Dieta kopenhaska – zasady i efekty. Czy to dobry sposób na odchudzanie?

produkty dozwolone w diecie kopenhaskiej

Dieta kopenhaska zyskała dużą popularność ze względu na skuteczność w zakresie odchudzania. Budzi jednak także wiele kontrowersji, ponieważ jest bardzo monotonna i rygorystyczna, a także wymaga zaangażowania w przygotowywanie posiłków oraz przestrzeganie dokładnych pór ich spożywania. Wielu specjalistów uważa ją też za niebezpieczną dla zdrowia. Na czym polega dieta kopenhaska, kto może, a kto nie powinien jej stosować i czy pomoże schudnąć?

Spis treści:

  1. Dieta kopenhaska – zasady
  2. Jak przeprowadzać dietę kopenhaską?
  3. Ścisłe przestrzeganie jadłospisu
  4. Przestrzeganie określonej pory każdego posiłku
  5. Picie dużych ilości wody
  6. Dietę trzeba stosować przez pełne 13 dni.
  7. Czy dieta kopenhaska jest bezpieczna?
  8. Wady i zalety diety kopenhaskiej

Dieta kopenhaska – zasady

Dieta kopenhaska nazywana jest także dietą szwedzką lub dietą trzynastodniową, choć wiele osób nazywa ją „dietą cud”. Jej menu bazuje na żywności wysokobiałkowej, ograniczonej podaży produktów będących źródłem węglowodanów oraz tłuszczu. Posiłki dostarczają w ciągu dnia nie więcej niż 800 kcal. Wg autorów tej diety można ją stosować nie częściej niż raz na 2 lata. A na czym polega? Zobaczmy.

Celem diety kopenhaskiej jest utrata zbędnych kilogramów w krótkim czasie. Jej zasady zakładają szczegółowe przestrzeganie określonej pory spożycia każdego posiłku oraz rygorystyczne stosowanie się do monotonnego jadłospisu przez prawie dwa tygodnie.

Podczas przeprowadzania diety kopenhaskiej w ciągu dnia można spożyć jedynie trzy niskokaloryczne posiłki, przy czym pierwszy składa się z kubka naparu kawy oraz kostki cukru. Pozostałe dania uwzględniają źródło białka pod postacią mięsa, ryb, jaj lub nabiału w połączeniu z niewielką porcją warzyw lub oliwy z oliwek. Dieta trzynastodniowa zakłada jak największą redukcję spożycia węglowodanów, co oznacza, że z jadłospisu zostały wyeliminowane takie produkty, jak:

  • pieczywo;
  • kasze;
  • makarony;
  • ryż;
  • ziemniaki,
  • owoce.

Ponadto posiłki są niskotłuszczowe, gdyż oleje roślinne, oliwa z oliwek, awokado czy też orzechy, są wykluczone lub stanowią jedynie niewielki dodatek do spożywanych dań. Menu tej diety jest również ubogie w różnorodne warzywa.

Twórcy diety przekonują, że jedynie przy rygorystycznym przestrzeganiu zasad diety można osiągnąć wymagane efekty.

Jak przeprowadzać dietę kopenhaską?

Zanim zdecydujemy się na rozpoczęcie redukcji masy ciała z wykorzystaniem diety kopenhaskiej warto mieć świadomość, że jest to bardzo rygorystyczny i monotonny model odżywiania się. Przestrzeganie jej zasad może wiązać się z licznymi negatywnymi konsekwencjami. Co więcej, tak krótki okres czasu nie pozwoli trwale obniżyć masy ciała i wiąże się z wysokim ryzykiem efektu jojo po zakończonej kuracji.

Ścisłe przestrzeganie jadłospisu

Dieta kopenhaska zakłada ścisłe przestrzeganie rygorystycznego jadłospisu. W trackie trwania diety należy obniżyć do minimum zawartość węglowodanów oraz tłuszczu w menu i zwiększyć zawartość białka. Dzień należy rozpocząć od kubka kawy z kostką cukru, a następnie dopuszczalne są do spożycia dwa niskokaloryczne posiłki o wysokiej zawartości białka, a jednocześnie ubogowęglowodanowe i ubogotłuszczowe. Nie można pozwolić sobie nawet na jedną przekąskę poza określonym menu. Ponadto zakazane jest używanie soli oraz innych przypraw.

dieta kopenhaska

Przestrzeganie określonej pory każdego posiłku

Jest to dość duże utrudnienie dla osób, które pracują zmianowo i nie zawsze mogą zjeść posiłek o określonej godzinie. W diecie kopenhaskiej przestrzeganie określonej pory spożywania potraw jest bardzo ważne. Zaleca się, aby śniadanie zostało spożyte w godzinach porannych pomiędzy 8:00, a 9:00 rano, obiad między 12:00 a 14:00, a kolacja przed 18:00. Po ustaleniu określonej pory posiłku należy każdego dnia spożywać je o tej samej godzinie.

Picie dużych ilości wody

Podczas stosowania diety trzynastodniowe należy spożywać duże ilości czystej wody mineralnej, najlepiej niegazowanej. Niezalecane są napoje słodkie, owocowe i warzywne. Do wody można dodać jedynie niewielką ilość soku z cytryny. Dozwolona jest także kawa, herbata zielona oraz herbatki ziołowe bez dodatku cukru.

