Jeśli uwielbiasz pieczywo, makarony, ziemniaki i inne produkty węglowodanowe to pewnie zainteresuje Cię, dieta wysokowęglowodanowa może być idealna dla Ciebie. Zapoznaj się z poniższym artykułem, w którym wyjaśniamy, co należy do węglowodanów, w jakim jedzeniu są węglowodany, przedstawimy także co jeść na diecie węglowodanowej i jak może wyglądać przykładowy jadłospis diety węglowodanowej.
Spis treści:
- Jakie znaczenie mają węglowodany w diecie?
- Zasady i typy diety węglowodanowej
- Dieta węglowodanowa – wskazane i niewskazane produkty spożywcze
- Jakich efektów po zastosowaniu diety węglowodanowej możemy oczekiwać?
- Diety węglowodanowe w sporcie
- Węglowodany a odchudzanie
- Dieta węglowodanowa – przykładowy jadłospis
Jakie znaczenie mają węglowodany w diecie?
Węglowodany pełnią wiele funkcji w organizmie człowieka, ale przede wszystkim stanowią źródło łatwo przyswajalnej energii i obok białek i tłuszczów są jednym z trzech podstawowych składników odżywczych.
Głównym produktem trawienia węglowodanów oraz głównym cukrem krążącym we krwi jest glukoza. Utrzymywanie jej stałego poziomu we krwi jest konieczne z uwagi na potrzebę ciągłego zaopatrywania w nią m.in.: mózgowia czy czerwonych krwinek, które nie mogą korzystać z innych źródeł energii. Glukoza stanowi także substrat energetyczny dla mięśni, wątroby, serca, nerek i jelit, a jej zapasy gromadzone są w wątrobie i w mięśniach pod postacią glikogenu. Węglowodany mogą być także wykorzystane do syntezy aminokwasów np. alaniny, kwasy glutaminowego, glicyny, histydyny czy proliny1.
Węglowodany występują głównie w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego. Z biochemicznego punktu widzenia węglowodany w diecie możemy podzielić na:
- Monosacharydy – określane jako cukry proste, zawierające od trzech do siedmiu atomów węgla w cząsteczce. Najważniejsze z nich to: heksozy, do których należą; glukoza, fruktoza, galaktoza i mannoza oraz pentozy, do których należą m.in.: ryboza, deoksyryboza, arabinoza i ksyloza.
- Polisacharydy – określane jako cukry złożone, wielocukry. Są to : disacharydy (np. sacharoza, laktoza, maltoza), oligosacharydy (np. rafinoza, stachioza, maltodekstryny) i polisacharydy (np. glikogen, pektyny, hemiceluloza, skrobia, celuloza, gumy)2.
Sprawdź także: Rola węglowodanów w diecie
Zasady i typy diety węglowodanowej
Dieta węglowodanowa – określana też jako dieta wysokowęglowodanowa – to sposób odżywiania się, w którym głównym źródłem energii są węglowodany. Nie ma uniwersalnej definicji dotyczącej ilości węglowodanów. Tzw. węgle w diecie zwykle stanowią 45-65% dziennego zapotrzebowania energetycznego, a w prawidłowo skomponowanej diecie udział cukrów prostych nie powinien przekraczać 10% wartości energetycznej diety.
Można wyróżnić kilka rodzajów diet węglowodanowych, są to np.:
- dieta wysokowęglowodanowa – węglowodany stanowią ponad 65% całkowitej wartości energetycznej diety,
- dieta o umiarkowanej zawartości węglowodanów – węglowodany stanowią 26–44% całkowitej wartości energetycznej diety,
- dieta o niskiej zawartości zawartość węglowodanów – zawiera mniej niż 130 g węglowodanów na dzień (co stanowi 26% wartości energii w diecie 2000 kalorii),
- dieta bardzo niskowęglowodanowa – uwzględnia 20–50 g węglowodanów na dzień lub 5–15% całkowitej wartości energetycznej diety3.
