Kamica żółciowa należy do najczęstszych chorób dróg żółciowych. Jedną z metod leczenia jest cholecystektomia, czyli operacja, która polega na wycięciu pęcherzyka żółciowego. Osoby zmagające się z kamicą często nie wiedzą, jak powinna wyglądać dieta dla chorych na woreczek żółciowy oraz dieta po operacji woreczka żółciowego. Czy picie kawy po usunięciu woreczka żółciowego to dobry pomysł? Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, co jeść przy chorym woreczku żółciowym oraz co jeść po operacji woreczka żółciowego.
Spis treści:
- Chory woreczek żółciowy a dieta
- Rosół a woreczek żółciowy
- Banany a woreczek żółciowy
- Zasady diety przy problemach z woreczkiem żółciowym
- Produkty wskazane i przeciwwskazane w trakcie diety na woreczek żółciowy
- Dieta na woreczek żółciowy – jadłospis
- Dieta na woreczek żółciowy- jadłospis na 1 dzień
Rolą pęcherzyka żółciowego jest magazynowanie żółci, która jest uwalniana podczas posiłków, szczególnie tych obfitujących w tłuszcze. Uwalniana żółć emulguje tłuszcze i w ten sposób wspomaga trawienie pokarmów. W przewlekłym zapaleniu i kamicy pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych zalecana jest dieta lekkostrawna z ograniczeniem podaży tłuszczu. Celem tego sposobu żywienia jest ochrona narządów i zmniejszenie ich aktywności wydzielniczej. Dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego najczęściej jest stosowana przez kilka tygodniu po zabiegu. Nie wiesz jak przygotować tego typu dietę? Sprawdź lekkostrawną dietę pudełkową.
Poniżej omawiamy szczegółowo najczęstsze dylematy dotyczące tego, co można jeść po usunięciu woreczka żółciowego oraz rozwiewamy wątpliwości dotyczące sposobu odżywiania przy problemach z woreczkiem żółciowym.
Dieta przy woreczku żółciowym może uwzględniać rosół, najlepiej, aby był to rosół jarski lub chudy rosół z cielęciny. Wszelkiego rodzaju tłuste, zawiesiste zupy na wywarach mięsnych, kostnych czy grzybowych nie są polecane ani na diecie po wycięciu woreczka, ani przy problemach z woreczkiem żółciowym.
Banany są lekkostrawne i mogą być stosowane przy problemach z woreczkiem żółciowym i w diecie bez woreczka żółciowego. Mogą to być zarówno surowe banany, jak i w postaci przecierów czy musów.
Zasady diety przy problemach z woreczkiem żółciowym
Tzw. dieta przy woreczku żółciowym stanowi modyfikację diety lekkostrawnej. Chorym zaleca się ograniczenie produktów będących źródłem tłuszczu zwierzęcego oraz obfitujących w cholesterol. Podaż tłuszczu powinna wynosić 30–50 g/dobę. Zalecanymi metodami przygotowywania posiłków są: gotowanie, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii, pieczenie w pergaminie. Warzywa i owoce najlepiej podawać gotowane, bez skórki, rozdrobnione oraz w postaci soków i przecierów. Zupy najlepiej przyrządzać na wywarach warzywnych. Zupy, sosy, warzywa podprawia się zawiesiną z mąki i mleka. Dozwolony tłuszcz (np. oliwę z oliwek) należy dodawać w postaci surowej do gotowych potraw. Można uwzględnić ryby w diecie, ale tylko chude – najlepiej gotowane na parze. Posiłki w diecie przy problemach z woreczkiem żółciowym powinny być podawane często, nawet 5–6 razy w ciągu dnia. Przygotowane dania powinny mieć umiarkowaną temperaturę i małą objętość.
Sprawdź także: Dieta na wysoki cholesterol
Produkty wskazane i przeciwwskazane w trakcie diety na woreczek żółciowy
Dieta przy problemach z woreczkiem może zawierać takie same produkty jak dieta po wycięciu woreczka żółciowego. Są to:
- mleko, kefir i jogurt 1,5–0,5% tłuszczu, maślanka 0,5% tłuszczu, serwatka, kawa zbożowa z mlekiem z niską zawartością tłuszczu, herbata z mlekiem, słaba herbata, herbata owocowa, ziołowa, soki owocowo-warzywne, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne, wody niegazowane;
- chleb pszenny (jasny i czerstwy), bułki, pieczywo półcukiernicze, biszkoptowe na białkach, sucharki;
- chudy nabiał (w przypadku dobrej tolerancji);
- dodatki do pieczywa: dżemy bez pestek, ścięte białko jaja, marmolada, miód, chuda szynka, polędwica z drobiu;
- rosół jarski, zupa jarzynowa, ziemniaczana, przetarte zupy owocowe, mleczne;
- chude mięso (np. indyk, kurczak, królik) oraz chude ryby;
- młode i soczyste warzywa: marchew, dynia, kabaczek, cukinia, pietruszka, seler, patisony, pomidory bez skórki, w umiarkowanych ilościach: szpinak, buraki, bardzo drobno starta surówka z marchewki, czarna rzodkiew;
- owocowe jagodowe, winogrona bez pestek (w postaci przecierów), cytrusowe, brzoskwinie, morele, banany, pieczone jabłka; w umiarkowanych ilościach dozwolone jest spożywanie: kiwi, melonów, wiśni, śliwek;
- ziemniaki gotowane, ziemniaki purée z mlekiem;
- łagodne przyprawy: zielona pietruszka, cytryna, rzeżucha, koper, cynamon, majeranek, wanilia; w umiarkowanych ilościach: sól, ocet winny, jarzynka, vegeta, papryka słodka, estragon, bazylia, oregano, tymianek, kminek.
Przeciwwskazane na diecie na woreczek żółciowy są:
- smalec, słonina, boczek, łój, twarda margaryna, tłuszcz kuchenny,
- żółtka jaj, czekolada, dań z dużą ilością cholesterolu (np. podroby),
- tłuste mięso (m.in. wieprzowina, dziczyzna, podroby, mięso z kaczki, gęsi) i tłuste ryby,
- niektóre warzywa: warzywa kapustne, cebula, czosnek por, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, rzodkiewka, rzepa, kalarepa, fasolka szparagowa, groszek zielony, warzywa w postaci surówek, sałatek, z majonezem i musztardą, warzywa marynowane, solone;
- owoce, np.: gruszki, daktyle, czereśnie, figi, kawon, owoce marynowane;
- napoje alkoholowe, kakao, płynna czekolada, kawa naturalna, mocna herbata, mleko pełnotłuste, kefir pełnotłusty, jogurty pełnotłuste, woda gazowana i słodkie napoje gazowane;
- świeży chleb, chleb żytni, razowy, graham, pieczywo chrupkie, pieczywo z dodatkiem nasion, otrąb, pieczywo cukiernicze z dodatkiem tłuszczu, biszkoptów na całych jajach,
- niektóre dodatki do pieczywa: tłuste wędliny, konserwy, wyroby garmażeryjne, tłuste dojrzewające sery, serki topione, sery typu fromage, dżemy z pestkami, jaja gotowane, jajecznica na całych jajach, margaryny twarde i masło w dużych ilościach;
- tłuste, zawiesiste zupy na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych; zupy z zasmażkami, zaprawiane śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, ogórków, warzyw strączkowych;
- ostre sosy, sosy śmietanowe;
- tłuste ciasta, torty, desery, słodycze, orzechy, słone przekąski,
- dania wysokoprzetworzone, fast foody,
- ostre przyprawy, np.: ocet, pieprz, papryka ostra, chili, curry, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca.
Sprawdź także: Dieta low FODMAP – wesprzyj swoje jelita
Poniżej przedstawiamy przykładowe przepisy diety na woreczek żółciowy. Można je również wykorzystać, komponując dietę po wycięciu woreczka żółciowego. Poniższe przepisy stanowią jedynie inspirację, ponieważ jadłospis zawsze powinien być dopasowany indywidualnie do chorego.
Śniadanie: kanapki z wędliną z indyka i plastrem pomidora bez skórki oraz banan
II śniadanie: kasza manna z pieczonym jabłkiem
Obiad: ziemniaki purée w sosie koperkowym z buraczkami i duszonym kurczakiem
Kolacja: pieczone warzywa (cukinia, burak, szpinak, pietruszka) z dorszem i gotowanym ryżem
Jeśli nadal nie wiesz, co jeść na diecie przy problemach z woreczkiem żółciowym, dieta pudełkowa może okazać się dobrym rozwiązaniem.