Dietę trzeba stosować przez pełne 13 dni.

Już skrócenie diety o jeden dzień może doprowadzić do zaburzenia rezultatów lub pojawienia się efektu jojo. Nie wolno również przekraczać określonego czasu trwania diety, gdyż może to doprowadzić do poważnych niedoborów i niedożywienia.

Zobacz także: Jak wytrwać na diecie? Dietetyk podpowiada

Czy dieta kopenhaska jest bezpieczna?

Dieta oparta na białku jest dietą bardzo restrykcyjną, niedostarczającą organizmowi wielu składników odżywczych, niezbędnych do poprawnego funkcjonowania. Specjaliści są zgodni co do tego, że stosowanie tego sposobu żywienia jest niebezpieczne dla zdrowia i lepiej postawić na zdrową, zbilansowaną dietę, ograniczając jedynie ilość spożywanych kalorii.

Diety kopenhaskiej stanowczo nie powinny stosować osoby cierpiące na jakiekolwiek schorzenia. Ten sposób żywienia jest bardzo rygorystyczny i niewskazany dla organizmu, który musi radzić sobie z chorobą. Przeciwwskazana jest również kobietom w ciąży i karmiącym.

Kolejnym kryterium przemawiającym przeciwko stosowaniu diety kopenhaskiej jest wiek. Nie mogą jej stosować dzieci oraz młodzież, ponieważ potrzebują oni wielu witamin i minerałów niezbędnych im do prawidłowego wzrostu. Także osoby starsze nie powinny decydować się na tak rygorystyczny sposób.

Wady i zalety diety kopenhaskiej

Dieta kopenhaska jest rygorystyczną, bardzo ubogokaloryczną i monotonną dietą, której menu jest niedoborowe w wiele cennych substancji odżywczych, niezbędnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Podczas dwutygodniowej diety masa ciała z pewnością ulegnie obniżeniu, natomiast uzyskane efekty są krótkotrwałe. Po zaprzestaniu stosowania się do zasad diety kopenhaskiej, której nie należy stosować dłużej niż 13., istnieje duże ryzyko efektu jojo. Należy również podkreślić, iż jadłospis nie zapewnia wystarczającej podaży zdrowych tłuszczów, błonnika pokarmowego oraz węglowodanów. Co więcej jest ubogim źródłem witamin i składników mineralnych. Posiłki nie zawierają bowiem produktów zbożowych z pełnego ziarna, przetworów mlecznych, tłustych ryb morskich, orzechów, nasiona i pestek, a ponadto warzyw i owoców w wystarczających ilościach.

Specjaliści zgodnie twierdzą, iż najlepsza dieta odchudzająca powinna być odpowiednio zbilansowana, a więc dostarczać w odpowiednich proporcjach białko, węglowodany oraz tłuszcze, a jednocześnie wprowadzać niewielki deficyt energetyczny. Tylko przy takim sposobie odżywiania można dostarczyć ciału wystarczającą ilość składników odżywczych, których potrzebuje i ustrzec się przed efektem jojo. Gotowe, zbilansowane jadłospisy ustalone przez doświadczonych dietetyków znaleźć można w naszej ofercie diety pudełkowej.

 

 

Twarożek ze szczypiorkiem
Przepisy, Porady dietetyka
27.02.2025

Dieta przy zakrzepicy – założenia, wyłączenia i jadłospis

Zakrzepica – a właściwie żylna choroba zakrzepowo-zatorowa i powiązana z nią zatorowość płucna – występuje stosunkowo często. Choć choroba może dotyczyć osób w każdym wieku, z czasem ryzyko znacząco wzrasta. Aby je zmniejszyć, warto utrzymywać prawidłową masę ciała, dbać o regularną aktywność fizyczną i zdrowo się odżywiać. Dowiedz się, jaką dietę przy zakrzepicy żył polecają dietetycy.

Dieta przy zakrzepicy – założenia, wyłączenia i jadłospis
koktajl malinowy
Przepisy, Ciekawostki
26.02.2025

Dieta strukturalna – zasady, możliwe efekty oraz jadłospis

Dieta strukturalna to sposób żywienia mający na celu poprawę zdrowia, redukcję masy ciała i zwiększenie energii poprzez spożywanie odpowiednio skomponowanych posiłków. Jakie są jej dokładne zasady i czy rzeczywiście przynosi oczekiwane efekty?

Dieta strukturalna – zasady, możliwe efekty oraz jadłospis
kanapki z chleba żytniego na zakwasie z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem
Przepisy, Ciekawostki
24.02.2025

Dieta ubogoenergetyczna – zasady, możliwe efekty oraz przykładowe menu

Dieta ubogoenergetyczna jest najczęściej stosowana przez osoby, których celem jest redukcja masy ciała. Często jest również wykorzystywana jako składowa terapii otyłości. Jednak aby przyniosła upragnione efekty, musi być odpowiednio zbilansowana i mieć właściwą kaloryczność. Dowiedz się, jakie są produkty zalecane i przeciwwskazane w diecie ubogoenergetycznej i jak skomponować jadłospis.

Dieta ubogoenergetyczna – zasady, możliwe efekty oraz przykładowe menu

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję