18.03.2022

Żurawina - właściwości. Ciasteczka z żurawiną

żurawina właściwości

Żurawina cieszy się największą popularnością w formie suszonej. Chętnie dodajemy ją do owsianki, sałatki czy śledzi. Żurawina suszona urozmaica potrawy dodając im słodyczy. Jej jedzenie wiąże się z dostarczeniem do organizmu wielu cennych substancji odżywczych, przede wszystkim o działaniu przeciwutleniającym. Jeśli zastanawiasz się, jakie właściwości ma żurawina oraz jak przygotować pyszne ciasteczka owsiane z żurawiną zapraszamy do lektury!

Spis treści:

  1. Wartość odżywcza żurawiny
  2. Żurawina – właściwości zdrowotne
  3. Jak przechowywać żurawinę?
  4. Przepis na owsiane ciasteczka z żurawiną

Wartość odżywcza żurawiny

Żurawina należy do rodziny roślin wrzosowatych. Jej częścią jadalną są drobne, czerwone owoce o kulistym kształcie. Dla organizmu są źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, a także związków o działaniu przeciwutleniającym. Żurawina zawiera:

  •  beta-karoten (prowitaminę A),
  •  witaminy C i E o silnych właściwościach antyoksydacyjnych,
  •  witaminy z grupy B.

Owoce żurawiny są ponadto zasobne w cenne składniki mineralne, takie jak:

  •  potas, 
  •  sód,
  •  selen,
  •  żelazo,
  •  magnez,
  •  fosfor.

Natomiast największa ich wartość odżywcza płynie z obecności innych nietypowych substancji odżywczych. Żurawina zawiera liczne polifenole, czyli różnorodne związki o działaniu antyoksydacyjnym. Dostarcza m.in proantocyjanidyny, flawonoidy, kwasy fenolowe oraz stilibeny. W owocach obecne są również taniny, beta-karoten i kwasy owocowe.
Substancje zawarte w żurawinie pozytywnie oddziałują na cały organizm, zaś znajdujące się w nich fitoskładniki posiadają silne właściwości antynowotworowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

żurawina właściwości

Żurawina – właściwości zdrowotne

Właściwości żurawiny znane są od wieków. Jej owoce wyróżnia duża zawartość związków polifenolowych o charakterze przeciwutleniaczy. Są to substancje, które wspierają naturalny, antyoksydacyjny system obronny organizmu. Ich rola polega na neutralizowaniu wolnych rodników, których nadmiar uszkadza komórki organizmu. Dlatego spożywanie żurawiny poleca się jako formę profilaktyki chorób cywilizacyjnych, takich jak nadciśnienie, cukrzyca czy też miażdżyca. 
Regularne picie soku z żurawiny, a także dodawanie żurawiny do posiłków: 

  •  zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia,
  •  pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi; 
  •  pomaga obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu LDL oraz podwyższyć dobrego cholesterolu HDL. 

Najwięcej substancji odżywczych i leczniczych zawierają świeże owoce. 
Najlepiej udokumentowane właściwości żurawiny to jej działanie przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicze. W praktyce oznacza to, że spożywanie owoców oraz pice soku z żurawiny to skuteczna metoda wspierająca leczenie bakteryjnych zakażeń układu moczowego.
Wspomniane właściwości żurawiny wynikają z obecności w owocach proantocyjanidyn. Ich działanie polega na zapobieganiu przylegania bakterii do ścianek układu moczowego, ale także żołądka i jamy ustnej. Dzięki temu żurawina pomaga redukować osadzanie się bakterii w jamie ustnej, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób przyzębia i dziąseł. 

Jak przechowywać żurawinę?

Żurawina jest trwałym owocem, który dobrze zapakowany można przechowywać w lodówce przez nawet 6 tygodni. Po zbiorze należy przebrać owoce, aby wyrzucić te uszkodzone. Suszona żurawina zachowuje właściwości nawet przez kilkanaście miesięcy. Co ważne: gotowanie nie niszczy zawartych w owocach związków bakteriobójczych.

Przepis na owsiane ciasteczka z żurawiną

Składniki:  

  •  1 jajko, 
  •  1 łyżka oleju rzepakowego,
  •  ½ szklanki musu z jabłek,
  •  mały banan lub pół większego,
  •  1 szklanka płatków owsianych
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  •  1 łyżeczka cynamonu,
  •  1/2 szklanki suszonej żurawiny, 
  •  2 łyżki nasion słonecznika,
  •  2 łyżki pestek dyni, 
  •  szczypta soli.

Wykonanie:
1. Wszystkie suche składniki tj. płatki, żurawinę, nasiona, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawy dokładnie mieszamy. 
2. W oddzielnej misce łączymy mokre składniki tj. mus jabłkowy, rozgniecionego banana, jajko i olej. 
3. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy masę. Odstawimy ją na ok 15 minut, aby płatki wchłonęły część wilgoci.
4. Z ciasta formujemy okrągłe ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180-200 °C przez około 12-15 minut. 

Smacznego!

Sprawdź także: Co jeść zamiast chipsów – zdrowe przekąski


Bibliografia:

1. D. B i współ. Wybrane składniki Bioaktywne i właściwości przeciwrodnikowe owoców żurwaine i fig suszonych. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2016.
2. Teleszko M.: Żuwarina wielkoowocowa - możliwości wykorzystania do produkcji biożywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011.

 

Dieta na zdrowe serce
Porady dietetyka
08.01.2025

Dieta na zdrowe serce – jak powinna wyglądać? Co jeść i czego unikać?

Choroby serca są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Coraz więcej osób zmaga się z problemami kardiologicznymi, które obniżają jakość życia i mogą prowadzić do przedwczesnej śmierci. Czy można zapobiegać tym chorobom? Tak – jednym z najlepszych sposobów na ochronę układu krążenia jest odpowiednia dieta na zdrowe serce. Sprawdź, co dietetycy zalecają wprowadzić do menu, a co radzą wyeliminować.

Dieta na zdrowe serce – jak powinna wyglądać? Co jeść i czego unikać?
Blat kuchenny wypełniony różnym jedzeniem
Porady dietetyka
05.01.2025

Dieta Paleo – zasady. Na czym polega dieta paleolityczna?

Dieta paleolityczna zyskała popularność w latach 70. ubiegłego wieku. Zwolennicy żywienia paleo podtrzymują tezę, iż jest to najlepszy sposób żywienia w dobie epidemii chorób cywilizacyjnych. Czy praktykowanie diety przodków z ery paleolitu faktycznie może przynieść korzyści dla zdrowia? Poznaj zasady diety paleo.

Dieta Paleo – zasady. Na czym polega dieta paleolityczna?
Omlet z warzywami
Przepisy, Odchudzanie
04.01.2025

Dieta niskowęglowodanowa — smaczne przepisy na redukcję węglowodanów

W Polsce diety niskowęglowodanowe, low-carb, kojarzone są najczęściej z dietą ketogeniczną, dietą Atkinsa czy Kwaśniewskiego. Zazwyczaj są stosowane w celu redukcji masy ciała i przy leczeniu cukrzycy oraz innych zaburzeń metabolicznych. Dowiedz się, co można jeść na diecie bezwęglowodanowej/niskowęglowodanowej i po jakie produkty nie sięgać. Przedstawiamy gotowy plan posiłków dla diety niskowęglowodanowej i porady dietetyka.

Dieta niskowęglowodanowa — smaczne przepisy na redukcję węglowodanów

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję