Naczyniaki wątrobowe to łagodne guzy wątroby zazwyczaj wykrywane podczas badań obrazowych. Zmiany te najczęściej są małe, nie dają objawów i nie wymagają leczenia. Odpowiednia dieta może jednak wpływać na samopoczucie chorych i ogólny stan zdrowia. Dowiedz się, co jeść na regenerację wątroby, zmagając się z naczyniakami i jaka dieta przy naczyniaku wątroby jest zalecana przez specjalistów.
Spis treści:
- Jak powinna wyglądać dieta przy naczyniaku wątroby?
- Co jeść na diecie przy naczyniaku wątroby?
- Dieta przy naczyniaku wątroby – jakich produktów spożywczych unikać?
- Przykładowy jadłospis w diecie przy naczyniaku wątroby
Jak powinna wyglądać dieta przy naczyniaku wątroby?
Jak postępuje się z naczyniakiem wątroby? Małe naczyniaki najczęściej wymagają obserwacji, a chory musi okresowo przechodzić badanie USG. Jednak przy dużych naczyniakach (>10 cm) może być wskazanie do leczenia operacyjnego, a czasami może także wystąpić zakrzepica, która powoduje uciążliwe dolegliwości (m.in. ostry ból, gorączkę, małopłytkowość) czy objawy związane z uciskiem guza w okolicy sąsiednich narządów (np. uczucie pełności w nadbrzuszu czy nudności).
Wiele osób zastanawia się, jaka dieta przy chorej wątrobie sprawdzi się najlepiej i co jeść przy chorej wątrobie. Nie ma jednej, uniwersalnej diety na wątrobę – inaczej będzie wyglądało żywienie przy zapaleniu wątroby czy stłuszczeniu wątroby, a jeszcze inaczej przy nowotworach. Tzw. dieta wątrobowa nie jest zalecana dla każdego. Przy naczyniakach zazwyczaj nie jest wymagana żadna specjalistyczna dieta. Warto jednak dbać o zdrowy i prawidłowo zbilansowany jadłospis zawierający dania, które nie będą dodatkowo obciążać narządu.

Jeśli nie wiesz, co jeść na chorą wątrobę i jaka dieta na wątrobę sprawdzi się najlepiej w Twoim przypadku, to skorzystaj z konsultacji z lekarzem lub dietetykiem klinicznym. Dieta na chorą wątrobę jest bowiem kwestią indywidualną, zależy od konkretnej choroby czy dolegliwości, dlatego trudno odpowiedzieć jednoznacznie na pytanie, co jeść przy chorej wątrobie.
Co jeść na diecie przy naczyniaku wątroby?
Dieta przy naczyniaku wątroby powinna być zrównoważona i ukierunkowana na wsparcie zdrowia tego narządu oraz ogólnego stanu zdrowia organizmu. Naczyniak wątroby to zazwyczaj łagodna zmiana, ale ważne jest, aby nie obciążać nadmiernie narządu i unikać produktów, które mogą mu szkodzić. Co jest dobre na wątrobę, jeśli zmagasz się z naczyniakami? W diecie powinny znajdować się:
- różnorodne warzywa i owoce,
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- źródła pełnowartościowego białka: chude mięso, ryby, jaja,
- nasiona roślin strączkowych,
- orzechy, nasiona, pestki,
- zdrowe tłuszcze np. oliwa z oliwek, inne oleje roślinne, awokado, orzechy.

Dieta przy naczyniaku wątroby – jakich produktów spożywczych unikać?
W diecie na wątrobę przy naczyniaku nie są wskazane:
- alkohol,
- nadmiar soli,
- produkty z mąki oczyszczonej,
- cukier,
- fast foody,
- tłuste mięsa,
- tłuste, ciężkostrawne potrawy.
Sprawdź także: Dieta lekkostrawna – na czym polega?
Przykładowy jadłospis w diecie przy naczyniaku wątroby
Jak widzisz, dieta na chorą wątrobę jest kwestią bardzo indywidualną, ale faktem jest, że u każdego korzystne dla zdrowia jest unikanie tłustych potraw, używek czy przetworzonych produktów. Chorzy często zastanawiają się, czy mięso jest zdrowe – w rzeczywistości największe znaczenie mają gatunek i sposób obróbki. Chudy, grillowany drób nie powinien szkodzić zdrowiu, ale smażone ciężkostrawne mięso w tłustym sobie nie jest zalecane.
W większości przypadków nie jest wymagana żadna specjalistyczna dieta przy naczyniaku. Komponując menu, warto jednak sięgać po naturalne, wartościowe składniki oraz zwrócić uwagę na korzystne dla organizmu właściwości kaszy jaglanej, kuskusu czy kaszy jęczmiennej. Poniżej przedstawiamy przykładowy, pełnowartościowy jadłospis, który może sprawdzić się u osób z naczyniakiem wątroby.
Jeśli masz naczyniaka i poszukujesz zdrowej, pełnowartościowej diety, a nie masz czasu na przygotowywanie posiłków, świetnym rozwiązaniem może okazać się catering dietetyczny. Warto jednak pamiętać, aby w przypadku jakichkolwiek chorób i dolegliwości, skonsultować stosowaną dietę z lekarzem lub dietetykiem.
Śniadanie: kasza jaglana z brzoskwiniami i orzechami
Składniki:
- 1 brzoskwinia
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- pół szklanki mleka
- 4 orzechy włoskie
Sposób wykonania:
Kaszę opłucz i przelej wrzątkiem, by straciła charakterystyczną goryczkę. Ugotuj na wodzie zgodnie z instrukcją i pod koniec dodaj mleko. Orzechy pokrusz i upraż na suchej patelni. Brzoskwinie umyj i pokrój kostkę, a następnie dodaj do ugotowanej kaszy. Posyp całość orzechami.
II śniadanie: czerwone smoothie

Składniki:
- 1 banan
- 1 burak
- 120 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
Sposób wykonania:
Buraka umyj, obierz i pokrój na kawałki, a następne zblenduj z bananem, jogurtem naturalnym i miodem na gładki koktajl.
Obiad: bakłażan faszerowany mięsem i kukurydzą

Składniki:
- 1 bakłażan
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek kukurydzy konserwowej
- 100 g mięsa mielonego z indyka
- pół papryki czerwonej
- 2 pomidory
- 2 szczypty soli
- 1 szczypta suszonego tymianku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 szczypta oregano
- 1 szczypta pieprzu czarnego
Sposób wykonania:
Bakłażana umyj i przekrój na pół, oprósz solą i odstaw na 30 minut. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodaj mięso i usmaż na złoty kolor. Całość przypraw solą, pieprzem i ziołami. Następnie dodaj obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory, paprykę, kukurydzę i wydrążony miąższ z bakłażana. Podsmaż całość. Bakłażana opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i wypełnij farszem z patelni. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 25 minut.
Kolacja: zupa z soczewicą i ziemniakami (4 porcje)

Składniki:
- 1 cebula
- 70 g koncentratu pomidorowego
- 140 g marchewki
- 150 g papryki czerwonej
- 350 g ziemniaków
- 1200 ml bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
Sposób wykonania:
Na oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaj koncentrat i chwilę podsmaż sos. Dodaj pokrojoną drobno marchewkę, paprykę i obrane i pokrojone ziemniaki. Wlej bulion. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut. Kiedy ziemniaki będą na wpół miękkie, dołóż opłukaną na sitku soczewicę. Gotuj kolejne 15 minut. Dopraw przyprawami.
Sprawdź także: Smoothie ze szpinakiem, awokado i siemieniem lnianym
Bibliografia:
- Hartleb M., Postępowanie diagnostyczne w wątrobowych zmianach ogniskowych, „Gastroenterologia Kliniczna”, 2014, 6 (1).