Statystyki wskazują, że wielu pacjentów z cukrzycą zmaga się także z chorobami wątroby. Okazuje się, że zaburzenia gospodarki węglowodanowej są powiązane z problemami hepatologicznymi (wątrobowymi). Warto zatem dowiedzieć się, jak powinno wyglądać postępowanie żywieniowe w przypadku występowania obu jednostek chorobowych jednocześnie.
Spis treści:
- Dieta wątrobowo-cukrzycowa – na czym polega ten rodzaj diety?
- Dieta wątrobowo-cukrzycowa – produkty zalecane
- Dieta wątrobowo-cukrzycowa – produkty niewskazane
Dieta wątrobowo-cukrzycowa – na czym polega ten rodzaj diety?
Odpowiednie odżywianie ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. W przypadku chorób dietozależnych istotna jest odpowiednia dieta. Ma ona za zadanie przeciwdziałać ich postępowi i złagodzić objawy.

Jadłospis diety cukrzycowo-wątrobowej powinien łączyć w sobie zalecenia diety diabetologicznej oraz wspierającej pracę wątroby. Takie połączenie pozwoli uregulować stężenie cukru we krwi oraz odciążyć zarówno trzustkę, jak i chorą wątrobę.
Aby było to możliwe, należy kontrolować spożycie węglowodanów oraz tłuszczu. Dieta dla diabetyka powinna też bazować na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Ponieważ cukry proste powodują gwałtowny wzrost glukozy we krwi, należy ich unikać. Zalecane są natomiast węglowodany złożone, które zapewniają stabilną glikemię po posiłku. Ważna jest też odpowiednia podaż błonnika pokarmowego, gdyż jego rozpuszczalna frakcja spowalnia trawienie cukrów.

A co jeść przy chorej wątrobie? Zalecenia powinny zostać dopasowane indywidualnie do występującego schorzenia oraz stanu narządu. Aby złagodzić dolegliwości, należy wprowadzić dietę lekkostrawną, która nie pobudza nadmiernie czynności wydzielniczych wątroby.
Ważny jest również sposób obróbki termicznej produktów. Potrawy powinny być gotowane, parowane, pieczone w folii bez tłuszczu lub duszone. Należy też unikać obfitych posiłków i zamiast dużych porcji jeść kilka mniejszych – powoli, bez pośpiechu i dokładnie przeżuwając każdy kęs.
Dieta wątrobowa wymaga ograniczenia tłuszczu do 30–50 g na dobę. Dzięki temu zmniejsza się wydzielanie żółci, która bierze udział w procesie trawienia tłuszczów. Mimo pewnych ograniczeń ważne jest, aby dieta była bogata w składniki odżywcze.
Bezwzględnie należy wykluczyć również alkohol, gdyż wpływa on destrukcyjnie na wątrobę. Zaleca się również rezygnację z palenia papierosów.
Sprawdź także: Metabolizm – co to jest? Co go przyspiesza, a co zwalnia?
Dieta wątrobowo-cukrzycowa – produkty zalecane
Co jeść na wątrobę, aby wspomóc jej regenerację? Wskazane są produkty lekkostrawne, które odciążą pracę układu pokarmowego. Przy współistniejącej cukrzycy należy znaleźć złoty środek. Diabetycy powinni skupić się na pokarmach, w których przeważają węglowodany złożone. A jakie pieczywo przy chorej wątrobie jest najlepsze? W przypadku schorzeń hepatologicznych poleca się chleb graham bądź pieczywo orkiszowe. W przepisach diety cukrzycowo-wątrobowej warto uwzględnić także kasze (np. jaglaną czy jęczmienną) oraz makaron z pszenicy durum. Ważne jest, aby takie produkty znajdowały się w dobrze zbilansowanych posiłkach, co pozwoli uniknąć wystąpienia hiperglikemii.
Nie należy zapominać, by w posiłkach znalazły się też źródła białka i tłuszczów. Dobre tłuszcze pochodzenia roślinnego np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany oraz awokado dostarczają nienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwzapalnie. Wskazane są też orzechy, pestki i nasiona, jeśli są dobrze tolerowane. Dobrym źródłem białka jest z kolei chude mięso, np. kurczak, indyk, drób, cielęcina oraz kawałki wołowiny bez dużej ilości tłuszczu np. polędwica. W diecie wątrobowo-cukrzycowej powinny też znaleźć się chude ryby np. dorsz, mintaj czy morszczuk. Pełnowartościowe białko dostarcza też nabiał, np. jogurty, kefir, maślanka oraz chudy twaróg i mleko.

Wiele osób zastanawia się, czy jajka szkodzą na wątrobę. Okazuje się, że zawierają one fosfolipidy, które mają korzystny wpływ na komórki wątroby. Jednak ze względu na zawartość tłuszczu nie należy przesadzać z ich ilością. Zaleca się jeść je gotowane lub w formie jajecznicy na parze.
U boku składników zawierających białko i tłuszcze powinny znaleźć się też dojrzałe, delikatne owoce i warzywa, najlepiej ugotowane lub przecierane. Nie powinny stanowić osobnego posiłku.
Sprawdź także: Jak łączyć pokarmy w diecie?
Dieta wątrobowo-cukrzycowa – produkty niewskazane
W diecie cukrzycowo-wątrobowej należy unikać produktów ciężkostrawnych, które nasilają wydzielanie żółci. Zaleca się rezygnację z tłustych, smażonych potraw. Niewskazane są nasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się w tłustym mięsie, maśle, smalcu oraz oleju kokosowym.
Tym, co szkodzi wątrobie, bez wątpienia są również przetworzone produkty, bogate w sól, cukier i izomery trans kwasów tłuszczowych. Należą do nich:
- wędliny,
- kiełbasy,
- słone i słodkie przekąski,
- dania typu fast food.
Nie należy jeść również słodyczy, które zawierają duże ilości cukru i powodują skoki glukozy we krwi. Lepiej przygotowywać domowe fit słodkości, które mogą być źródłem cennych składników odżywczych.
Nie rekomenduje się także spożywania potraw zawierających ostre przyprawy, które drażnią przewód pokarmowy. Można natomiast wykorzystywać delikatne zioła.
Zakazane są też alkohol oraz papierosy, ponieważ nasilają progresję chorób hepatologicznych.
Jeśli jesteś diabetykiem, u którego zdiagnozowano problemy wątrobowe, skontaktuj się z wykwalifikowanym dietetykiem klinicznym, który pomoże Ci ustawić odpowiedni jadłospis. Jeśli przygotowywanie zbilansowanych potraw jest dla Ciebie zbyt wymagające, możesz wypróbować
catering dietetyczny, który dostarczy Ci codziennie odpowiednie posiłki.