W ostatnich czasach bardzo popularny stał się temat wpływu kolagenu na stan zdrowia, skóry, włosów i paznokci, a tym samym na popularności zyskała dieta bulionowa nazywana także dietą kolagenową (bulion może być bowiem dobrym źródłem kolagenu). Czy rzeczywiście bulion odchudza? Poznaj zasady oraz efekty diety bulionowej.
Spis treści:
- Na czym polega dieta bulionowa?
- Działanie i efekty diety bulionowej
- Produkty zalecane w diecie bulionowej
- Czego unikać przy diecie bulionowej?
- Wady i zalety diety bulionowej
- Przepis na bulion do diety bulionowej
- Dieta bulionowa – jadłospis
Na czym polega dieta bulionowa?
Dieta bulionowa, znana jest również jako dieta zupowa lub dieta warzywno-bulionowa, jest to krótkoterminowy plan żywieniowy, który opiera się głównie na spożywaniu bulionu i niskokalorycznych produktów spożywczych. Zazwyczaj ten model żywienia wybierają osoby, które chcą schudnąć w krótkim czasie. Głównym założeniem diety bulionowej jest ograniczenie spożycia kalorii poprzez zastępowanie posiłków lekkimi, niskokalorycznymi potrawami i bulionami na kościach.
Dietę bulionową stosuje się zazwyczaj przez 21 dni, a bulion ma mieć korzystny wpływ nie tylko na odchudzanie, ale również poprawę stanu skóry. Autorzy książek na ten temat przypisują diecie przeróżne lecznicze właściwości. W ciągu tygodnia ustala się dwa dni, które określane są minipostem. Wtedy powinno się spożywać tylko buliony. W pozostałe dni można przyjmować różnorodne pokarmy (głównie będące źródłem białka i tłuszczu) oraz buliony. Jest to dieta o charakterze restrykcyjnym i brakuje badań naukowych, które potwierdzałyby jej skuteczność.
Dieta bulionowa nie jest zalecana do długotrwałego stosowania i może prowadzić do niedoborów składników odżywczych. Nie jest zalecana szczególnie dla osób chorych np. z hipoglikemią reaktywną, cukrzycą, chorobami wątroby, trzustki, z dną moczanową, a także u kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Sprawdź także: Dieta przy dnie moczanowej – zasady. Co jeść a czego unikać?
Osobom, które zastanawiają się, jak stosować dietę bulionową, zalecamy rezygnację z restrykcji i ograniczeń i wprowadzenie bulionów jako jednego z elementów zdrowej, urozmaiconej, racjonalnej diety.
Działanie i efekty diety bulionowej
Autorzy książek dotyczących diet bulionowych wskazują, iż dzięki diecie bulionowej można nie tylko zrzucić nadmiarowe kilogramy, ale także pozbyć się zmarszczek, zapalenia stawów, nieszczelności jelita oraz wielu chorób i dolegliwości. Zgodnie z ich zapewnieniami to wszystko możemy osiągnąć bez liczenia kalorii i uczucia głodu – dzięki bulionom określanym jako „płynne złoto”. Jak jest naprawdę? Jakie są efekty diety bulionowej? Czy dieta bulionowa ma korzystny wpływ na organizm?
Dieta bulionowa, ze względu na swoją restrykcyjność i niską podaż kalorii, może prowadzić do redukcji masy ciała, ale najczęściej beztłuszczowej. To w konsekwencji negatywnie wpływa na metabolizm. Po zakończeniu diety bulionowej i powrocie do normalnego sposobu żywienia istnieje ryzyko szybkiego powrotu utraconej wagi, a nawet uzyskania dodatkowych kilogramów. Dieta nie powinna być stosowana przez dłuższy czas, ponieważ prowadzi do niedoborów żywieniowych i z pewnością poskutkuje efektem jo-jo.
Produkty zalecane w diecie bulionowej
Zasady diety bulionowej nie są skomplikowane. Różni twórcy diet podają różne zasady, ale na diecie bulionowej najczęściej zaleca się spożywanie:
● zup i bulionów;
● warzyw;
● produktów będących źródłem białka i tłuszczu, np. mięsa, ryb, oliwy, masła, awokado, orzechów, pestek, ale nie nabiału;
● niektórych owoców (w niektórych wariantach diety bulionowej można spożywać owoce, ale zazwyczaj są wybierane te niskokaloryczne);
● napojów: wody, kawy, zielonej herbaty i innych napojów bezkalorycznych.
Na diecie bulionowej można także sięgać po dowolne ulubione przyprawy i zioła.
Czego unikać przy diecie bulionowej?
Na diecie bulionowej zazwyczaj unika się produktów wysokokalorycznych, tłustych oraz bogatych w cukry proste. Poniżej przedstawiamy produkty, których nie zaleca się jeść na diecie bulionowej, są to:
● produkty obfitujące w tłuszcze – smażone potrawy, fast foody, tłuste mięsa powinny być ograniczone lub wyeliminowane;
● produkty wysokokaloryczne – należy unikać produktów o dużej zawartości kalorii, takich jak słodycze, słodkie i słone przekąski, fast foody;
● produkty bogate w cukry proste – biały cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, ciasta, ciasteczka i inne słodycze, a także chleb biały, bułki i produkty wypiekane z białej mąki;
● nabiał;
● alkohol;
● napoje słodzone – słodkie soki owocowe, napoje energetyczne i napoje gazowane.
Wady i zalety diety bulionowej
Dla niektórych osób zaletą diety bulionowej jest niewątpliwie szybka utrata masy ciała, jest to jednak efekt krótkoterminowy. Dieta ta z pewnością dobrze nawodni organizm, ponieważ spożywa się na niej w większości płyny. Jedynym dobrym założeniem diety bulionowej jest ograniczenie spożywania produktów wysokoprzetworzonych, alkoholu i słodkich napojów. Zalecenia te – np. dotyczące tego, jaki chleb na diecie wybierać – są po prostu zgodne z zasadami zdrowego żywienia się.
Dieta bulionowa ma jednak bardzo wiele wad. Nie możemy oczekiwać, że jakakolwiek 21-dniowa dieta będzie magicznie leczyła wszelkie stany zapalne, dolegliwości i choroby. Tylko długotrwała zmiana nawyków żywieniowych przynosi korzyści zdrowotne. Dieta bulionowa może przyczyniać się do niedoborów składników odżywczych, a długotrwałe stosowana dieta o bardzo niskiej zawartości kalorii może wpłynąć negatywnie na metabolizm organizmu, spowalniając go i utrudniając późniejszą utratę masy ciała. Co więcej, stosownie tak restrykcyjnych diet może przyczyniać się do wystąpienia zaburzeń odżywiania i problemów z tym, jak zahamować apetyt. Najczęściej po długim okresie przestrzegania restrykcji pojawiają się epizody objadania się produktami, które zostały wyeliminowane z diety.
Niewątpliwie buliony mogą stanowić składnik zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diety, ale nie należy przypisywać im magicznych i leczniczych właściwości. Dieta to sposób żywienia, który powinien być stosowany długofalowo i zawsze dopasowany indywidualnie. Tylko trwała zmiana nawyków żywieniowych i racjonalna dieta redukcyjna pozwolą cieszyć się prawidłową sylwetką i zdrowiem przez długi czas.
Sprawdź także: Dieta redukcyjna – co warto wiedzieć?
W redukcji masy ciała pomocna może być dobrze dobrana dieta pudełkowa. Pamiętaj też, że jeśli rozważasz jakąkolwiek dietę, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby upewnić się, że zaszkodzi ona organizmowi.
Przepis na bulion do diety bulionowej
Buliony mogą stanowić element zróżnicowanej diety. Poniżej przedstawiamy przepis na bulion, który można wykorzystać w prawidłowo zbilansowanej diecie.
Składniki:
● 3 kg kości wołowych (ogony, żeberka, kości szpikowe)
● 4 cebule
● 5 marchewek
● 2 pietruszki
● pół selera
● 4 liście laurowe
● 1 łyżka pieprzu ziarnistego
● 4 litry wody
● 1 łyżka soli
Sposób wykonania:
Warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę umyj (nie obieraj) przekrój na pół i opal nad ogniem. Do garnka wlej zimną wodę, dodaj kości oraz przygotowane warzywa, liść laurowy i pieprz. Bulion gotuj na małym ogniu przez minimum 3 godziny, usuwając co jakiś czas tworzącą się pianę. Jeśli posiadasz wolnowar, bulion należy gotować nawet przez 24 godziny. Bulion najlepiej gotuj do czasu, aż będzie idealnie brązowy i zyska wyrazisty smak. Pod koniec gotowania dodaj sól. Możesz również doprawić zupę według własnych preferencji. Po ugotowaniu bulion możesz odcedzić przez sito lub gazę i przechowywać w lodówce przez kilka dni. Możesz także zamrozić go w porcjach. Tak przygotowany bulion wołowy można także wykorzystać jako bazę do zup, sosów, risotto lub innych potraw.
Dieta bulionowa – jadłospis
Jadłospis diety bulionowej wygląda tak, że przez 5 dni (bez postu) spożywa się 3 główne posiłki oraz przekąski pod postacią bulionu. Przez pozostałe dwa dni spożywa się same buliony (minipost). Pokarmy w dni bez postu bazują głównie na warzywach, niskokalorycznych owocach produktach białkowych i zdrowych źródłach tłuszczu. Najczęściej bardzo mocno ogranicza się węglowodany. Miniposty można stosować w dowolne dni, nie muszą to być zawsze te same dni tygodnia. Można wówczas pić do sześciu szklanek bulionu (ich wartość energetyczna wynosi tylko około 300–400 kcal). Jadłospis na diecie bulionowej jest zatem bardzo niskoenergetyczny, a jego stosowanie nie jest zalecane.
Przykładowy jadłospis na diecie bulionowej wygląda zazwyczaj następująco:
Śniadanie: 1 porcja białka, 1 porcja tłuszczu, 1 porcja owoców
Obiad: 1 porcja białka, 2 porcje warzyw, 1 porcja tłuszczu
Kolacja: 1 porcja białka, 2 porcje warzyw, 1 porcja tłuszczu
Przekąska: bulion na kościach
Natomiast jadłospis w dzień minipostu wygląda następująco:
Śniadanie: bulion na kościach, dodatkowo można pić kawę (tylko czarną, bez dodatku cukru), herbatę lub wodę
Obiad: bulion na kościach, dodatkowo można pić kawę (tylko czarną, bez dodatku cukru), herbatę lub wodę
Kolacja: bulion na kościach, dodatkowo można pić kawę (tylko czarną, bez dodatku cukru), herbatę lub wodę
Przekąska: bulion na kościach, dodatkowo można pić kawę (tylko czarną, bez dodatku cukru), herbatę lub wodę
Mimo że autorzy diety podkreślają, że można dodatkowo wypić dwie szklanki bulionu więcej, jeśli mamy duży apetyt i czujemy się zmęczeni i osłabieni, to trzeba pamiętać, że dieta bulionowa jest bardzo restrykcyjna. Może prowadzić do niedoborów składników odżywczych, utraty masy mięśniowej oraz osłabienia organizmu.