanych posiłków dieta pudełkowa może okazać się idealnym rozwiązaniem.

posiłek wysokobiałkowy z cateringu dietetycznego

Sprawdź także: „Dieta cud” – czy istnieje?

Dieta wysokobiałkowa w chorobie – produkty zalecane i niezalecane

Poniżej przedstawiamy produkty zalecane i niezalecane w diecie wysokobiałkowej dla chorych.

Dieta bogatobiałkowa – produkty zalecane:

  • młode warzywa, marchew, dynia, kabaczek, patisony, buraki, seler, pietruszka, pomidory bez skórki, szparagi,
  • dojrzałe i soczyste owoce, owoce jagodowe, winogrona bez pestek, owoce cytrusowe, owoce dzikiej róży, brzoskwinie, banany, jabłka,
  • gotowane i pieczone ziemniaki,
  • pieczywo pszenne, sucharki, bułki pszenne, biszkopty, pieczywo półcukiernicze, pieczywo drożdżowe, kasza manna, kasza jęczmienna, kasza krakowska, biały ryż, drobne makarony,
  • chude gatunki mięs: chuda cielęcina, królik, kurczak, indyk, chude gatunki wędlin,
  • chude ryby: dorsz, pstrąg, szczupak, sandacz, morszczuk, mintaj,
  • mleko 0,5-2% tłuszczu, jogurt, kefir, maślanka,
  • masło, oleje roślinne,
  • słaba herbata i słaba kawa,
  • napoje owocowe, soki warzywne, soki warzywno-owocowe, napoje warzywno-owocowe z mlekiem, koktajle mleczno-owocowe.

chuda ryba, warzywa, jajka na stole

Chorzy ze szczególnymi potrzebami powinni dowiedzieć się więcej o tym, czy mięso jest zdrowe i po jakie gatunki mogą sięgać. Dla większości niewskazane jest czerwone mięso, ale nawet chudy drób czy cielęcina mogą okazać się niezdrowe, jeśli nie pochodzą z certyfikowanych hodowli, w których nie stosuje się antybiotyków i chemicznych odżywek.

Dieta bogatobiałkowa – produkty niezalecane:

  • warzywa kapustne, cebulowe, czosnek, nasiona roślin strączkowych, papryka, brukiew, rzodkiewka,
  • wszystkie niedojrzałe owoce, gruszki, czereśnie, daktyle, owoce suszone, owoce marynowane,
  • smażone na tłuszczu ziemniaki, frytki,
  • pieczywo żytnie, pieczywo pełnoziarniste, pieczywo chrupkie żytnie, gruboziarniste kasze (np. pęczak, gryczana), pełnoziarniste makarony, brązowy ryż,
  • tłuste mięso: wieprzowina, baranina, gęś, kaczka,
  • tłuste ryby: węgorz, karp, halibuty, jesiotr, sum,
  • tłuste sery, sery podpuszczkowe, sery topione, ser żółty, ser typu feta,
  • tłuste wędliny, salcesony, pasztety,
  • smalec, łój, słonina, boczek, margaryny twarde,
  • orzechy, nasiona, pestki,
  • kakao, czekolada,
  • tłuste ciasta i desery,
  • woda gazowana, napoje gazowane, napoje energetyczne,
  • alkohol,
  • ostre przyprawy.

Bibliografia:

  1. Cibrowoska H., Ciborowski A. Dietetyka., Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2020

 

Twarożek ze szczypiorkiem
Przepisy, Porady dietetyka
27.02.2025

Dieta przy zakrzepicy – założenia, wyłączenia i jadłospis

Zakrzepica – a właściwie żylna choroba zakrzepowo-zatorowa i powiązana z nią zatorowość płucna – występuje stosunkowo często. Choć choroba może dotyczyć osób w każdym wieku, z czasem ryzyko znacząco wzrasta. Aby je zmniejszyć, warto utrzymywać prawidłową masę ciała, dbać o regularną aktywność fizyczną i zdrowo się odżywiać. Dowiedz się, jaką dietę przy zakrzepicy żył polecają dietetycy.

Dieta przy zakrzepicy – założenia, wyłączenia i jadłospis
koktajl malinowy
Przepisy, Ciekawostki
26.02.2025

Dieta strukturalna – zasady, możliwe efekty oraz jadłospis

Dieta strukturalna to sposób żywienia mający na celu poprawę zdrowia, redukcję masy ciała i zwiększenie energii poprzez spożywanie odpowiednio skomponowanych posiłków. Jakie są jej dokładne zasady i czy rzeczywiście przynosi oczekiwane efekty?

Dieta strukturalna – zasady, możliwe efekty oraz jadłospis
kanapki z chleba żytniego na zakwasie z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem
Przepisy, Ciekawostki
24.02.2025

Dieta ubogoenergetyczna – zasady, możliwe efekty oraz przykładowe menu

Dieta ubogoenergetyczna jest najczęściej stosowana przez osoby, których celem jest redukcja masy ciała. Często jest również wykorzystywana jako składowa terapii otyłości. Jednak aby przyniosła upragnione efekty, musi być odpowiednio zbilansowana i mieć właściwą kaloryczność. Dowiedz się, jakie są produkty zalecane i przeciwwskazane w diecie ubogoenergetycznej i jak skomponować jadłospis.

Dieta ubogoenergetyczna – zasady, możliwe efekty oraz przykładowe menu

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję