Zdrowe żywienie jest fundamentem prawidłowego rozwoju każdego malucha. Standardowa dieta czasem może okazać się zbyt obciążająca dla delikatnego układu trawiennego i wówczas warto wprowadzić lekkostrawne jedzenie dla dzieci. Które produkty są wskazane, a których należy unikać? Jakie przepisy diety lekkostrawnej dla dziecka warto poznać? Z poniższego artykułu dowiesz się wszystkiego, co istotne.
Spis treści:
- Na czym polega dieta lekkostrawna dla dzieci?
- Zasady diety lekkostrawnej dla dzieci
- Produkty wskazane i niewskazane podczas diety lekkostrawnej dla dzieci
- Przykładowe posiłki, które można podać dziecku na diecie lekkostrawnej
Na czym polega dieta lekkostrawna dla dzieci?
Przepisy diety lekkostrawnej dla dzieci powinny być komponowane w taki sposób, by dania nie obciążały układu pokarmowego i bazowały na łatwostrawnych składnikach pokarmowych. Na czym polega dieta lekkostrawna dla dzieci? Zasadniczo niewiele różni się od tego typu żywienia dla dorosłych, z tą różnicą, że potrawy lekkostrawne dla dzieci powinny uwzględniać jeszcze łagodniejsze składniki i być serwowane w mniejszych porcjach. Przykładowo obiad lekkostrawny dla dziecka nie powinien zawierać żadnych produktów tłustych, smażonych i ciężkostrawnych - jak nasza pudełkowa dieta lekkostrawna - i oczywiście nie powinien przekraczać kaloryczności dopasowanej do zapotrzebowania malucha.
Dodatkowo w przypadku dzieci szczególnie ważne jest to, aby dieta była różnorodna, bogata we wszystkie niezbędne składniki odżywcze i dostosowana kalorycznie do wieku dziecka. Warto podkreślić, że z uwagi na to, że organizm dziecka wciąż intensywnie się rozwija, to odpowiednia podaż wszystkich witamin i składników mineralnych jest kluczowa.
Dieta lekkostrawna u dzieci znajduje zastosowanie przede wszystkim w sytuacjach, gdy układ pokarmowy malucha wymaga odciążenia lub kiedy występują określone problemy zdrowotne. Lekarze często zalecają dietę lekkostrawną dla dziecka przy biegunce, nudnościach, wymiotach czy innych problemach trawiennych, które mogą wystąpić na przykład w trakcie chorób zakaźnych i zatruć pokarmowych.
Po przebyciu choroby układ trawienny dziecka może potrzebować czasu, aby powrócić do prawidłowego funkcjonowania. W takich przypadkach lekkostrawne dania dla dzieci mogą pomóc w stopniowym wprowadzaniu zdrowej diety.
Sprawdź także: Leczenie dietą. Czy można uzdrowić organizm za pomocą diety?
Zasady diety lekkostrawnej dla dzieci
Główne zasady diety lekkostrawnej dla dzieci obejmują regularne spożywanie posiłków w małych porcjach, które dostarczają ograniczone ilości błonnika pokarmowego, tłuszczu i przypraw, które mogłyby podrażniać układ pokarmowy. Kluczowy jest również sposób przyrządzania dań. Należy wybierać techniki kulinarne zapewniające lepszą strawność potraw, np. gotowanie w wodzie, na parze, duszenie bez obsmażania czy pieczenie w folii lub naczyniu żaroodpornym bez dodatku tłuszczu.
Należy również pamiętać odpowiednim nawodnieniu malucha. W zależności od wieku dziecko powinno przyjmować od 1,25 l do nawet 2,5 l płynów w ciągu dnia.
Produkty wskazane i niewskazane podczas diety lekkostrawnej dla dzieci
Podczas stosowania diety lekkostrawnej dla dzieci zaleca się wybieranie produktów, które są łatwostrawne i nie obciążają układu pokarmowego. Wskazane są chude mięsa (np. drób: indyk, kurczak) czy białe ryby (np. mintaj, dorsz). Źródłem białka w diecie lekkostrawnej dziecka mogą być także produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu (np. chudy twaróg, jogurt naturalny), a także jaja gotowane na miękko.
Ważnym elementem diety są także gotowane lub duszone warzywa i owoce (np. purée, przetarte domowe przetwory owocowe), a także produkty zbożowe z niską zawartością błonnika pokarmowego (ryż biały, jasny makaron, drobne kasze, pieczywo z mąki pszennej).
Jeśli chodzi o tłuszcze, są one ciężkostrawne, więc zaleca się kontrolowanie i ograniczenie porcji. W niewielkich ilościach można podawać masło, olej rzepakowy, oliwę z oliwek czy miękkie margaryny oraz orzechy, nasiona i pestki – zmiksowane lub drobno posiekane.
Wśród produktów, które nie są zalecane dzieciom na diecie łatwostrawnej, znajdują się też tłuste mięsa (np. czerwone, drób ze skórą), smażone i gotowane na twardo jaja, bogate w błonnik warzywa i owoce (np. kalafior, brokuły, nasiona roślin strączkowych), a także tłusty nabiał (np. śmietana, sery żółte). Niewskazane są także wysoko przetworzone produkty spożywcze, które często są źródłem dużej ilości tłuszczów, cukru i soli. Przekąski i słodycze, takie jak krakersy, ciastka, batoniki czy chipsy mogą dodatkowo obciążać układ pokarmowy i powodować dyskomfort trawienny. Tak więc, co jeść zamiast chipsów i innych przekąsek? Świetnie sprawdzą się domowe sucharki czy niesolone chrupki kukurydziane.
Warto również zwrócić uwagę na przyprawy, szczególnie te ostre (np. pieprz, curry, papryka ostra), ponieważ mogą podrażniać układ pokarmowy i zwiększać produkcję soków trawiennych, co może być niekorzystne dla obciążonego układu pokarmowego dziecka.
Sprawdź także: Jakie warzywa i owoce jeść wiosną?
Przykładowe posiłki, które można podać dziecku na diecie lekkostrawnej
Oto przykładowe posiłki diety lekkostrawnej dla dzieci, które mogą pomóc w ułożeniu jadłospisu dla malucha.
- Śniadanie: Jajko na miękko z kromką pszennego chleba posmarowaną masłem i pomidorem bez skórki pokrojonym w kostkę.
- Drugie śniadanie: Mus z banana, orzechów nerkowca z małą ilością jogurtu naturalnego.
- Obiad: Filet z kurczaka gotowany na parze, z purée ziemniaczanym z małą ilością oliwy i marchewką gotowaną na parze.
- Podwieczorek: Ryż biały gotowany z siemieniem lnianym na mleku z przetartym musem z truskawek.
- Kolacja: Chudy twarożek z cukinią stratą na tarce, z chlebem pszennym posmarowanym masłem.
Dodatkowo ważne jest, aby zachować umiar w używaniu soli i innych przypraw. Rodzicom, którzy nie mają czasu lub wiedzy, by przygotowywać zbilansowane, lekkostrawne posiłki dla dziecka, polecamy skorzystanie z usług profesjonalnego cateringu. Dieta pudełkowa skomponowana przez dietetyka jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa i dopasowana do potrzeb.