18.03.2022

Żurawina - właściwości. Ciasteczka z żurawiną

żurawina właściwości

Żurawina cieszy się największą popularnością w formie suszonej. Chętnie dodajemy ją do owsianki, sałatki czy śledzi. Żurawina suszona urozmaica potrawy dodając im słodyczy. Jej jedzenie wiąże się z dostarczeniem do organizmu wielu cennych substancji odżywczych, przede wszystkim o działaniu przeciwutleniającym. Jeśli zastanawiasz się, jakie właściwości ma żurawina oraz jak przygotować pyszne ciasteczka owsiane z żurawiną zapraszamy do lektury!

Spis treści:

  1. Wartość odżywcza żurawiny
  2. Żurawina – właściwości zdrowotne
  3. Jak przechowywać żurawinę?
  4. Przepis na owsiane ciasteczka z żurawiną

Wartość odżywcza żurawiny

Żurawina należy do rodziny roślin wrzosowatych. Jej częścią jadalną są drobne, czerwone owoce o kulistym kształcie. Dla organizmu są źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, a także związków o działaniu przeciwutleniającym. Żurawina zawiera:

  •  beta-karoten (prowitaminę A),
  •  witaminy C i E o silnych właściwościach antyoksydacyjnych,
  •  witaminy z grupy B.

Owoce żurawiny są ponadto zasobne w cenne składniki mineralne, takie jak:

  •  potas, 
  •  sód,
  •  selen,
  •  żelazo,
  •  magnez,
  •  fosfor.

Natomiast największa ich wartość odżywcza płynie z obecności innych nietypowych substancji odżywczych. Żurawina zawiera liczne polifenole, czyli różnorodne związki o działaniu antyoksydacyjnym. Dostarcza m.in proantocyjanidyny, flawonoidy, kwasy fenolowe oraz stilibeny. W owocach obecne są również taniny, beta-karoten i kwasy owocowe.
Substancje zawarte w żurawinie pozytywnie oddziałują na cały organizm, zaś znajdujące się w nich fitoskładniki posiadają silne właściwości antynowotworowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

żurawina właściwości

Żurawina – właściwości zdrowotne

Właściwości żurawiny znane są od wieków. Jej owoce wyróżnia duża zawartość związków polifenolowych o charakterze przeciwutleniaczy. Są to substancje, które wspierają naturalny, antyoksydacyjny system obronny organizmu. Ich rola polega na neutralizowaniu wolnych rodników, których nadmiar uszkadza komórki organizmu. Dlatego spożywanie żurawiny poleca się jako formę profilaktyki chorób cywilizacyjnych, takich jak nadciśnienie, cukrzyca czy też miażdżyca. 
Regularne picie soku z żurawiny, a także dodawanie żurawiny do posiłków: 

  •  zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia,
  •  pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi; 
  •  pomaga obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu LDL oraz podwyższyć dobrego cholesterolu HDL. 

Najwięcej substancji odżywczych i leczniczych zawierają świeże owoce. 
Najlepiej udokumentowane właściwości żurawiny to jej działanie przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicze. W praktyce oznacza to, że spożywanie owoców oraz pice soku z żurawiny to skuteczna metoda wspierająca leczenie bakteryjnych zakażeń układu moczowego.
Wspomniane właściwości żurawiny wynikają z obecności w owocach proantocyjanidyn. Ich działanie polega na zapobieganiu przylegania bakterii do ścianek układu moczowego, ale także żołądka i jamy ustnej. Dzięki temu żurawina pomaga redukować osadzanie się bakterii w jamie ustnej, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób przyzębia i dziąseł. 

Jak przechowywać żurawinę?

Żurawina jest trwałym owocem, który dobrze zapakowany można przechowywać w lodówce przez nawet 6 tygodni. Po zbiorze należy przebrać owoce, aby wyrzucić te uszkodzone. Suszona żurawina zachowuje właściwości nawet przez kilkanaście miesięcy. Co ważne: gotowanie nie niszczy zawartych w owocach związków bakteriobójczych.

Przepis na owsiane ciasteczka z żurawiną

Składniki:  

  •  1 jajko, 
  •  1 łyżka oleju rzepakowego,
  •  ½ szklanki musu z jabłek,
  •  mały banan lub pół większego,
  •  1 szklanka płatków owsianych
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  •  1 łyżeczka cynamonu,
  •  1/2 szklanki suszonej żurawiny, 
  •  2 łyżki nasion słonecznika,
  •  2 łyżki pestek dyni, 
  •  szczypta soli.

Wykonanie:
1. Wszystkie suche składniki tj. płatki, żurawinę, nasiona, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawy dokładnie mieszamy. 
2. W oddzielnej misce łączymy mokre składniki tj. mus jabłkowy, rozgniecionego banana, jajko i olej. 
3. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy masę. Odstawimy ją na ok 15 minut, aby płatki wchłonęły część wilgoci.
4. Z ciasta formujemy okrągłe ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180-200 °C przez około 12-15 minut. 

Smacznego!

Sprawdź także: Co jeść zamiast chipsów – zdrowe przekąski


Bibliografia:

1. D. B i współ. Wybrane składniki Bioaktywne i właściwości przeciwrodnikowe owoców żurwaine i fig suszonych. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2016.
2. Teleszko M.: Żuwarina wielkoowocowa - możliwości wykorzystania do produkcji biożywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011.

 

Śniadanie w diecie przy boreliozie
Przepisy, Porady dietetyka
29.01.2025

Dieta przy boreliozie – co można jeść a czego lepiej unikać?

Borelioza jest groźną chorobą zakaźną przenoszoną przez kleszcze i może objawiać się na różne sposoby, a symptomy mogą zmieniać się w zależności od stadium. Oprócz stosowania leków na przebieg choroby może wpłynąć odżywianie. Sprawdź, jaka dieta przy boreliozie sprawdzi się najlepiej i co jeść przy boreliozie.

Dieta przy boreliozie – co można jeść a czego lepiej unikać?
Kanapki z hummusem jajkiem ogórkiem i papryką
Przepisy, Porady dietetyka
28.01.2025

Dieta przedcukrzycowa – z czego powinien składać się jadłospis osoby w stanie przedcukrzycowym?

Cukrzyca jest często określana pierwszą niezakaźną pandemią świata. Skala problemu jest bardzo duża. Już w momencie, kiedy pojawiają się pierwsze symptomy rozwoju schorzenia, warto zadbać o odpowiednie leczenie stanu przedcukrzycowego. Polega ono przede wszystkim na zmianie stylu życia. Dowiedz się, co jeść w stanie przedcukrzycowym i jaka dieta dla stanu przedcukrzycowego jest zalecana przez dietetyków.

Dieta przedcukrzycowa – z czego powinien składać się jadłospis osoby w stanie przedcukrzycowym?
Bułka wieloziarnista z ogórkiem i pomidorem
Porady dietetyka
27.01.2025

Dieta przed ciążą – czyli jak powinna odżywiać się przyszła mama?

Wiemy, iż styl życia obojga rodziców i ich nawyki żywieniowe w istotnym stopniu wpływają nie tylko na przebieg ciąży i połogu, ale i na zdrowie dziecka przez całe życie. Ważne jest zatem nie tylko odpowiednie żywienie i suplementacja w czasie ciąży, ale i dieta przed zajściem w ciąże. Poznaj porady dietetyka dotyczące tego, jak przygotować się na ciążę i sprawdź, jak powinna wyglądać dieta dla planujących ciążę kobiet.

Dieta przed ciążą – czyli jak powinna odżywiać się przyszła mama?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję