Żurawina cieszy się największą popularnością w formie suszonej. Chętnie dodajemy ją do owsianki, sałatki czy śledzi. Żurawina suszona urozmaica potrawy dodając im słodyczy. Jej jedzenie wiąże się z dostarczeniem do organizmu wielu cennych substancji odżywczych, przede wszystkim o działaniu przeciwutleniającym. Jeśli zastanawiasz się, jakie właściwości ma żurawina oraz jak przygotować pyszne ciasteczka owsiane z żurawiną zapraszamy do lektury!
Spis treści:
- Wartość odżywcza żurawiny
- Żurawina – właściwości zdrowotne
- Jak przechowywać żurawinę?
- Przepis na owsiane ciasteczka z żurawiną
Wartość odżywcza żurawiny
Żurawina należy do rodziny roślin wrzosowatych. Jej częścią jadalną są drobne, czerwone owoce o kulistym kształcie. Dla organizmu są źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, a także związków o działaniu przeciwutleniającym. Żurawina zawiera:
- beta-karoten (prowitaminę A),
- witaminy C i E o silnych właściwościach antyoksydacyjnych,
- witaminy z grupy B.
Owoce żurawiny są ponadto zasobne w cenne składniki mineralne, takie jak:
- potas,
- sód,
- selen,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor.
Natomiast największa ich wartość odżywcza płynie z obecności innych nietypowych substancji odżywczych. Żurawina zawiera liczne polifenole, czyli różnorodne związki o działaniu antyoksydacyjnym. Dostarcza m.in proantocyjanidyny, flawonoidy, kwasy fenolowe oraz stilibeny. W owocach obecne są również taniny, beta-karoten i kwasy owocowe.
Substancje zawarte w żurawinie pozytywnie oddziałują na cały organizm, zaś znajdujące się w nich fitoskładniki posiadają silne właściwości antynowotworowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Żurawina – właściwości zdrowotne
Właściwości żurawiny znane są od wieków. Jej owoce wyróżnia duża zawartość związków polifenolowych o charakterze przeciwutleniaczy. Są to substancje, które wspierają naturalny, antyoksydacyjny system obronny organizmu. Ich rola polega na neutralizowaniu wolnych rodników, których nadmiar uszkadza komórki organizmu. Dlatego spożywanie żurawiny poleca się jako formę profilaktyki chorób cywilizacyjnych, takich jak nadciśnienie, cukrzyca czy też miażdżyca.
Regularne picie soku z żurawiny, a także dodawanie żurawiny do posiłków:
- zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia,
- pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi;
- pomaga obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu LDL oraz podwyższyć dobrego cholesterolu HDL.
Najwięcej substancji odżywczych i leczniczych zawierają świeże owoce.
Najlepiej udokumentowane właściwości żurawiny to jej działanie przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicze. W praktyce oznacza to, że spożywanie owoców oraz pice soku z żurawiny to skuteczna metoda wspierająca leczenie bakteryjnych zakażeń układu moczowego.
Wspomniane właściwości żurawiny wynikają z obecności w owocach proantocyjanidyn. Ich działanie polega na zapobieganiu przylegania bakterii do ścianek układu moczowego, ale także żołądka i jamy ustnej. Dzięki temu żurawina pomaga redukować osadzanie się bakterii w jamie ustnej, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób przyzębia i dziąseł.
Jak przechowywać żurawinę?
Żurawina jest trwałym owocem, który dobrze zapakowany można przechowywać w lodówce przez nawet 6 tygodni. Po zbiorze należy przebrać owoce, aby wyrzucić te uszkodzone. Suszona żurawina zachowuje właściwości nawet przez kilkanaście miesięcy. Co ważne: gotowanie nie niszczy zawartych w owocach związków bakteriobójczych.
Przepis na owsiane ciasteczka z żurawiną
Składniki:
- 1 jajko,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- ½ szklanki musu z jabłek,
- mały banan lub pół większego,
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny,
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- 2 łyżki pestek dyni,
- szczypta soli.
Wykonanie:
1. Wszystkie suche składniki tj. płatki, żurawinę, nasiona, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawy dokładnie mieszamy.
2. W oddzielnej misce łączymy mokre składniki tj. mus jabłkowy, rozgniecionego banana, jajko i olej.
3. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy masę. Odstawimy ją na ok 15 minut, aby płatki wchłonęły część wilgoci.
4. Z ciasta formujemy okrągłe ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180-200 °C przez około 12-15 minut.
Smacznego!
Sprawdź także: Co jeść zamiast chipsów – zdrowe przekąski
Bibliografia:
1. D. B i współ. Wybrane składniki Bioaktywne i właściwości przeciwrodnikowe owoców żurwaine i fig suszonych. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2016.
2. Teleszko M.: Żuwarina wielkoowocowa - możliwości wykorzystania do produkcji biożywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011.