Dieta węglowodanowa – wskazane i niewskazane produkty spożywcze
Nie ma uniwersalnych zasad odnoszących się do produktów zalecanych i niezalecanych na diecie węglowodanowej. Wskazane będą produkty, które ogólnie są zalecane w zwyczajowej diecie, czyli:
- pełnoziarniste produkty zbożowe: ryż brązowy, gruboziarniste kasze np. kasza gryczana, kasza pęczak; quinoa, płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, chleb graham,
- warzywa,
- owoce,
- nasiona roślin strączkowych np.: ciecierzyca, fasola, groch, soczewica,
- chude mięso, ryby i owoce morza,
- jaja,
- orzechy,
- pestki i nasiona,
- mleko i produkty mleczne,
- tłuszcze, np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany.
Chociaż zdania na temat tego, czy mięso jest zdrowe, są podzielone, zazwyczaj uwzględnia się w niedużych ilościach chude gatunki z ekologicznych hodowli. Bardzo istotna jest także rola ryb w diecie – głównie chudych, najlepiej z ekologicznych łowisk.
Z kolei wśród produktów niezalecanych są:
- słodycze, słodkie i słone wyroby cukiernicze,
- tłuste gatunki mięs, przetwory mięsne,
- fast foody,
- produkty wysokoprzetworzone,
- dosładzane napoje, soki, napoje gazowane,
- alkohol.
Racjonalny model odżywiania dopuszcza alkohol na diecie, ale w minimalnych ilościach i tylko okazjonalnie.
To, jakich efektów można się spodziewać po zastosowaniu diety węglowodanowej, zależy od wielu czynników, m.in. od całkowitej energetyczności diety, rozkładu poszczególnych makroskładników w diecie czy poziomu aktywności fizycznej. Odpowiednio zbilansowana dieta wysokowęglowodanowa może być zdrowa i dostarczać wszystkie niezbędne witaminy i składniki mineralne.
Diety węglowodanowe są często stosowane przez osoby aktywne fizycznie. Zalecana ilość węglowodanów, które stanowią główne źródło energii dla pracujących mięśni, zależy od rodzaju i intensywności treningu oraz cech indywidualnych danego sportowca. Spożywanie węglowodanów bezpośrednio po zakończeniu aktywności fizycznej jest kluczowe, ponieważ zwiększa tempo odbudowy glikogenu mięśniowego, który jest wykorzystywany w procesach metabolicznych – zarówno beztlenowych, jak i tlenowych. Wyczerpanie jego zapasów może być przyczyną powstawania zmęczenia obwodowego podczas długiego wysiłku.
Dieta węglowodanowa na redukcję może przynosić efekty i pomóc w obniżaniu masy ciała, należy jednak pamiętać, że aby odchudzanie przebiegało prawidłowo, ważne jest utrzymywanie ujemnego bilansu energetycznego (deficytu kalorycznego). Węglowodany w diecie odchudzającej także należy zbilansować, pamiętając, że 1 g tego makroskładnika dostarcza 4 kcal.
Dieta węglowodanowa – przykładowy jadłospis
Poniżej przedstawiamy przykłady wysokowęglowodanowych posiłków.
Śniadanie: ryż na mleku z bananem i borówkami
II śniadanie: koktajl z mango, ananasa i kefiru
Obiad: makaron w sosie pomidorowym z brokułem i awokado
Kolacja: kanapki z dżemem i malinami, sok pomarańczowy
Sprawdź także: O jak owsianka - porcja zdrowia na śniadanie.
Jeśli szukasz skutecznego sposobu na utratę masy ciała, a nie masz czasu lub umiejętności, by samodzielnie skomponować jadłospis i przygotowywać dania, pomoże Ci dieta pudełkowa. Odpowiednio dobrany do Twoich potrzeb zbilansowany catering wspomoże osiąganie celów sylwetkowych niemal bez wysiłku.
Bibliografia:
- Ciborowska H., Ciborowski A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2021.
- Frączek B., Krzywański J., Krysztofiak H., Dietetyka sportowa, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2019.
- Jung C.H,, Choi K.M., Impact of High-Carbohydrate Diet on Metabolic Parameters in Patients with Type 2 Diabetes, Nutrients. 2017;9(4).