Od dawna wiadomo, że spożywanie produktów fermentowanych może być korzystne dla zdrowia, jednak czy efektem picia kefiru może być redukcja wagi? Przyjrzyjmy się przepisom diety kefirowej i przeanalizujmy, jakie są skutki stosowania tego modelu żywienia, ile się chudnie na diecie kefirowej i czy warto się nią zainteresować, chcąc zdrowo stracić na wadze.
Spis treści:
- Dieta kefirowa – kluczowe zasady i korzyści
- Korzyści wynikające ze spożywania kefiru
- Jak długo stosować dietę kefirową?
- Efekty diety kefirowej
- Dieta kefirowa – przykładowe menu
Dieta kefirowa – kluczowe zasady i korzyści
Jak sama nazwa wskazuje, dieta kefirowa opiera się na spożywaniu kefiru, czyli fermentowanego napoju mlecznego. Najczęściej wprowadza się go do każdego posiłku. W internecie można znaleźć zarówno informacje o diecie kefirowej 3-dniowej, jak i diecie kefirowej na 7 dni.
Kluczowe zasady diety kefirowej to:
- Regularne spożywanie różnych rodzajów kefiru, w tym z dodatkiem owoców, ziół lub przypraw. Ważne jest, aby wybierać naturalne i niesłodzone wersje.
- Różnorodność żywności – oprócz kefiru, w diecie należy uwzględnić różnorodne produkty spożywcze, np. warzywa, owoce, orzechy, nasiona i chude mięso.
- Unikanie przetworzonej żywności i produktów bogatych w sztuczne dodatki.
Sprawdź także: Koktajle odchudzające – jak wspomóc odchudzanie?
Korzyści wynikające ze spożywania kefiru
Kefir stanowi nie tylko źródło białka w diecie, ale także wapnia, fosforu, ryboflawiny, tiaminy, witaminy B12, kwasu foliowego, niacyny, magnezu, cynku, a także bioaktywnych peptydów, tłuszczów, kwasów organicznych i oligosacharydów. Spożywanie mlecznych produktów fermentowanych (w tym kefiru) korzystnie wpływa na zdrowie. Dzięki obecności bakterii fermentacji mlekowej kefir ma działanie przeciwutleniające, a także wpływa korzystnie na trawienie oraz poprawia perystaltykę jelit. Spożywanie probiotycznych produktów mlecznych może także wpływać na obniżenie cholesterolu we krwi, a także na stężenie glukozy1.
Oczywiście kefir na odchudzanie jest dobry pomysłem i produkt ten zdecydowanie znajduje się na liście tego, co jeść, aby schudnąć, ale warto włączyć go do racjonalnie zbilansowanej diety, a nie traktować jako jedyny element jadłospisu. Ważniejsze od pytania, ile można schudnąć na diecie kefirowej, jest to, czy taka redukcja jest zdrowa. Spożywanie kefiru nie wystarczy do utraty kilogramów. Bardzo istotna jest także rola błonnika w diecie, a nie mniejsze znaczenie ma odpowiednie nawodnienie. Przede wszystkim w diecie odchudzającej liczy się uzyskanie deficytu kalorycznego.
Każdy organizm jest inny, dlatego nie ma jednej diety, która dobrze sprawdzi się u każdego. Stosowanie diet opartych na jednym lub kilku produktach spożywczych z pewnością nie wpłynie korzystnie na metabolizm i nie jest zdrowe dla organizmu. Jeśli nie wiesz, jaka dieta będzie dla Ciebie najlepsza, skorzystaj z porady dietetyka. Pomocna w odchudzaniu może być również odpowiednio dobrana, zbilansowana dieta pudełkowa.
Jak długo stosować dietę kefirową?
Dieta kefirowa stosowana jest najczęściej od 3 do 7 dni, ale może prowadzić do niedoborów witamin i składników mineralnych. Nie zaleca się żadnej diety opartej wyłącznie na spożywaniu jednego lub kilku produktów.
Efekty diety kefirowej
Osoby decydujące się na dietę kefirową są przede wszystkim ciekawe, jakie są efekty diety kefirowej. Wśród dietetyków opinie o diecie kefirowej nie są jednak pochlebne. Wszelkiego rodzaju diety, które ograniczają spożywanie wielu produktów spożywczych, nie są dobrym rozwiązaniem, ponieważ doprowadzają do niedoborów żywieniowych, a rezultaty zwykle nie są stałe. Tylko trwała zmiana nawyków żywieniowych może korzystnie wpłynąć na zdrowie i masę ciała.
Dieta kefirowa – przykładowe menu
Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis diety kefirowej.
Śniadanie: owsianka z kefirem i malinami
Składniki:
- 2 garście malin
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 szklanka kefiru
Sposób wykonania:
Płatki owsiane zalej wrzątkiem i poczekaj, aż zmiękną. Następnie przełóż je do miseczki, dodaj kefir, maliny i pestki dyni.
II śniadanie: koktajl na kefirze z owocami i masłem orzechowym
Składniki:
- 1 garść borówek amerykańskich
- 1 banan
- 20 g masła orzechowego
- 1 szklanka kefiru
Sposób wykonania:
Zblenduj owoce, masło orzechowe oraz kefir na gładki koktajl.
Obiad: pieczone ziemniaki z dorszem, warzywami i kefirem
Składniki:
- 150 g dorsza
- 4 ziemniaki
- 5 łyżek kefiru
- garść posiekanego szczypiorku
- pół papryki czerwonej
- pół cukinii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 szczypty ziół prowansalskich
- szczypta pieprzu cytrynowego
- szczypta soli
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzej do 180°C. Rybę dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Ziemniaki obierz i ugotuj. Paprykę oraz cukinię umyj i pokrój w grubą kostkę. Na blaszkę do pieczenia wyłóż rybę z warzywami i całość skrop oliwą i piecz przez około 25 minut. Ziemniaki po ugotowaniu rozgnieć na purée i zmieszaj z kefirem. Udekoruj szczypiorkiem.
Kolacja: sałatka z pomidorem, ogórkiem, jagodami i kefirem
Składniki:
- 1 kromka razowego chleba żytniego
- 2 pomidory
- pół ogórka
- 1 garść liści sałaty masłowej
- 1 garść jagód
- 4 łyżki kefiru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego
Sposób wykonania:
W misce wymieszaj pokrojone w kostkę warzywa, poszarpaną sałatę i jagody. Całość skrop kefirem i oliwą z oliwek oraz dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grzanką pieczywa.
Sprawdź także: Przepis na muffinki twarogowo-warzywne